2013-11-19 17:23:57
Φωτογραφία για Μονόδρομος οι νέες μειώσεις συντάξεων παρά τις διαβεβαιώσεις Στουρνάρα...!!!
Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Κενές περιεχομένου αποδεικνύονται οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. 

Ωστόσο, τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, που θα φτάσουν στα 3 δισ. ευρώ για το 2014, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη προοπτικής για αύξηση ή έστω διατήρηση των εσόδων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

«Η κυβέρνηση δε μπορεί να αποφύγει τη μείωση συντάξεων. Δυστυχώς είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα», υποστηρίζει στο newpost.gr ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ), Γιώργος Κυριακόπουλος, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στα ήδη νομοθετημένα.

Η ανεργία αδειάζει τα ταμεία Εν αρχή είναι η μείωση των εισφορών, που η ίδια η κυβερνητική πολιτική προκαλεί. Ενδεικτικά, μόνο στο ΙΚΑ, δηλώθηκαν φέτος 369.000 λιγότεροι εργαζόμενοι, σε σχέση με τρία χρόνια πριν (1.849.055 εργαζόμενοι το 2010, έναντι 1.479.703 φέτος), ενώ η διαθεσιμότητα στο δημόσιο και το μπαράζ λουκέτων στον ιδιωτικό τομέα, συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των απασχολούμενων και άρα τα έσοδα των Ταμείων.


Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στο newpost.gr ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, «πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις το δρόμο της Sprider και του Κατσέλη».

Εισφοροδιαφυγή Η «τρύπα» στα Ταμεία διευρύνεται από την εισφοροδιαφυγή, που κινείται στα 6 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό μάλλον αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς ότι όπως καταγγέλλει η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, πανελλαδικά υπάρχουν μόλις 25 ελεγκτές.

Χαμηλότερη η κρατική συμμετοχή Το οικονομικό πρόβλημα του ΙΚΑ, θα εντείνει η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης το 2014. Πιο συγκεκριμένα, από 12,6 δισ. ευρώ το 2013, το 2014 θα είναι ύψους 10,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,1 δισ. ευρώ, ενώ για το 2015 και το 2016 θα είναι περίπου 9,7 δισ. ευρώ.

Αποτυχία η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών Το «Βατερλώ» της τόνωσης των ταμείων των ασφαλιστικών φορέων, μέσω της είσπραξης σε δόσεις (έως 48) των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι αδιαμφισβήτητο. Από τους σχεδόν 350.000 εργοδότες που χρωστάνε 8 δισ., εντάχθηκαν μόνο οι 14.100 και ρύθμισαν συνολικό ποσό μικρότερο των 250 εκατομμυρίων», υποστηρίζει οκ. Κυριακόπουλος, προσθέτοντας ότι «αν δεν χαλαρώσουν οι ασφυκτικοί όροι υπαγωγής, δεν πρόκειται να εισπραχθούν τα χρωστούμενα».

«Ο νέος γύρος μείωσης των συντάξεων, προκύπτει από όλα αυτά τα δεδομένα, δεν το λέμε από το μυαλό μας. Και μπορεί ο Στουρνάρας να λέει ότι δεν θα μειωθούν, η τρόικα όμως ζητάει μέτρα», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, θέτοντας το κρίσιμο ερώτημα: «Από όπου και να το πιάσεις, λείπουν λεφτά. Πώς αλλιώς θα τα βρουν;».

ΠΟΣΕ-ΙΚΑ: «Κι ακόμη δεν έχουμε ζήσει τα ήδη αποφασισμένα μέτρα» Βάσει των αλλαγών που θα ισχύσουν στο ασφαλιστικό,

οι επικουρικές, θα πάρουν την κατιούσα, σε περιπτώσεις έως και 30% κάτω, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2014. «Μιλάμε για πολύ μεγάλες μειώσεις, γιατί με τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος, οι συντάξεις θα καταβάλλονται με βάση τι χρήματα υπάρχουν», όπως επισημαίνει ο κ. Κυριακόπουλος.

οι συνταξιούχοι, κάτω των 65 ετών, δηλαδή περίπου 65.000 δικαιούχοι, θα χάσουν το ΕΚΑΣ.η αποφασισμένη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (συνολικά 3,9% έως το 2016 για το ΙΚΑ και εξίσωση των εισφορών στα «ευγενή» Ταμεία με αυτές του ΙΚΑ), θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων, καθώς οι παροχές θα είναι συνδεδεμένες με τα έσοδα.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/295696/monodromos-oi-nees-meiwseis-syntaksewn-para-tis-diabebaiwseis-stoyrnara#ixzz2l6agd8KQ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ