2013-11-10 19:30:13
Φωτογραφία για Τρόικα τέλος για την Ιρλανδία ύστερα από τρία χρόνια μνημονίων.
O υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν έξω από το κτίριο της ιρλανδικής κυβέρνησης στο Δουβλίνο. Τρόικα τέλος για την Ιρλανδία ύστερα από τρία χρόνια μνημονίων

Αυτή είναι μια σημαντική μέρα που πολλοί πίστευαν, και κάποιοι φοβούνταν, ότι δεν θα ερχόταν ποτέ». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν χαιρέτισε την Πέμπτη το γεγονός ότι αποδεσμεύτηκε και η τελευταία δόση του ιρλανδικού προγράμματος στήριξης, το οποίο ανήλθε συνολικά σε 85 δισ. ευρώ.

Τρία χρόνια μετά τη μετάβαση της τρόικας στο Δουβλίνο, η Ιρλανδία ετοιμάζεται να στηριχτεί και πάλι στις δικές της δυνάμεις και να γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βγαίνει από το μνημόνιο.

Η θετική αξιολόγηση της τρόικας φανερώνει ότι η Ιρλανδία κατάφερε να πετύχει τους στόχους της ως προς τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και ότι έχει σημειώσει πρόοδο στην εξυγίανση του τραπεζικού της συστήματος, το οποίο κατέρρευσε πριν από έξι χρόνια.


Το τεράστιο κόστος για τη διάσωση των τραπεζών της έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την ανάγκασε να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα τέλη του 2010.

Η ιρλανδική κυβέρνηση εξασφάλισε δάνεια 67,5 δισ. ευρώ, το τελευταίο εκ των οποίων αναμένεται να εκταμιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Το μόνο ζήτημα που μένει ανοιχτό για την κυβέρνηση είναι το εάν θα ζητήσει από τους δανειστές της μια προληπτική γραμμή πίστωσης μετά τη λήξη του μνημονίου.

Η κυβέρνηση άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι δεν θα την ζητήσει, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν είπε την Πέμπτη ότι το «ζήτημα είναι ανοιχτό».

Η Ιρλανδία θα βγει επίσημα από το μνημόνιο στις 15 Δεκεμβρίου.

papaioannou-giannis.net
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ