2013-11-21 19:21:05
Φωτογραφία για Π .Μελάς: «Άμεση ανάγκη χρηματοδότησης του Προτύπου Εθνικού Νηπιοτροφείου Καλλιθέας»
Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας (Π.Ε.Ν.) είναι Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ν.Π.Ι.Δ., επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Εργασίας, μέσω της Περιφέρειας Αττικής.

Χρονολογείται από το 1912, όταν αρχικά λειτουργούσε ως Εθνικό Ορφανοτροφείο Θυμάτων Πολέμου, ενώ αργότερα, το 1978, μετονομάσθηκε σε Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο και φιλοξενεί σήμερα 28-30 παιδιά προσχολικής ηλικίας 2 ½ έως 5 ½ ετών.

Απώτερος σκοπός του Π.Ε.Ν. είναι να φροντίζει για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών των παιδιών, που φιλοξενεί, τη διαπαιδαγώγησή τους, όπως επίσης και για τη στήριξη των ιδίων και των οικογενειών τους, έτσι ώστε, να γίνει δυνατό, φεύγοντας τα παιδιά, να μπορούν να επιστρέψουν στις φυσικές τους οικογένειες.

Επιπλέον, τα τελευταία 23 χρόνια, στο χώρο του Π.Ε.Ν., λειτουργεί Παιδικός Σταθμός με στόχο την κοινωνικοποίηση των παιδιών, που φιλοξενούνται και την παρακολούθηση αντίστοιχου με την ηλικία τους εκπαιδευτικού προγράμματος. Ακόμα, στηρίζει το θεσμό της εθελόντριας οικογένειας, προσφέροντας φιλοξενία σε ορισμένα παιδιά, που οι γονείς τους αδυνατούν να τα φιλοξενήσουν, κατά τα Σαββατοκύριακα και τις περιόδους εορτών και διακοπών.


Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το Π.Ε.Ν. δεν αποτελεί Κλειστό Ίδρυμα που λειτουργεί προς μια κατεύθυνση, αλλά είναι ένας ευέλικτος χώρος, που εξευρίσκει ποικίλες εναλλακτικές λύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού, που φροντίζει.

Δυστυχώς, σήμερα η λειτουργία του Π.Ε.Ν. απειλείται με τερματισμό, λόγω ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης. Η Περιφέρεια οφείλει στο Π.Ε.Ν. τη 2η και την 3η δόση (ύψους 170.000 ευρώ) από την επιχορήγηση που εγκρίθηκε για το 2013 και που συνολικά ανέρχεται σε 460.000 ευρώ περίπου, ενώ μέχρι τέλος του έτους εκκρεμεί και η 4η δόση.

Να σημειωθεί επίσης ότι, η 1η δόση της επιχορήγησης που πληρώθηκε από την Περιφέρεια μέσα στον Ιούλιο του 2013, με καθυστέρηση, παρακρατήθηκε αυτόματα από το ΙΚΑ, έναντι ληξιπροθέσμων οφειλών του 2012, ενώ ταυτόχρονα οι 30 εργαζόμενοι του Ιδρύματος παραμένουν απλήρωτοι από 01/01/2013 έως και σήμερα.

Επιπλέον, το Ίδρυμα από το 2012 αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ελλείμματος, διότι ενώ είχε καταθέσει ετήσιο προϋπολογισμό της τάξεως των 750.000 ευρώ, τελικά το Υπουργείο Εργασίας ενέκρινε την επιχορήγηση μόνο των 460.000 ευρώ και πρότεινε στο Ίδρυμα για το υπόλοιπο ποσό να βρει τρόπους αυτοχρηματοδότησης. Φυσικά, το ίδιο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί και με το φετινό προϋπολογισμό του Π.Ε.Ν.

Έτσι, το Ίδρυμα αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε υποχρεώσεις, ληξιπρόθεσμες και τρέχουσες, που αφορούν μισθοδοσία προσωπικού, αγορά ενσήμων ΙΚΑ, προμηθευτές κλπ., και που ανέρχονται περίπου στα 580.000 ευρώ.

Μετά ταύτα ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Θα μεριμνήσετε για να καταβληθούν άμεσα, από την Περιφέρεια, η 2η και η 3η δόση της επιχορήγησης του 2013 για το Π.Ε.Ν, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, που αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα επιβίωσης;

2. Με ποιο τρόπο θα καλύψετε το έλλειμμα, που δημιουργείται κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος, έτσι ώστε να μην τερματιστεί η λειτουργία του Π.Ε.Ν., ύστερα από 101 χρόνια και να συνεχίσει να παρέχει τη φροντίδα του στα παιδιά και τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ