2013-11-21 19:46:06
Φωτογραφία για Συνέδριο για το '21 στο Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης
Το Β' Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η ζωή των υποδούλων Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας. Καταπίεση -Κοινοτισμός -Παιδεία» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 και το... Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Φορέας διοργανώσεως είναι η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χαιρετισμό θα απευθύνει κατά την έναρξη του συνεδρίου την Παρασκευή το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Για το θέμα και τη διοργάνωση του συνεδρίου ο π. Βαρθολομαίος Τριανταφυλλίδης-Αντωνίου, Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, δήλωσε: «Οι σύνεδροι οι οποίοι θα προσέλθουν θα έχουν την ιδιαίτερη χαρά να ακούσουν πρωτότυπες εισηγήσεις από τους εισηγητές, οι οποίοι είναι Καθηγητές διεθνούς κύρους, διδάσκουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχουν ασχοληθεί επισταμένως με τα θέματα αυτά, της καταπιέσεως, του κοινοτισμού και της παιδείας, κατά την περίοδο που οι Έλληνες ήταν υπόδουλοι σε άλλες περιοχές τετρακόσια χρόνια και σε άλλες περιοχές πεντακόσια χρόνια
. Εύχομαι και ελπίζω αυτές οι δραστηριότητες οι οποίες πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν ως τη συμπλήρωση της επετείου των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, το 2021, να γίνουν μια καλή αφορμή για να ακουστούν πρωτότυπα πράγματα από τις ιστορικές πηγές και τους καθηγητές των πανεπιστημίων τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, ώστε να γίνουν η καλή αφορμή για να πραγματοποιηθούν διάφορες συζητήσεις πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα το οποίο έχει να κάνει αφ' ενός μεν με το παρελθόν, αλλά σαφέστατα και με το παρόν και την προδιαγραφή του μέλλοντος του έθνους μας».

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου κατά την Α Συνεδρία με γενικότερο θέμα « Η διαχρονική συνείδηση του Ελληνικού έθνους» θα μιλήσουν :

Ο κ. Αθανάσιος Καραθανάσης με θέμα: Η Εθνική συνείδησή μας κατά την Τουρκοκρατία, συνείδηση συμπάσης της Ρωμιοσύνης.

Ο κ. Γεώργιος Σταϊνχάουερ :Ορισμός και όρια του ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η διαχρονική συνείδηση του Έθνους

Ο Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός : Η ελληνική Αρχαιότητα στο λαϊκό κήρυγμα της δουλείας.

Ο κ. Γεώργιος Κραμπελιάς : Κύριλλος Λούκαρις και Νικόδημος Μεταξάς: Η αντιμετώπιση της Τουρκοκρατίας και η απόκρουση της Λατινικής διείσδυσης.

Ο κ. Χαράλαμπος Μηνάογλου: Το Γένος και η δουλεία του κατά τον άγιο Αθανάσιο τον Πάριο (1721-1813)

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, κατά τη Β Συνεδρία και θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία και υπόδουλο Γένος» θα μιλήσουν :

Ο κ. Βλάσιος Φειδάς: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι Κοινότητες.

Ο κ. Αστέριος Αργυρίου: Οι δυνατότητες θεολογικού διαλόγου με το Ισλάμ στους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Μαρτυρίες από την ελληνική αντιισλαμική γραμματεία.

Ο κ. Νικόλαος Ζίας: Η Εκκλησιαστική τέχνη -ζωγραφική και αρχιτεκτονική -ως παρηγορία των υποδούλων Ελλήνων.

Η κα Βασιλική Παπούλια : Φαινόμενα αλλοτριώσεως των υποδούλων Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πιαδομάζωμα -Εξισλαμισμός.

Ο κ. Στάυρος Περεντίδης: Οι μαρτυρίες των Ζυγομαλάδων για τους Ρωμηούς του 16ου αιώνα.

Η κα Ερατώ Πάρη: Η ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία Μασσαλίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά της δια΄ρκεια του 19ου αιώνος.

Στην Γ Συνεδρία με θέμα «Κοινότητες-Κοινωνία-Οικονομία» ομιλητές θα είναι :

Η κα Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη: Προς την ψυχικήν ωφέλειαν και επίδοσιν του ημετέρου γένους. Οι αντιλήψεις για την παιδεία στην Τουρκοκρατία.

Ο κ. ¶λφρεντ Σταϊνχάουερ: ο Ευγένιος Βούλγαρης ως παιδαγωγός: όψεις της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στο 18ο αιώνα.

Ο κ Εμμανουήλ Βαρβούνης: Μοναστική ζωή και εθιμικός βίος στη Σάμο της οθωμανικής περιόδου.

Ο κ. Γεώργιος Πλουμίδης: Η ελληνική κοινότητα της Βενετίας.

Ο κ. Απόστολος Διαμαντής: Οικονομικές και κοινωνικές νοοτροπίες στις παραμονές της Επανάστασης : Η αλληλογραφία των αδελφών Σπηλιωτόπουλου.

Η κα Αικατερίνη Γαλάνη : Η ναυτιλία των Ελλήνων τον 18ο αιώνα.

Η κα Αικατερίνη Κορρέ : Έλληνες έμποροι και μεταπράτες κατά την περίοδο της όψιμης Τουρκοκρατίας

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος: Η κοινοτική ζωή του Ελληνισμού στην Τουρκοκρατία. Κοινωνιολογική διερεύνηση.
ecclesia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ