2013-11-19 19:54:06
Φωτογραφία για Στα 600 εκ. ευρώ το κέρδος από το λαθρεμπόριο καυσίμων
Δεν λειτουργούν τα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων που έχουν εγκατασταθεί στα πρατήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς η ...Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν διαθέτει το απαιτούμενο υποσύστημα υποδοχής των δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα οι πρατηριούχοι δεν εισπράξει την επιδότηση της δαπάνης.

Παράλληλα η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων καταγγέλει την ανικανότητα, την διαπλοκή συμφερόντων, την προχειρότητα, την έλλειψη συντονισμού και πολιτικής βούλησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ύψος του λαθρεμπορίου καυσίμων φτάνει περίπου στα 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ σύμφωνα με άλλες αναφορές το ανεβάζουν και στα 5 δισ. ετησίως. Η ΠΟΠΕΚ εντοπίζει το λαθρεμπόριο καυσίμων στο ναυτιλιακό πετρέλαιο και τις ποσότητες καυσίμων που προορίζονται για εξαγωγή, όπως έχει τεκμηριωθεί από μελέτη του καθηγητή Δ. Μάρδα που είχε παρουσιαστεί παλαιότερα.


Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γ. Ασμάτογλου επισήμανε ότι η νομοθεσία προέβλεψε την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών μόνο στη λιανική (πρατήρια και μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης) και όχι στα προηγούμενα στάδια. Η προθεσμία εγκατάστασης των συστημάτων στα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης έληξε τον Αύγουστο ενώ ως τον Φεβρουάριο θα πρέπει να εγκατασταθούν σε Λάρισα, Αχαΐα, Ηράκλειο, Μαγνησία και Ιωάννινα.

Αίτημα της ΠΟΠΕΚ είναι να εγκατασταθούν τα συστήματα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς καυσίμων, να εκταμιευθούν οι επιδοτήσεις για τα πρατήρια και να ανασταλούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στα πρατήρια μέχρις ότου επιλυθούν τα προβλήματα λειτουργίας των συστημάτων.
thestival.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ