2013-11-19 06:09:05
Φωτογραφία για O «καυτός» μήνας των τραπεζών
Για το πρώτο δίμηνο του 2014, από τα τέλη του έτους που ήταν το αρχικό πλάνο, μετατίθεται ο στόχος της διοχέτευσης ρευστότητας 2 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις από τις 4 συστημικές τράπεζες.

Ο λόγος γίνεται για δάνεια που έχει συμφωνηθεί να διοχετευτούν στην αγορά από τις τράπεζες με την αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η μη επίτευξη του αρχικού στόχου αποδίδεται από τραπεζικά στελέχη στο κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε τον Οκτώβριο. Οι ίδιοι δεν έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση για το αν εκτιμούν ότι το κλίμα θα αποκατασταθεί σύντομα.

Η απόκλιση στο στοχοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των τραπεζών έγινε εμφανές τον Οκτώβριο, όπου ενώ ο στόχος ήταν να έχουν εγκριθεί συνολικά 850 εκατ. ευρώ τελικά εγκρίθηκαν 713 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπάρχει απόκλιση της τάξεως του 16,11%.

Οι δηλώσεις

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργο Ζανιά, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι «μόνο 1 από τις 4 τράπεζες ξεπέρασε τον στόχο που είχε τεθεί. Θέλω να πιστεύω, καθώς οι ίδιες οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί ότι τους επόμενους μήνες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος».


Από την πλευρά του ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι ο Οκτώβριος ήταν δύσκολος μήνας στις συμβασιοποιήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Όπως είπε, η αγορά έχει τη δική της δυναμική.

Ωστόσο, ανέφερε, το σημαντικό είναι ότι τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι είναι θέμα χρόνου να διοχετευθεί στην αγορά ρευστότητα όχι μόνο 2 δισ. ευρώ αλλά και ακόμη περισσότερη.

Το επόμενο 20ήμερο θα είναι «καυτό» καθώς:

Η Blackrock, στο τέλος Νοεμβρίου, θα καταθέσει στην Τράπεζα Ελλάδος την έκθεση της για τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα, τα οποία παρουσιάζουν επιδείνωση σε όλες τις κατηγορίες -επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά-, με τον μέσο όρο των καθυστερήσεων συνολικά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να προσεγγίζει το 30%. Λίγες μέρες αργότερα στις 10 Δεκεμβρίου η Blackrock θα υποβάλλει και την έκθεση της για τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Επίσης μέχρι το τέλος του μήνα οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobankθα πρέπει να υποβάλλουν στην ΤτΕ τις προτάσεις τους για τις αυτόνομες διευθύνσεις που θα δημιουργήσουν και τις οποίες θα στελεχώσουν με εξειδικευμένα στελέχη, προκειμένου να προχωρήσει το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στο δανειακό χαρτοφυλάκιο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα υπαχθούν στις νέες διευθύνσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των τραπεζών, έχουν μία πρώτη εικόνα για το τι κατέγραψε ο διαγνωστικός έλεγχος της BlackRock για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων χορηγήσεών τους και μάλιστα έχουν αναθέσει σε επενδυτικές εταιρείες, να τους υποδείξουν τις ιδανικότερες λύσεις, από τις οποίες θα επιλέξουν ποιες θα εφαρμόσουν.

Σημειώνουμε ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν δημιουργήσει αυτόνομα, αναβαθμισμένα τμήματα διαχείρισης των επισφαλών απαιτήσεων και να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτές τις προβληματικές χορηγήσεις με τέτοιους όρους ώστε να μην τις επιβαρύνουν περαιτέρω κεφαλαιακά.

Μέχρι το τέλος του μήνα και η BlackRock θα παρουσιάσει στην ΤτΕ την δική της εισήγηση με τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς (bestpractises) για την διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση και των «προβληματικών» χορηγήσεων (TroubledAssetReview -TAR).

Η Blackrock στην έκθεση της (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι 750 σελίδες) θα παρουσιάζει τις «βιώσιμες ρυθμίσεις» που θα συντελέσουν όχι μόνο να βγουν τα καθυστερούμενα δάνεια από την «επικίνδυνη ζώνη» αλλά και να διασφαλιστεί ότι θα αποπληρώνονται.

Η Τράπεζα Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, θα επιλέξουν αυτές που ταιριάζουν στο εγχώριο σύστημα.

Και θα υιοθετήσουν ενιαίους κανόνες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των χορηγήσεων σε καθυστέρηση, και θα προσδιορίσουν επακριβώς πότε ένα δάνειο θα χαρακτηρίζεται «κόκκινο» και πως θα ρυθμίζεται.

Μετά την ανακοίνωση των stresstests οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κινήσεις για να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας, όπως είναι η πώληση θυγατρικών τους εντός και εκτός Ελλάδος κλπ.

Ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 13 συνεταιριστικών τραπεζών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ