2013-11-13 09:18:04
Φωτογραφία για Στουρνάρας: Δεν μας χωρίζουν μίλια με την Τρόικα
Απάντηση στον Ανώτατο Ευρωπαίου αξιωματούχο, που σχολίασε πως υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τρόικα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά το τέλος της συνάντησής του με τους δανειστές το απόγευμα της Τρίτης.

Ο κ. Στουρνάρας σχολίασε πως “δεν μας χωρίζουν μίλια με την Τρόικα, παρά μόνο μέτρα”, ενώ επισήμανε πως “όποιος μιλάει για την Ελλάδα, θα πρέπει να μιλάει επώνυμα”.

«Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που έχουμε εδώ με την τρόικα να έχει το θάρρος να το πει με το όνομά του», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν μας χωρίζουν μίλια, αλλά μέτρα».

Πάντως και μετά την απογευματινή συνάντηση Στουρνάρα με την Τρόικα δεν φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η πρόοδος που σημειώθηκε στις συζητήσεις ήταν μικρή και δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή σχετικά με το δημοσιονομικό κενό.


«Θα τραβήξει σε μάκρος, θα κρατήσουν χρόνο οι συζητήσεις», επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να πω εάν θα πάνε πέραν των Χριστουγέννων».

Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν την Τετάρτη από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup (την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου). Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή και ο κ. Στουρνάρας το Σάββατο (καθώς θα μετάσχει και στη συνεδρίαση του Ecofin), προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τόσο για τα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης του 1δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο), όσο και για την «απελευθέρωση» των 4,9 δισ. ευρώ, τα οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο εφέτος.

Δεδομένου, όμως, ότι έως τώρα δεν υπάρχει συμφωνία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε δύο κινήσεις:

- Στην κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου, που αποτελεί τη συνταγματική προθεσμία («προϋπολογισμό θα καταθέσουμε κανονικά, ελπίζω να έχουμε συμφωνία, αλλά η διαδικασία πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και μετά», ανέφερε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών)

- Στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο συγκεκριμένο σημείο, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτες» τις όποιες αλλαγές προκύψουν μετά από τις ενστάσεις και τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών, αρκεί να τηρούνται δύο προϋποθέσεις: «α) να κρατηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και β) να πληρώσουν περισσότεροι, λιγότερα».

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν επιπρόσθετα, ότι «αγκάθια» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι οι πλειστηριασμοί των ακινήτων και η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων.

http://ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ