2013-11-12 18:52:05
Φωτογραφία για Συνελήφθησαν τρία άτομα για απάτη -γνωστή ως μέθοδος «Νιγηριανής απάτης» -  Εξιχνιάσθηκαν τρεις περιπτώσεις
Συνελήφθησαν στις 7-11-2013 το απόγευμα, στου Ζωγράφου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, τρία άτομα, δύο ημεδαποί, ηλικίας 79 και 55 ετών, και ένας 40χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Νιγηρίας, για απάτη (γνωστή ως μέθοδος «Νιγηριανής απάτης») ενώ αναζητούνται τουλάχιστον ακόμα ένας ημεδαπός και δύο αλλοδαποί συνεργοί τους.

Ειδικότερα, ημεδαπός επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι ο 79χρονος συλληφθείς μαζί με έναν αλλοδαπό συνεργό του, που αναζητείται, επιχείρησαν να τον εξαπατήσουν. Όπως ανέφερε, τέλη του προηγούμενου μήνα, ο 79χρονος επικοινώνησε μαζί του, ισχυριζόμενος ότι θα τον έφερνε σε επαφή με υποψήφιους αγοραστές νεόδμητης πολυκατοικίας, την οποία είχε ανεγείρει η εταιρεία του στην περιοχή της Γλυφάδας. Μετά από λίγες ημέρες, ο 79χρονος συνοδευόμενος από έναν αλλοδαπό συνεργό του, τον οποίο παρουσίασε σαν υιό Υπουργού από χώρα της Αφρικής, μετέβησαν στην έδρα την επιχείρησης και ισχυρίσθηκαν ότι, λόγω δυσκολίας στην εξαγωγή χρημάτων από τη Νιγηρία, τα χρήματα που θα έδιναν στον επιχειρηματία είχαν χρωματισθεί με μαύρο χρώμα και μετά από κατάλληλη χημική επεξεργασία θα μπορούσαν να τα επαναφέρουν στην αρχική τους μορφή (γνωστή ως μέθοδος «Νιγηριανής απάτης»)
. Ο προτεινόμενος τρόπος συνεργασίας ήταν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα του καταγγέλλοντα, για να δημιουργήσουν το ποσό της συναλλαγής, με κίνητρο για την επίτευξη της συμφωνίας ποσοστό κέρδους 25% επιπλέον στην τιμή πώλησης του ακινήτου. Για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους, τα ίδια άτομα μετέβησαν την 1-11-2013 εκ νέου στο γραφείο του και προέβησαν στην επίδειξη αποχρωματισμού μαύρων χαρτονομισμάτων. Μετά την επίδειξη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ο επιχειρηματίας να παραδώσει στον 79χρονο το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ, ώστε να αποχρωματισθεί το τριπλάσιο ποσό.

Ο επιχειρηματίας, αντιλαμβανόμενος ότι πρόκειται για μέθοδο εξαπάτησης, απευθύνθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και καθορίσθηκε νέο ραντεβού με τους συλληφθέντες στις 7-11-2013, όπου ο επιχειρηματίας θα παρέδιδε το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Ο 79χρονος και ο 40χρονος αλλοδαπός συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω ενώ παραλάμβαναν τα χρήματα, ενώ ο 55χρονος συνεργός τους συνελήφθη εντός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, με το οποίο είχαν καταφθάσει στο σημείο της συνάντησης και στο οποίο τους ανέμενε.

Στην κατοχή τους και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Μία βαλίτσα με πλήθος κομματιών μαύρου χαρτιού σε διαστάσεις χαρτονομισμάτων των 100 ευρώ.

• Μία τσάντα με τρία μπουκάλια με άγνωστη χημική ουσία (υλικά που χρησιμοποιούνται στην Νιγηριανή απάτη).

• Μία αυτοσχέδια συσκευασία με 479 κομμάτια μαύρου χαρτιού με εντυπώματα του χαρτονομίσματος των 100 ευρώ.

• Ένα αεροβόλο όπλο και μεταλλικά σφαιρίδια.

• Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop).

• Μηχανισμός ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων.

• Πλήθος φιαλιδίων με άγνωστη χημική ουσία.

• Μαύρα κομμάτια χαρτιού σε μέγεθος χαρτονομισμάτων.

• Δεκαπέντε κινητά τηλέφωνα.

• Έξι βιβλιάρια καταθέσεων.

• Το χρηματικό ποσό των 550 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες, από κοινού με τους συνεργούς τους, είχαν συστήσει προ διμήνου εγκληματική ομάδα και είχαν διαπράξει τρεις (3) απάτες σε βάρος ημεδαπών, με τη μέθοδο που είναι γνωστή ως «Νιγηριανή απάτη», σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ενώ ερευνάται η συμμετοχή του σε παρόμοιες περιπτώσεις.
 
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ