2013-11-19 07:47:52
Φωτογραφία για ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ (VIDEO)
Σε οριζόντια και επώδυνα μέτρα θα αναγκαστεί να καταφύγει η κυβέρνηση εφόσον ο πήχης των μέτρων αυξηθεί πάνω από το 1,3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των ισχυρών πιέσεων που ασκούν οι ελεγκτές, οι οποίοι χθες ζήτησαν εν πολλοίς το «ξήλωμα» του νέου νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και εμφανίστηκαν αρνητικοί για τη νέα περικοπή του ΠΔΕ.

Οι νέες απαιτήσεις - επισημάνσεις των ελεγκτών ανοίγουν νέες «τρύπες» όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2014 και καθίσταται πλέον περισσότερο απειλητική η λήψη νέων μέτρων. Συμφωνία μέχρι και χθες το βράδυ δεν επιτεύχθηκε, κατά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι ελεγκτές όχι μόνο επιμένουν σε νέα μέτρα άνω του 1,3 δισ. ευρώ, αλλά και αμφισβητούν την αποδοτικότητα του «πακέτου» των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, με τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Αν και πληροφορίες ανέφεραν ότι διαπραγμάτευση της Δευτέρας ήταν πολύ δύσκολη και το κλίμα υπό το οποίο διεξήχθη βαρύ, η κυβέρνηση επιμένει ότι «για λόγους ουσίας και για λόγους πολιτικούς πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι την 9η Δεκεμβρίου».


Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση με την τρόικα μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις.

«Κοιτάξτε, είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις αλλά βαδίζουμε με την υπόθεση συμφωνίας μέχρι την 9η Δεκεμβρίου. Δύσκολο μεν αλλά πιστεύω ότι είναι [εφικτό]» δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά «για λόγους ουσίας και για λόγους πολιτικούς πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι την 9η Δεκεμβρίου και δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία».

Ο Γ. Στουρνάρας παραδέχτηκε επίσης ότι «λόγω της αλλαγής του φόρου των ακινήτων είχαμε μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό» την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει. Διέψευσε την πιθανότητα να έχουμε και νέες μειώσεις μισθών, αλλά τόνισε ότι το ενιαίο μισθολόγιο «όπου δεν εφαρμόζεται θα εφαρμοστεί».

Πάντως δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρουν ότι η τρόικα αποχωρεί χωρίς συμφωνία εντός της εβδομάδας από την Αθήνα και θα επιστρέψει τον Δεκέμβριο, κάτι που αν συμβεί καθιστά πολύ δύσκολη ως αδύνατη την εκταμίευση δόσεων το 2013 και παραπέμπει το θέμα σε νέες διαβουλεύσεις.

Αγκάθι και οι πλειστηριασμοί

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 επισημαίνοντας στην τρόικα ότι η οποία λύση επιλεγεί δεν θα πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και ότι επιπλέον θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων, ώστε να περάσει από τη Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισαν ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές προς τους εκπροσώπους των δανειστών πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται και άρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η απόφαση αφορά στις αποφάσεις και των δυο κομμάτων που την στηρίζουν.

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ