2013-11-21 21:47:05
Φωτογραφία για Το Βουκουρέστι απελευθερώνει την αγορά αγροτικής γης
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ρουμανίας υιοθέτησε ένα νομοσχέδιο που απελευθερώνει από το 2014 τις πωλήσεις αγροτικής γης σε ευρωπαίους πολίτες, έγινε σήμερα γνωστό.

Σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο θα πρέπει τώρα να πάρει πράσινο φως από το κοινοβούλιο, τα φυσικά πρόσωπα της ΕΕ και του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) θα μπορούν να αγοράζουν άμεσα αγροτική γη στη Ρουμανία ενώ μέχρι τώρα έπρεπε να συνεταιρίζονται με κάποιο Ρουμάνο στο πλαίσιο μιας εταιρείας.

Ωστόσο δικαίωμα να προτιμώνται στην αγορά αγροτικής γης θα έχουν το κράτος, οι συνιδιοκτήτες και οι εκμισθωτές γης, οι γείτονες καθώς και οι κάτω των 40 ετών αγρότες που ζουν στην τοποθεσία όπου βρίσκεται η έκταση.

Η κυβέρνηση επιθυμούσε αρχικά να ζητήσει από τους ξένους πολίτες να αποδεικνύουν ότι έχουν πείρα στη γεωργία και να περιορίσει την έκταση που μπορεί να αγοραστεί σε 1.000 στρέμματα, αλλά εγκατέλειψε αυτούς τους περιορισμούς.


Η Ρουμανία, πέμπτη χώρα της ΕΕ όσον αφορά τις αγροτικές εκτάσεις, διαθέτει καλλιεργήσιμα εδάφη υψηλής ποιότητας.

Σήμερα το ένα τρίτο των 7 εκατ. στρεμμάτων που είναι η συνολική έκταση των καλλιεργήσιμων εδαφών της Ρουμανίας, εκμεταλλεύονται 15 όμιλοι που έχουν έρθει μεταξύ άλλων από το Λίβανο, την Κίνα, την Ολλανδία ή τη Δανία, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Ζιαρούλ Φινανσιάρ.

"Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα αλλάξει πολλά πράγματα όσον αφορά το θέμα της αγοράς γαιών από πολυεθνικές", δήλωσε ο Ατίλα Σοτς, υπεύθυνος της ρουμανικής ένωσης Eco Ruralis η οποία υποστηρίζει τους μικροκαλλιεργητές και την παραδοσιακή γεωργία.

"Η θέσπιση δικαιώματος προτίμησης είναι θετική, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί", πρόσθεσε.

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ