2013-11-16 18:16:05
Φωτογραφία για «Δεν έχω δώσει εντολή» για «ξεσκόνισμα» συμβολαίων αγοράς ακινήτων
Δεν επιβεβαιώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» όπου αναφέρεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει ελέγχους σε... 182.000 αγοραπωλησίες ακινήτων με στόχο να φορολογήσει αναδρομικά τις «μαύρες» διαφορές μεταξύ αντικειμενικών και αγοραστικών αξιών.

«Δεν έχω δώσει τέτοια εντολή και δεν ισχύει», σχολίασε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην «τσιμπίδα» της εφορίας κινδυνεύουν να πιαστούν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι από το 2001 έως και σήμερα απέκτησαν ακίνητα με τραπεζικό δάνειο αλλά – όπως πρακτικά όλοι – υπέγραψαν συμβόλαιο αγοράς όπου αναγραφόταν η αντικειμενική αξία του ακινήτου, κι όχι το ποσό που πραγματικά πλήρωσαν.

Όπως αναφέρει ο «Επενδυτής», ο υπουργείο Οικονομικών ξεκινά σε πρώτη φάση ελέγχους στις αγοραπωλησίες 182.000 ακινήτων που έγιναν κατά την τελευταία πενταετία, με στόχο την επιβολή αναδρομικών φόρων στα μαύρα εισοδήματα που αντλήθηκαν χάρη στην «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικής και αγοραστικής αξίας των ακινήτων.


Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ΥΠΟΙΚ έχει ζητήσει από τις εμπορικές τράπεζες τα πλήρη στοιχεία όλων όσων έλαβαν δάνεια για αγορά ακινήτου από το 2001 και μετά, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι συναλλαγές.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο «Επενδυτής», δεκάδες ελεγκτές έχουν ήδη προχωρήσει στο άνοιγμα λογαριασμών φυσικών προσώπων που ελέγχουν κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς αυτή η οδός φοροδιαφυγής χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους επιτήδειους του χώρου της κτηματαγοράς.

Στόχος των ελεγκτών, που δρουν βάσει εντολών οικονομικών εισαγγελέων, είναι να διαπιστώσουν τι δήλωναν και τι εισέπρατταν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κατασκευών και τις μεσιτείας από το 2009 κι έπειτα.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ