2013-11-09 10:26:34
Φωτογραφία για Πάτρα: Η ΔΕΗ βάζει... συναγερμό για να μην την κλέβουν!
Την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου στους μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος εξετάζει o ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και στην Πάτρα για να αντιμετωπίσει συνεχιζόμενες κλοπές.

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας, το ύψος της οικονομικής ζημιάς που υπέστη ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ανήλθε στα 23 εκατ. ευρώ το 2012. Τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα φαίνεται πως δεν απέδωσαν, γι' αυτό και ο φορέας αποφάσισε να εγκαταστήσει σύγχρονα συστήματα τηλε-ελέγχου και τηλε-ειδοποίησης, για την προμήθεια των οποίων θα προκηρύξει διαγωνισμό το επόμενο διάστημα.

Το σύστημα που ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελείται από αισθητήρες, οι οποίοι θα βρίσκονται σε κάθε μετασχηματιστή και θα στέλνουν συνεχώς σήματα μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο ελέγχου. Θα λειτουργήσουν τέσσερα τέτοια κέντρα, ένα από τα οποία προβλέπεται να εγκατασταθεί στην περιφερειακή διεύθυνση που έχει έδρα την Πάτρα (τα υπόλοιπα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία). Οταν οι αισθητήρες θα δίνουν σήμα, θα ειδοποιούνται οι αρχές για να επέμβουν.


Ο σχεδιασμός του ΔΕΔΔΗΕ είναι αρχικά να εγκαταστήσει τέτοια συστήματα σε 2.500 σημεία της περιφερειακής διεύθυνσης που ελέγχει διοικητικά την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και την Ηπειρο.

Με αυτό το σύστημα η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά πως θα αντιμετωπίσει την καταστροφή των μετασχηματιστών, οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο ομάδων που κλέβουν και πουλούν τον χαλκό σε υψηλές τιμές.

Δεν είναι, όμως, μόνο οικονομική η ζημιά, αλλά έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ηλεκτροδότηση περιοχών ανά την Ελλάδα. Οι ζημιές αυτές είναι μεγαλύτερες σε αγροτικές περιοχές, όπου λειτουργούν οργανωμένες μονάδες. Για παράδειγμα, πριν από λίγους μήνες άγνωστοι ξήλωσαν τον μετασχηματιστή της ΔΕΗ από το τυροκομείο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Γρεβενών και έκλεψαν 300 κιλά χαλκό!

Ο ΔΕΔΔΗΕ αυτοσυστήνεται ως «κατά 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ ΑΕ, ωστόσο είναι ανεξάρτητη λειτουργικά και διοικητικά. Εργο της εταιρείας μας είναι η λειτουργία, η συντήρηση και η ανάπτυξη του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και η διασφάλιση της διαφανούς και αμερόληπτης πρόσβασης των καταναλωτών και γενικότερα όλων των χρηστών του δικτύου».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ-εφημερίδα Πελοπόννησος
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ