2013-11-15 12:33:09
Φωτογραφία για ΥΠΟΙΚ: Tα υπουργεία να εκκαθαρίσουν έγκαιρα τις δαπάνες τους
Το ΥΠΟΙΚ ζήτησε από το υπόλοιπα υπουργεία να κοινοποιήσουν άμεσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δικαιολογητικά πληρωμής δαπανών που αφορούν σε υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί σε βάρος των πιστώσεων του Προϋπολογισμού 2013, αλλά και... σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να αποστείλουν στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου τα σχετικά δικαιολογητικά, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, καθώς η συσσώρευση δικαιολογητικών και η αποστολή τους στο τέλος του έτους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο δημοσιονομικό έλεγχο και στην διεκπεραίωση του έργου των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως δικαιολογητικά δαπανών που θα αποσταλούν μετά το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, ενδεχομένως να μην καταστεί δυνατό να ενταλματοποιηθούν λόγω έλλειψης χρόνου για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, με συνέπεια την απώλεια των σχετικών πιστώσεων, με αποκλειστική ευθύνη των φορέων.


Ακόμη, σημειώνεται πως απλήρωτες υποχρεώσεις του 2013 θα αναλαμβάνονται εκ νέου σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού 2014, δεσμεύοντας ισόποσα τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του φορέα. Στο σημείο αυτό το υπουργείο προειδοποιεί ότι η μεταβολή των πληρωτέων υποχρεώσεων στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, επηρεάζουν το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και ότι «η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί δέσμευση που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Τέλος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπογραμμίζει πως για δαπάνες για τις οποίες δεν έχει δεσμευθεί η αναγκαία πίστωση δεν θα είναι δυνατή, σε καμία περίπτωση, η εκκαθάριση και ενταλματοποίησή τους.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ