2013-11-11 05:18:06
Φωτογραφία για Η πρώτη εικονική επέμβαση με τη χρήση Google Glass είναι πραγματικότητα
Μία χειρουργική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση με τη χρήση μίας... τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, που ονομάζεται VIPAAR, σε συνδυασμό με τα Google Glass. Ο συνδυασμός των δύο τεχνολογιών μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της τηλεϊατρικής.

Η τεχνολογία VIPAAR, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, προσφέρει αμφίδρομη επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο.

Ο ορθοπεδικός χειρουργός Brent Ponce, πραγματοποίησε μία επέμβαση στον ώμο ενός ασθενούς στο Highlands Hospital, ενώ παρακολουθούσε και αλληλοεπιδρούσε μαζί του, μέσω του VIPAAR, ο Phani Dantuluri, χειρουργός από το γραφείο του στην Ατλάντα.

Ο Ponce φορούσε, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τα Google Glass. Η ενσωματωμένη κάμερα μετέδιδε την εικόνα από τη χειρουργική αίθουσα στον Dantuluri.

Την ίδια ώρα, το VIPAAR επέτρεπε στον Dantuluri, που έβλεπε στην οθόνη του υπολογιστή του ό,τι ακριβώς έκανε ο Ponce, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, να «παρουσιάζει» τα χέρια του στο εικονικό χειρουργικό πεδίο.


Ο Ponce έβλεπε τα χέρια του Dantuluri στην ενσωματωμένη οθόνη των Google Glass.

Χρησιμοποιώντας το VIPAAR, είναι δυνατό ένας χειρουργός από απόσταση να «βάλει» τα χέρια του στο χειρουργικό πεδίο, προσφέροντας βοήθεια και συμβουλές.

Μάλιστα, οι δύο χειρουργοί έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν σχετικά με την επέμβαση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Dantuluri έβλεπε τον Ponce να κάνει την επέμβαση, ενώ αυτός μπορούσε να βλέπει τα χέρια του πρώτου, σα να ήταν ο ένας δίπλα στον άλλο.

«Όλα γίνονται σε πραγματικό χρόνο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Skype ή σε μία τηλεδιάσκεψη», εξήγησε ο Ponce.

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία αυτή θεωρούν ότι θα προσφέρει μεγάλη βοήθεια σε νέους χειρουργούς, οι οποίοι θα μπορούν να καθοδηγούνται και να λαμβάνουν συμβουλές από πιο έμπειρους σε δύσκολες περιπτώσεις.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ