2013-11-18 22:07:05
Φωτογραφία για Πολεμικό Ναυτικό: Υπάρχουν αξιωματικοί «δύο ταχυτήτων»;
Μια επιστολή που εστάλη από ανώνυμο αναγνώστη του παρόντος ιστοχώρου, προφανώς αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, αναφέρεται σε ένα θέμα το οποίο μπορεί στον... πολύ κόσμο να φαίνεται επουσιώδες, έχει όμως συμβολική και όχι μόνο σημασία. Ας δούμε αρχικά την επιστολή που λάβαμε:

Είμαι στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού και υπηρετώ πάνω από 25 χρόνια. Προέρχομαι από την παραγωγική Σχολή Υπαξιωματικών Σ.Μ.Υ.Ν. και ονομάστηκα Αξιωματικός προ πενταετίας. Σε όλους τους Αξιωματικούς των Ε.Δ. απονέμεται ξίφος με την ονομασία τους σε Αξιωματικούς.

Η ηγεσία του Π.Ν. εδώ και 5 χρόνια δεν βρήκε τον τρόπο να προμηθευτεί ξίφη με αποτέλεσμα εκατοντάδες στελέχη να μην έχουν και να ‘βγαίνουν στη γύρα’ για να δανειστούν ξίφος που χρειάζονται ώστε να παραστούν σε τελετές.

Είναι κατανοητό ότι η μη χορήγηση των ξιφών μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προμηθειών.


Όμως, το χρονικό διάστημα των 5 ετών είναι υπερβολικό.

Το περίεργο όμως είναι, ότι για τους απόφοιτους της Σ.Ν.Δ. κάθε χρόνο έως τώρα, η απονομή ξιφών γίνεται κανονικά κατά την αποφοίτηση και οι ηγεσίες έχουν φροντίσει να υπάρχουν ξίφη για τους μελλοντικούς ναύαρχους.

Για τους υπόλοιπους γιατί άραγε ΟΧΙ;

Με σεβασμό, αλλά και… αγανάκτηση,

Ένας φίλος του Defence-Point»

Το ζήτημα που θέτει ο φίλος μας, αποτελεί, δυστυχώς, άλλη μία ένδειξη του χαοτικού τρόπου λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου.

Το γεγονός ότι επί πέντε συνεχή χρόνια δεν έγινε δυνατή η προμήθεια ξιφών για τη συγκεκριμένη κατηγορία αξιωματικών, ενώ σύμφωνα με τον αποστολέα του μηνύματος η χορήγηση γίνεται απρόσκοπτα για τους αποφοίτους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, μπορεί να σημαίνει (ή μπορεί να ερμηνευτεί ότι σημαίνει), τουλάχιστον δύο πράγματα.

(α) Ότι στην πράξη, η χορήγηση ή μη του ξίφους, συνιστά διάκριση μεταξύ των αξιωματικών ανάλογα με την προέλευση τους παρά το γεγονός ότι σε όλους τους αξιωματικούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απονέμεται ξίφος με την ονομασία τους. Οπότε αυθόρμητα γεννώνται τα ερωτήματα: οι αξιωματικοί που προέρχονται από τη ΣΜΥΝ θεωρούνται ως «δεύτερης» κατηγορίας; Κι αν ναι, γιατί συνεχίζει να ισχύει το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει τη «μετάβαση» τους στην τάξη των αξιωματικών; Χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα αξιωματικούς που είναι «λιγότερο» αξιωματικοί από κάποιους άλλους και μάλιστα στο… επίπεδο της χορήγησης ξίφους;

(β) Καθώς η χορήγηση ξιφών στους αποφοίτους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων γίνεται ομαλά τα τελευταία πέντε χρόνια είναι βάσιμο το συμπέρασμα ότι εξίσου ομαλά γίνεται και η προμήθεια τους (διαδικασία, διάθεση πόρων, κ.λπ.). Κατά συνέπεια, θα μπορούσε μέσω της ίδιας διαδικασίας να γίνει και η προμήθεια ξιφών για τους αξιωματικούς που προέρχονται από τη ΣΜΥΝ. Αν αυτό δεν γίνεται γιατί προβλέπονται άλλοι κωδικοί στον προϋπολογισμό, ή άλλη διαδικασία, ή γενικά για λόγους γραφειοκρατικής αγκύλωσης, τότε δυστυχώς τα πράγματα είναι πιο άσχημα από την περίπτωση (α).

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί! Άμεσα!
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ