2013-11-11 12:00:18
Φωτογραφία για Στο «ψάξιμο» είναι η... Αθήνα… στο «ψάξιμο» και η τρόικα...!!!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού ακύρωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, χωρίς να δώσουν κάποια εξήγηση στην ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο «ψάξιμο» είναι ακόμη η...

Αθήνα… στο «ψάξιμο» και η τρόικα: Η ελληνική πλευρά «ψάχνει» να βρει κάθε νέο στοιχείο που της ζητούν οι πιστωτές προκειμένου να τεκμηριώσει τις θέσεις της, από την άλλη οι δανειστές «ψάχνουν» -σε αυτή την φάση- τις απαντήσεις της Αθήνας για το πώς θα απολυθούν 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως τα… Χριστούγεννα.

Σήμερα η τρόικα αιφνιδίως (;) ακύρωσαν το προγραμματισμένο απογευματινό ραντεβού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση είχε καθοριστεί αμέσως μετά από το πρώτο ραντεβού της περασμένης Παρασκευής και στο μενού ήταν οι απαντήσεις για το ποιες θα είναι οι «δεξαμενές» των απολύσεων ώστε να κλείσει ο αριθμός που έχει προβλεφθεί για φέτος.


Ανάλογη μοίρα θα έχουν άλλα 11.000 άτομα μέσα στο 2014 που πολύ πιθανόν να προκύψουν και από τα δύο κύματα διαθεσιμότητας, που αφορούν 25.000 υπαλλήλους.

Βασική «δεξαμενή» για τις απολύσεις «εξπρές» των 2.000 για τις επόμενες 50 ημέρες είναι, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου-ΔΕΚΟ αλλά και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, που έχουν μπει ήδη στο μικροσκόπιo. Στο στόχαστρο όμως έχουν μπει και Νομικά Πρόσωπα των δήμων και οι ίδιοι οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και οι τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας.

Η τρόικα θα έπρεπε να απαντήσει επίσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το αίτημα της παράτασης της διαθεσιμότητας τουλάχιστον για δύο μήνες- μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2014.

Επίσης θα απαντούσε στο εάν θα προσμετρηθούν σε αυτές τις απολύσεις και οι απομακρύνσεις περίπου 800 με 1.000 εργαζομένων στις αμυντικές βιομηχανίες, αλλά και να καταμετρηθούν και οι 6.000 συμβασιούχοι που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές και θα απομακρυνθούν όπως προβλέπει πρόσφατος νόμος.

Ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της νέας συνάντησης σήμερα, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Σήμερα, θα έπρεπε να συζητηθεί και το θέμα της προσμέτρησης στον συνολικό αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν το 2013, των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση. Όπως επίσης, και το θέμα των συμβασιούχων, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων (υπολογίζονται σε περίπου 6.000) και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τα δικαστήρια, μετά από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά να προσμετρηθούν στις απολύσεις που ζητά η τρόικα.

Αγκάθι και το ασφαλιστικό

Και αν η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα έκρινε ως ένα βαθμό και τα προαπαιτούμενα, αναβλήθηκε, σε «σπαζοκεφαλιά» έχει εξελιχθεί το θέμα του πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014, χωρίς μέτρα που θα «κρύβουν» μειώσεις μισθών και συντάξεων, κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

«Αγκάθι» είναι προς αυτή την κατεύθυνση το γεγονός ότι οι απώλειες εσόδων που θα σημάνει για το ασφαλιστικό σύστημα η εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας, επιτρέπουν στην τρόικα να επιμένει στην λήψη επώδυνων μέτρων. Η σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ και των τραπεζικών ταμείων και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, που έφερναν έσοδα σε πολλά ταμεία, «ανοίγουν νέες πληγές».

Οι πιστωτές πάντως δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους στην συνάντηση που είχαν με τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία που να τεκμηριώνουν την θέση της Κυβέρνησης πως δεν θα χρειαστούν σκληρά μέτρα με την μορφή της περικοπής μισθών και συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, το να κλείσουν αυτά τα θέματα στην νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των πιστωτών «φαντάζει»… μάλλον απίθανο.

Στην συνάντηση της Τρίτης θα καθοριστεί και το εάν και… πότε θα επιστρέψουν και πάλι στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, δεδομένου ότι θα αναχωρήσουν μαζί με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών για να μετάσχουν στην συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης.

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 21η Νοεμβρίου, οπότε και κατατίθεται στην Βουλή ο προϋπολογισμός.
matrix24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ