2013-11-19 01:24:06
Φωτογραφία για Ένας Κρητικός φαντάρος στην κιτς γιορτή της Πολεμικής Αρετής
Ο Παράσχος Χατζηπαππάς, ως φαντάρος, την περίοδο της χούντας υποχρεώθηκε να συμμετάσχει στη γιορτή Αν κάποιοι θεωρούν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων κιτς, τί θα έλεγαν, αν έβλεπαν τη γιορτή της χούντας για την "Πολεμική Αρετή" που γινόταν για την επέτειο του πραξικοπήματος;

Ο Παράσχος Χατζηπαππάς, από το Ηράκλειο, το 1970 ήταν φαντάρος και υποχρεούνταν να συμμετάσχει ενεργά σε αυτή τη γιορτή, που γινόταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και είχε ... απ'όλα: αρχαίες τριήρεις και το πολεμικό «Αβέρωφ» από φελιζόλ, λοφίδια στρωμένα με άνθη και στολισμένα με μαιάνδρους, ομοίωμα του πτηνού - συμβόλου της χούντας ... ακόμη και ομοίωμα αρχαιοελληνικού ναού κουβαλιόταν στο Στάδιο.

χατζηπαππάς γιορτή πολεμικής αρετής χούντα παναθηναϊκό στάδιοΕκατοντάδες νέοι και νέες, πάνω σε άλογα και άρματα, ντυμένοι αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, Καρχηδόνιοι, Αραβες, Βυζαντινοί, Πέρσες, μακεδονομάχοι με μουστάκια έβγαιναν στο σύγχρονο καρναβάλι, παρελάζοντας στη φιέστα της χούντας.


Υπήρχαν μάλιστα και μεταμφιεσμένοι σε κομμουνιστές που ... μάχονταν μπροστά στις κερκίδες του Σταδίου για να κερδίσει στο τέλος η «πολεμική αρετή των Ελλήνων». Πεζοναύτες "βουτούσαν" από ελικόπτερα στο κέντρο του Σταδίου, με σχοινιά, αποτελώντας ... το κερασακι στην τούρτα!

Ο συνταξιούχος σήμερα κ.Χατζηπαππάς, πριν 43 χρόνια, λόγω της ειδικότητας του πεταλωτή που είχε στο στρατό "χρεώθηκε" ένα από τα 54 άλογα του βασιλιά, το οποίο ... έντυσε, στόλισε και οδήγησε ιππεύοντάς το στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ήταν ένα από το "κομμάτια" του χατζηπαππάς γιορτή πολεμικής αρετής χούντα παναθηναϊκό στάδιοαναπόφευκτου κιτς παζλ που το ολοκληρωτικό καθεστώς είχε καθιερώσει και μάλιστα επέβαλε να γιορτάζεται.

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, η φωτογραφία του νεαρού τότε φαντάρου βγήκε από το χρονοντούλαπο. Είναι ό,τι έχει μείνει από εκείνη τη μαύρη εποχή, όμως δεν μπορεί κανείς να αποφύγει εύκολα τον παραλληλισμό με τη σημερινή οικονομική χούντα που όλοι οι Έλληνες βιώνουν...

youtube.com/watch?v=UOq07RUCPDE

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ