2013-11-15 19:44:06
Φωτογραφία για Κορκίδης: Οι εξαγωγές διαβατήριο για την έξοδο από την κρίση
Η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίους (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

Παράλληλα ο κ. Κορκίδης ζήτησε παράταση του καθεστώτος ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων κατά την ομιλία του στο εξαγωγικό συνέδριο Exports Money Conference 2013 που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

«Οι Έλληνες έμποροι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πρόσβαση σε διεθνείς σύγχρονες πρακτικές διασφαλίζει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας και οφείλουμε να επεκταθούμε σε ξένες αγορές και να σφυρηλατήσουμε νέες εμπορικές σχέσεις. Η πραγματοποίηση αυτού του στόχου αποτελεί μονόδρομο ανάπτυξης και απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες, υπομονή, επιμονή, συνέπεια και κυρίως καλή γνώση του μεταβαλλόμενου οικονομικού περιβάλλοντος τόσο στη χώρα μας, όσο και σε πολλές άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η γενική παρατήρηση για την πορεία του εξαγωγικού εμπορίου επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων ενισχύονται από το 2010 αλλά με φθίνοντα ρυθμό. Η πεποίθηση της αγοράς είναι πως οι ελληνικές εξαγωγές εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, κυρίως λόγω της διογκούμενης έλλειψης ρευστότητας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέφερε επίσης ότι στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα της διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σχετικά με την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος ασφάλισης των βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων που παρέχονται σε έλληνες εισαγωγείς, το οποίο επίσης αφορά και τους εξαγωγείς που εισάγουν πρώτες ύλες.

Υπενθύμισε ακόμη ότι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα διευκρινίζει εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να θεωρείται μία χώρα «Μη Εμπορεύσιμων Κινδύνων» και για το έτος 2014, οπότε και θα συνεχιστεί το γνωστό ευνοϊκό καθεστώς ασφάλισης των βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων που παρέχονται σε έλληνες εισαγωγείς, ή αντίθετα, αν η Ελλάδα θα θεωρείται στο 2014 σαν χώρα «Εμπορεύσιμων Κινδύνων», οπότε οι ξένες εταιρείες Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων θα καλύπτουν με δική τους ευθύνη τις εξαγωγικές πιστώσεις προς Έλληνες εισαγωγείς, χωρίς να απαιτούν την Εγγυοδοσία του ΟΑΕΠ.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ