2013-11-22 10:51:32
Φωτογραφία για Από ΟΓΑ και ρυθμίσεις οφειλών περιμένουν έσοδα στα Ταμεία
Της Ρούλας Σαλούρου 

Από μια διάταξη που δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, αυτή για τον ΟΓΑ και την είσπραξη των οφειλόμενων από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, υψηλά πρόστιμα και διασταυρώσεις στοιχείων ανά μήνα ώστε να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή, αναμένει το υπουργείο Εργασίας τη μεγαλύτερη ανάσα στα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, τα οποία όπως φαίνεται και από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν καταρρεύσει. 

Και το 2014 η «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι της τάξης των 802 εκατ. ευρώ, και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς αυτό το κενό θα καλυφθεί. Τρύπα, υπάρχει και στα στοιχεία του προϋπολογισμού, καθώς λείπουν τα αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες των ταμείων. Το έλλειμμα αυτό είναι ενδεικτικό και... αποκαλυπτικό των προθέσεων για μελλοντική αναθεώρηση των προβλέψεων του προϋπολογισμού. 

Κατά τ’ άλλα, το σύνολο των εσόδων των ταμείων θα διαμορφωθεί στα 36,5 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες για συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και άλλες παροχές θα ανέλθουν στα 37,3 δισ. ευρώ.


Εκτός από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, και τις μόνιμα ανοικτές δεσμεύσεις της χώρας για μείωση των εργοδοτικών εισφορών (που δεν προβλέπονται στον προϋπολογισμό), η κυβέρνηση ρίχνει σημαντικό βάρος στην τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί, εφόσον πάρει το οριστικό ΟΚ από την Τρόικα, που θα προβλέπει το μπλόκο των κοινοτικών επιδοτήσεων σε όσους οφείλουν στα ταμεία, που ακουμπά κυρίως στον ΟΓΑ και τους αγρότες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η διοίκηση του ΟΓΑ υπενθυμίζει σε όλους τους ασφαλισμένους που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον Οργανισμό, να φροντίσουν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου είτε να τις εξοφλήσουν, είτε να υποβάλουν άμεσα αίτηση για τη ρύθμιση των τυχών καθυστερούμενων οφειλών τους, εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του Ν.4152/2013. 

Ο Διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης καλεί τους ασφαλισμένους του Οργανισμού να επωφεληθούν των ευνοϊκών διατάξεων του ανωτέρω νόμου, προκειμένου να αποφύγουν την διαβίβαση των οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).

Και αυτό, γιατί από την 1η Ιανουαρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΟΓΑ, θα μεταφερθούν στο ΚΕΑΟ, μαζί με αυτά των ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Πρόκειται στην ουσία για καθυστερούμενες ασφαλιστικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, οι οποίες δεν θα εξοφληθούν ή δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι 29-11-2013 οι οποίες θα διαβιβαστούν από 1ης Ιανουαρίου 2014 στο ΚΕΑΟ, ώστε να κινηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία είσπραξης τους.

Η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου (website) του ΟΓΑ στη διεύθυνση www.oga.gr. Στην αρχική σελίδα του ιστότοπου, έχει αναρτηθεί σύνδεσμος που οδηγεί στην ειδική υπηρεσία Υποβολή Αίτησης Ρύθμισης Νέας Αρχής του Ν.4152/2013. Επιλέγοντας ο ενδιαφερόμενος τη συγκεκριμένη υπηρεσία, εμφανίζεται κείμενο με πληροφορίες σχετικές με τη ρύθμιση. Μετά την ανάγνωση των πληροφοριών που παρέχονται στο κείμενο της ιστοσελίδας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στην υποβολή της αίτησης. 

Στον προϋπολογισμό πάντως, τα έσοδα από ρυθμίσεις χρεών προβλέπονται σε 764 εκατ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένα από τα 747 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2013.

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ