2013-11-19 23:31:44
Φωτογραφία για Εθνική Ομάδα: Επτά μεγάλες προκρίσεις
Την έβδομη πρόκριση στην ιστορία της σε μεγάλη διοργάνωση και τέταρτη συνεχή μετά το Euro 2008 πέτυχε απόψε η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου με το 1-1 επί της Ρουμανίας.

Αν εξαιρέσει κανείς την απουσία της από την τελική φάση του Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006, η «γαλανόλευκη» είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα ραντεβού του ποδοσφαίρου, με αποκορύφωμα τον θρίαμβο του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας (Euro).

Η αρχή έγινε την Τετάρτη 12 Σεπτεµβρίου 1979, όταν η Εθνική νίκησε με 1-0 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού τη Σοβιετική Ένωση, στα προκριµατικά του τότε Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης 1980 και κατέγραψε τη μεγαλύτερη ως εκείνη τη στιγμή επιτυχία στην ιστορία της, καθώς ήταν η πρώτη συμμετοχή σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Πέρασαν 14 χρόνια, όταν η μεγάλη Ρωσία βρέθηκε στο δρόμο της Ελλάδας. Στις 17 Νοεµβρίου 1993 η ελληνική ομάδα με γκολ του Μαχλά επικράτησε 1-0 και έγινε η πρώτη χώρα (αήττητη) που εξασφάλισε τη συµµετοχή στο Μουντιάλ των ΗΠΑ


Η αναμέτρηση με τη Βόρεια Ιρλανδία ήταν η τελευταία στον προκριματικό όμιλο του Euro 2004. Με το γκολ-πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα (11/10) η Εθνική για δεύτερη φορά θα έδινε το παρών σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και πρώτη ύστερα από 24 χρόνια. Η συνέχεια εκείνης της πορείας, βεβαίως, γνωστή με την κατάκτηση του τροπαίου στη Λισαβόνα, στον αλησμόνητο τελικό με τους διοργανωτές, Πορτογάλους.

Παρούσα και στο Euro 2008 η Ελλάδα. Παρά τη «βαριά» ήττα από την Τουρκία (1-4) στο «Γ. Καραϊσκάκης», στον αγώνα του β΄ γύρου, στις 17 Οκτωβρίου, η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική στο «Αλί Σαμί Γεν».Με γκολ του Αμανατίδη στο 79΄ η Ελλάδα επικράτησε 1-0 κατακτώντας και μαθηματικά την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Αποσπώντας ισοπαλία στον πρώτο αγώνα, στο ΟΑΚΑ, οι Ουκρανοί ήταν βέβαιοι ότι είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2010. Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, όμως, ο Σαμαράς, με κάθετη πάσα, «έκοψε» στα δύο την αντίπαλη άμυνα και ο Σαλπιγγίδης, με ακόμη ένα δικό του «μεγάλο» γκολ, υπέγραψε τη δεύτερη πρόκριση της Ελλάδας σε Μουντιάλ, στον 100ό αγώνα με τον Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Εθνικής.

Έχοντας ως «προίκα» το 3-1 του πρώτου αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης», η Ελλάδα έπαιξε την πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας στον επαναληπτικό του Βουκουρεστίου στις 19 Νοεμβρίου 2013. Στο 23ο λεπτό ο Κώστας Μήτρογλου λεστειλε ουσιαστικά την εθνική μας στην χώρα του καφέ, έστω κι αν οι Ρουμάνοι ισοφάρισαν στο 55΄ με το αυτογκόλ του Τοροσίδη.
Allinsports
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ