2013-11-10 12:09:23
Φωτογραφία για Στο ίδιο πακέτο βάζουν οι Βρυξέλλες, Βαρώσια και Τύμπου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασυνδέει την επιστροφή των Βαρωσίων με τη νομιμοποίηση του κατεχόμενου αεροδρομίου της Τύμπου, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις της τουρκικής πλευρά.

Εμφανίζεται, την ίδια ώρα, να αλλάζει θέση για το ζήτημα της παρέμβασης του Αλεξάντερ Ντάουνερ προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, με στόχο να τορπιλιστεί η προσπάθεια για ενισχυμένη εμπλοκή της στο Κυπριακό.

Του Παύλου Ξανθούλη

Πακέτο επιστροφής των Βαρωσίων και νομιμοποίησης του κατεχόμενου αεροδρομίου Τύμπου, βλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Κομισιόν, υιοθετώντας πλήρως τις τουρκικές θέσεις, ενώ την ίδια ώρα επιστρατεύει μασημένα λόγια για την παρέμβαση Ντάουνερ προς Μπαρόσο, η οποία είχε ως στόχο να αποτρέψει την προσπάθεια του Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση ενισχυμένης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό.

Ο Πήτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε επέλεξε να μην απαντήσει σε συγκεκριμένες πληροφορίες που έθεσε ενώπιον του ο ΑΝΤ1, σύμφωνα με τις οποίες, η Κομισιόν θεωρεί ότι το ζήτημα νομιμοποίησης του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου πρέπει να συζητηθεί στο ίδιο πακέτο με την πρόταση της Λευκωσίας για επιστροφή των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους τους.


Οπως μας διευκρίνισε μάλιστα έγκυρη πηγή, οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι πρέπει να εξευρεθεί μια επιχειρησιακή λύση, για να διασφαλιστεί η επικοινωνία μεταξύ των κέντρων εναέριας κυκλοφορίας Κύπρου-Τουρκίας και στο ίδιο πλαίσιο να σφραγιστεί και η νομιμοποίηση του ούτω καλούμενου ερτζάν.

Το εύγλωττο «ουδέν σχόλιο» επιστράτευσε και η εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν Λεονόρ Ριμπέϊρο Ντα Σίλβα, η οποία κλήθηκε από τον ANT1  να απαντήσει κατά πόσον ο κ. Μπαρόσο ανέφερε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην πρόσφατη συνάντησή τους, ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δεν επιθυμεί «ενισχυμένη εμπλοκή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό:

«Είμαι σίγουρη ότι αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπεισερχόμαστε στις λεπτομέρειες των προσωπικών συναντήσεων που ο Πρόεδρος (της Κομισιόν) πραγματοποιεί με άλλους ηγέτες της ΕΕ» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ευγενικά η εκπρόσωπος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

Ωστόσο, είναι προφανές, ότι η Κομισιόν, η οποία είχε σπεύσει προ μερικών ημερών να στηρίξει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και να δηλώσει ότι ουδέποτε απέστειλε επιστολή προς τον κ. Μπαρόσο, τα μασάει, όταν το θέμα ξεπερνά την ταχυδρομική διαδικασία και φτάνει στην ουσία, η οποία δεν είναι βεβαίως η αποστολή επιστολής, αλλά η παρέμβαση που όντως εκδήλωσε ο αυστραλός επίσημος του ΟΗΕ προς τις Βρυξέλλες.

Οπως μάλιστα πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο κ. Μπαρόσο είχε μπροστά του σημείωμα (talking points) που ετοίμασε στενός του συνεργάτης, στο οποίο αναφερόταν η απροθυμία του Αλεξάντερ Ντάουνερ να συναινέσει σε αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό.

Αυτό συμβουλεύθηκε ο κ. Μπαρόσο πριν διαβιβάσει προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την αρνητική θέση του κ. Ντάουνερ επί του προκειμένου ζητήματος.
ΑΝΤ1
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ