2013-11-19 22:30:07
Φωτογραφία για Στο 50% του ΑΕΠ μπορούν να φτάσουν οι ελληνικές εξαγωγές μέχρι το 2020
Στο 50% του εγχώριου ΑΕΠ μπορούν να φτάσουν οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μέχρι το 2020 σύμφωνα με τον Δημήτρη Λακασά, Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Ο στόχος αυτός είναι απόλυτα ρεαλιστικός σύμφωνα με τον κ. Λακασά και μπορεί να επιτευχθεί με αιχμές του δόρατος τα προϊόντα μεσογειακής διατροφής που παράγει η χώρα μας, αλλά και τον ελληνικό τουρισμό. Αυτή τη στιγμή, η εξωστρέφεια «παράγει» το 27% του ελληνικού ΑΕΠ και υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου που βρίσκεται στο 45%, όπως ανέφερε ο κ. Λακασάς.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας, Υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότιέχουν γίνει θεαματικά βήματα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ήδη έχει κερδηθεί μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι ευοίωνες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν παράγοντες που θα οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια
. Τέλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Τσίπρα, που ανέφερε ότι θα μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις μέχρι να δοθεί ικανοποιητική λύση στο ελληνικό ζήτημα. Σύντομα, θα προτείνουμε, είπε ο κ. Υφυπουργός θεσμικές αλλαγές που θα ενισχύσουν το ρόλο των εμπορικών και οικονομικών υπαλλήλων στις πρεσβείες μας. Επίσης, μέσα από την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουμε να προωθήσουμε ζητήματα όπως η απασχόληση, η ανάπτυξη, η μετανάστευση και η θαλάσσια πολιτική.

Ο κ. Δούκας Μαρινόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) ανέφερε ότι από το 2009 έως σήμερα οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 56% και έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των αιτημάτων που φτάνουν στα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (από 4.500 το δωδεκάμηνο του 2009 ξεπέρασαν τις 15.000 το 2012). Σταδιακά, όπως είπε, ανταγωνιστικοί κλάδοι προϊόντων όπως αυτοί των αγροτικών προϊόντων, της ιχθυοκαλλιέργειας, των τροφίμων και ποτών, των φαρμάκων και των δομικών υλικών αποδίδουν καρπούς. Τέλος, αναφέρθηκε στην εξαγωγική δραστηριότητα χωρών, αναλόγου μεγέθους της Ελλάδας, όπως η Πορτογαλία που οι εξαγωγές αποτελούν το 25% του ΑΕΠ της, η Ιρλανδία που οι εξαγωγές βρίσκονται στο 55%, το Βέλγιο που είναι στο 90% και η Ολλανδία στο 70%.
fpress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ