2013-11-17 14:49:05
Φωτογραφία για Περικοπές για τους φαντάρους... λεφτά για τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ
Από 4 έως 15 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ασσήρου Θεσσαλονίκης η άσκηση Gordian Knot 2013 του Στρατηγείου NRDC GR, που αποκάλυψε για μια ακόμη φορά ότι η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς αποτελεί στρατηγική επιλογή του αστικού κατεστημένου. Και για αυτό δαπανά τεράστια ποσά, αλλά είναι έτοιμο να χύσει και αίμα. Θυμίκζουμε ότι 350 χιλιάδες ευρώ τη μέρα κοστίζει η ελληνική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, για να φτάσει το 1 εκατομμύριο ευρώ αν υπολογίσουμε και τις διευκολύνσεις (εφοδιασμό κλπ) που προσέφεραν οι ελληνικές βάσεις στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ-Κατάρ που εφορμούσαν από την ελληνική επικράτεια.

Το 2011 δημοσιεύματα κατέγραφαν ότι «Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μπορεί να δέχτηκαν την κριτική των ΗΠΑ, αλλά μέσω των δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς χαρακτηρίστηκε «Θολό, αν όχι ζοφερό» το μέλλον του ΝΑΤΟ, το οποίο επισήμανε ότι δεν έχει επιτύχει σε πολλούς από τους στόχους του, κυρίως επειδή οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι λόγω έλλειψης κονδυλίων και πολιτικής βούλησης αφήνουν την Αμερική να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά, επιβαρύνοντάς τη και οικονομικά και στρατιωτικά, αλλά αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που αφιέρωσαν και αφιερώνουν το συμπεφωνημένο 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
. Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι από τα 28 κράτη της Συμμαχίας, μόνον ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα και Αλβανία ξοδεύουν το συμπεφωνημένο 2% του ΑΕΠ στην άμυνα».

Ας επιστρέψουμε όμως στην άσκηση η οποία ήταν τύπου ανάπτυξης Σταθμών Διοικήσεως (DEPEX/ COMMAND POST EXERCISE) είχε ως σκοπό τη περαιτέρω βελτίωση των Επιχειρησιακών δυνατοτήτων του NRDC GR για τη σχεδίαση σε επίπεδο Σώματος Στρατού, καθώς και τη πιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών στα πλαίσια της προετοιμασίας για την αξιολόγησή του ως Στρατηγείο Ταχείας Ετοιμότητας της Δομής Δυνάμεων (NFS) του ΝΑΤΟ. Στην άσκηση συμμετείχαν 645 Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί από 12 χώρες εκ των οποίων 20 Ανώτεροι Αξιωματικοί ως εκπρόσωποι των λοιπών Στρατηγείων της Συμμαχίας, στα πλαίσια της υποστήριξης Αμοιβαίας Εκπαίδευσης (Mutual Training Support) των Δομής Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (GRF).

Το σενάριο της Άσκησης βασίστηκε σε μια υποθετική κρίση σε φανταστική περιοχή του κόσμου και η αποστολή του NRDC GR HQ ήταν η ανάπτυξη / εκτέλεση επιχειρήσεων ΜΗ άρθρου 5 της Βόρειο-Ατλαντικής συμμαχίας ενεργώντας με εντολή (mandate) των Ηνωμένων Εθνών.

Την σημασία της άσκησης αποδεικνύει το πλήθος των επισήμων που την παρακολούθησαν. Την Παρασκευή , ημέρα των Διακεκριμένων επισκεπτών, παρέστησαν στην Άσκηση, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου Ναύαρχος Dragan SAMARDIC, ο Διοικητής του Συμμαχικού Χερσαίου Στρατηγείου Σμύρνης Αντιστράτηγος Frederick Ben Hodges, ο Βοηθός Επιτελάρχου του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Αντιστράτηγος Erdal OZTURK, ο Διοικητής του MNC NE Αντιστράτηγος Boguslav SAMOL, ο Υποδιοικητής του NRDC TR Υποστράτηγος Antonio SATTA, Πρόξενοι ξένων χωρών στη Θεσσαλονίκη και εκπρόσωποι Συμμαχικών χωρών και Στρατηγείων του ΝΑΤΟ.

Εμείς απαιτούμε να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ για ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και άμεση έξοδο.

Σεβασμό των δικαιωματων των φαντάρων. Να αναλάβει ο στρατός όλο το κόστος της υποχρεωτικής στράτευσης.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

diktiospartakos.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ