2013-11-12 03:38:18
Φωτογραφία για Όλη η αλήθεια για τους ψεκασμούς, που κανένας δεν σας την λέει άποψη αναγνώστη
Τα κύρια υποπροιόντα της καύσης ορυκτών καυσίμων (πχ. του πετρελαίου) είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό, σε μορφή υδρατμών.

Όταν ο αέρας που περιέχει υδρατμούς ψύχεται κάτω από μία θερμοκρασία, που λέγεται σημείο δρόσου, οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και υγροποιούνται. Το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε παντού γύρω μας. Από τα χνώτα της αναπνοής μας όταν κάνει κρύο, στο αυτοκίνητο όταν θολώνουν τα τζάμια, στα γυαλια μας όταν αυτά είναι κρύα και μπούμε σε ένα ζεστό δωμάτιο, στις εξατμίσεις τον χειμώνα που οι τα καυσαέρια γίνονται περισσότερο ορατά.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι μικρότερη του μηδενός, οι υδρατμοί της ατμόσφαιράς δεν υγροποιούνται αλλά παγώνουν, σχηματίζοντας την γνωστή μας πάχνη. Την βλέπουμε επίσης παντού, ύστερα από ένα παγωμένο βράδυ.

Ας βάλουμε όλη την παραπάνω γνώση στη σειρά τώρα.

Τα περισσότερα αεροπλάνα πετούν περίπου σε υψόμετρο 10 χιλιομέτρων. Εκεί ψηλά, κάνει πολύ κρύο. -50 βαθμοί!


Επίσης, τα αεροπλάνα διαθέτουν κινητήρες jet, που καίνε ορυκτά καύσιμα.

Και τι είπαμε παραπάνω ότι παράγει η καύση των καυσίμων; -Υδρατμούς.

Και τι κάνουν οι υδρατμοί όταν έρχονται σε επαφή με πολύ κρύο αέρα; -Πάχνη.

Μπράβοοο!

Πολλές φορές, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμοι) αυτή η παχνη δεν διασκορπίζεται γρήγορα στην ατμόσφαιρα, αλλά παραμένει σαν μια όμορφη λευκή γραμμή πίσω από τους κινητήρες jet των αεροσκαφών, να μας θυμίζει ότι ένα αεροπλάνο πέρασε πριν από εδώ (πολλές φορές μάλιστα μπορούμε να δούμε και ποιο αεροπλάνο είναι πάνω από το κεφάλι μας, και αφήνει αυτές τις θαυμάσιες λευκές γραμμές, σε site όπως το flightradar24.com).

Οι γραμμές αυτές τελικά διασπορπίζονται αργά σχηματίζοντας ξεθωριασμένα νέφη πάχνης.

Θα σταματήσετε τώρα να τρομάζετε με απλούστατα φυσικά φαινόμενα, όπως οι πρωτόγονοι τρόμαζαν με τους κεραυνούς, να μην πονάει και εμας το κεφάλι μας από την ανοησία;

Αναγνώστης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ