2013-11-19 19:30:05
Φωτογραφία για Μεϊμαράκης: Οποιος βουλευτής θέλει ας πάει στο λογιστήριο να ζητήσει περικοπή των απολαβών του
Υποκριτική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης την στάση των βουλευτών εκείνων που τάσσονται υπέρ της μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης, η οποία παραμένει σταθερή, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2014.

Συγκεκριμένα, οι προβλεπόμενες πιστώσεις είναι 20.952.000 ευρώ, όσες εμφανίζονται και για το 2013, αν και το κείμενο του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους προέβλεπε ποσό μικρότερο κατά 1.626.000 ευρώ, διαφορά που αποδίδεται σε λογιστικές αναδιατυπώσεις που οφείλονται σε αυξομειώσεις κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013).

Αν πάντως η βουλευτική αποζημίωση παραμένει σταθερή (υπολογίζεται σε 8.200 ευρώ μεικτά μηνιαίως ή γύρω στις 6.500 ευρώ καθαρά, μαζί με την συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τα επιδόματα), το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπαλλήλους της Βουλή, οι αποδοχές των οποίων μειώνονται κατά 2.073.400 ευρώ (από 22.446.400 ευρώ, σε 20.373.000 ευρώ).


Κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2014 ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «άχαρο να υπερασπίζεσαι τέτοια ζητήματα στην δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», ωστόσο, τόνισε ότι ο Βουλευτής δεν λαμβάνει μισθό αλλά αποζημίωση και ως εκ τούτου «δεν είναι δυνατόν να συγκρίνεται (η αποζημίωση) με τους μισθούς» που λαμβάνουν άλλες κατηγορίες.

Ο Πρόεδρος του Σώματος υπενθύμισε ότι η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις απολαβές του Προέδρου του Αρείου Πάγου σύμφωνα με το Ζ’ Ψήφισμα του 1975, το οποίο έχει συνταγματική ισχύ και έτσι «δεν μπορούμε να λέμε να τον μειώσουμε και να τον αυξήσουμε διότι δεν μειώνεται και δεν αυξάνεται», όπως διευκρίνισε. Παρά ταύτα, τόνισε ότι οι αποζημιώσεις των βουλευτών έχουν μειωθεί από το 2009 μέχρι σήμερα, αλλά δεν προβλέπεται άλλη μείωση για το 2014.

Απαντώντας στις φωνές εκείνες που μιλούν για την αναγκαιότητα μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης, την ίδια ώρα που περικόπτονται ασυστόλως μισθοί και συντάξεις και μάλιστα με την ψήφο των βουλευτών, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι «δεν μπορούμε να λέμε ας μειωνόταν έστω συμβολικά», διευκρινίζοντας, πάντως, ότι όποιος θέλει μπορεί να δώσει εντολή στο λογιστήριο της Βουλής ώστε να του παρακρατείται μέρος της αποζημίωσης ή των προνομίων που απολαμβάνει. Υπενθύμισε δε ότι τα κόμματα παρακρατούν ένα ποσό από τα χρήματα που λαμβάνουν οι βουλευτές τους, όπως και ότι «υπάρχουν βουλευτές που δίχως δημοσιότητα έχουν αποποιηθεί κάποιων προνομίων, όπως θέλουν να τα αποκαλούν ορισμένοι», εξηγώντας, μάλιστα, ότι «δεν είναι προνόμια αλλά εργαλεία». «Όποιος θέλει μπορεί να απαρνηθεί είτε τα λεγόμενα προνόμια είτε να δώσει εντολή στο λογιστήριο να παρακρατηθούν τα υπόλοιπα» (από την αποζημίωση που θεωρεί ότι πρέπει να λαμβάνει), είπε.

Αναφερθείς δε στο θέμα του αφορολόγητου των βουλευτών, σημείωσε ότι αυτό θεσπίστηκε διότι «στην αποζημίωση του βουλευτή δεν αναγνωρίζονται έξοδα». «Ας αναγνωριστούν τα έξοδα και ας πάμε σε βιβλίο εσόδων – εξόδων», είπε, υπενθυμίζοντας ότι το αφορολόγητο έχει μειωθεί από το 2009 μέχρι σήμερα και υπενθυμίζοντας ότι η βουλευτική αποζημίωση δεν προστίθετο σε άλλα εισοδήματα αλλά φορολογείτο αυτοτελώς. «Αν αισθάνεται κάποιος ότι είναι πλούσιος με γειά του με χαρά του, αλλά πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν και όλοι αυτοί που δεν έχουν», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, υπεραμυνόμενος της αναγκαιότητας να αμείβονται καλά οι βουλευτές, ώστε να μπορούν να ασκούν ανεπηρέαστοι το έργο τους, δίχως εξαρτήσεις.

Επίσης, αναφέρθηκε στους υπαλλήλους και τους αστυνομικούς της Βουλής, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να θεωρούνται ευνοημένοι» και δεσμεύτηκε ότι εφόσον ο προϋπολογισμός της Βουλής κινηθεί εντός στόχων και παρουσιάσει πλεόνασμα, τότε «είμαι έτοιμος να δώσω και επίδομα κίνησης στους υπαλλήλους για τις επιπλέον μέρες που (αποδεδειγμένα) είναι εδώ».

Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Κατά τα λοιπά, σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης του θέματος της βουλευτικής αποζημίωσης, αλλά και των διευκολύνσεων και προνομίων που απολαμβάνουν οι εθνικοί αντιπρόσωποι. «Πρέπει να επανεξεταστούν αποζημιώσεις και διευκολύνσεις που παρέχονται», είπε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δ. Γελαλής, ενώ ο κ. Β. Καπερνάρος από τους ΑΝ.ΕΛΛ. σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός είναι γενικόλογος και αόριστος».

Ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης, της Χ.Α., είπε ότι «εν μέσω κρίσης, τη στιγμή που ο λαός πένεται, δεν προβλέπεται ούτε μισό ευρώ μείωση και αυτό συνιστά πολιτική αλητεία», ενώ η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη, διατύπωσε τον προβληματισμό της τόσο για την βουλευτική αποζημίωση, όσο και τα άλλα προνόμια «που δεν μειώνονται», όπως είπε, την ίδια στιγμή, που «έρχεται νέα καταιγίδα υπερφορολόγησης».

Βεβαίως, είπε ότι οι μειώσεις που έχουν γίνει στην βουλευτική αποζημίωση μέχρι σήμερα είναι σημαντικές, «απέχουν όμως πολύ από το 40% μείωσης και πλέον που έχουν υποστεί μισθωτοί και συνταξιούχοι στα εισοδήματά τους». «Έχουμε ειδική πολύ ευνοϊκή φορολόγηση σε σχέση με τους πολίτες», τόνισε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Όσον αφορά το ΚΚΕ, ο κ. Σπ. Χαλβατζής τάχθηκε υπέρ της «λογικής της σταθερής μείωσης των δαπανών της Βουλής, όπου υπάρχει περιθώριο» και υπενθύμισε τις πάγιες προτάσεις του κόμματος για δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπως και των άλλων βουλευτικών προνομίων.

Η βουλευτική αποζημίωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Βουλή έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία για την βουλευτική αποζημίωση, σύμφωνα με τα οποία φτάνει οι μηνιαίες απολαβές είναι: 5.705 ευρώ ακαθάριστα ως βουλευτική αποζημίωση, 738 ευρώ ως επίδομα γραφείου, 909 ως ταχυδρομική ατέλεια και 291 ευρώ ως έξοδα κίνησης. Συνολικά, 7.643 ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται η αποζημίωση που λαμβάνουν από την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των επιτροπών. Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι δεν κοστολογούνται και άλλα προνόμια, για τα οποία πληρώνει απευθείας η Βουλή χωρίς να αποδίδονται στους βουλευτές και έχουν να κάνουν με την τηλεφωνική ατέλεια, τα εισιτήρια, τη μίσθωση αυτοκινήτων, τους επιστημονικούς συνεργάτες, την διαμονή για τους βουλευτές επαρχίας κλπ., υπερδιπλασιάζοντας το συνολικό «κόστος» κάθε βουλευτή, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς.

Ένας μόνο ομιλητής

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού της Βουλής έγινε απουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών, ενώ γράφτηκε μόνο ένας ομιλητής, ο «γαλάζιος» κ. Γ. Βλάχος, ο οποίος είπε ότι «μιλάμε διαφορετική γλώσσα από τους πολίτες». «Η Βουλή πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα με το σύνολο της συμπεριφοράς της», είπε και πρότεινε να μην «μιλάμε για βουλευτική αποζημίωση, διότι ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει». «Θα ήταν σκόπιμο να πούμε ότι ο βουλευτής εισπράττει έναν μισθό, ίδιο με εκείνον που παίρνουν ανώτεροι υπάλληλοι και η Βουλή θα μπορούσε να του δίνει επιπλέον τα έξοδα, που δεν θα είναι ίδια για όλους», διευκρίνισε, συμπληρώνοντας: «Για να έχουμε το ηθικό δικαίωμα να παίρνουμε αποφάσεις για τους πολίτες, πρέπει να δείχνουμε το καλό παράδειγμα». logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ