2013-11-22 18:21:08
Φωτογραφία για Eurobank: Ανοίγει το data room για επίδοξους «μνηστήρες»
Οι ισχυροί που εκδηλώνουν ενδιαφέρον - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στο timing της νομοθετικής κάλυψης Η διαδικασία του data room για τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές της Eurobank αναμένεται να ανοίξει μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός, ώστε να ολοκληρωθεί, έως τις αρχές του νέου έτους, η διαδικασία επιλογής του επενδυτή (ή των επενδυτών) με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της τράπεζας, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της τραπέζης αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) επιθυμούν ασφαλώς την διενέργεια της ΑΜΚ εντός του Ιανουαρίου 2014, και να αποφευχθεί έτσι ο κίνδυνος της επικαιροποίησης των οικονομικών στοιχείων έτους, που θα συνεπαγόταν μια καθυστέρηση στην όλη διαδικασία –οπότε η ΑΜΚ θα μετατίθετο στον Απρίλιο 2014.

Το χρονοδιάγραμμα αποδεικνύεται αρκετά πνιγηρό, αφού εντός των επομένων ημερών οι σύμβουλοι -Barclays, Deutsche Bank AG και JP Morgan Securities- θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία διερεύνησης, ώστε να ανοίξει το data room για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που θα προσπαθήσουν, μέχρι τον Δεκέμβριο τρέχοντος έτους, να ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας
. Κατά συνέπεια, το αργότερο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2014, θα πρέπει να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές που θα αναδείξουν και τον anchor investor ή την ομάδα επενδυτών που θα ενεργούν από κοινού και συντονισμένα.

Άλλωστε, με την μέθοδο της προσομοίωσης, έως τα τέλη του Δεκεμβρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί και οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη διάθεσή τους.

Βασικά κριτήρια για την επιλογή του anchor investor θα είναι τόσο το ποσό, με το οποίο αυτός θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, όσο και η τιμή διάθεσης που θα προτείνει, με βάση την αποτίμηση της τράπεζας. Σημαντικό όλο θα παίξει και ο προτεινόμενος χρόνος διακράτησης των μετοχών (lock up period).

Το ΤΧΣ δεν έχει διευκρινίσει το αν, αντί για στρατηγικό επενδυτή, είναι δυνατόν να επιλεγεί η λύση κάλυψης της ΑΜΚ από θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι, χωρίς να ενεργούν από κοινού και συντονισμένα, θα δεσμεύονται να βάλουν ο καθένας τους ένα σημαντικό ποσό στην ΑΜΚ και να διακρατήσουν τις μετοχές τους για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.

Οι «μνηστήρες»

Από την στιγμή που δεν έχει εκδηλωθεί (προς το παρόν τουλάχιστον) ουσιαστικό ενδιαφέρον από κάποια τράπεζα, η επιλογή των anchor investors θα γίνει μεταξύ private equity funds ή hedge funds, που έχουν χαρακτηριστικά private equity. Ως εκ τούτου, ρόλο θα παίξει και το ιστορικό απόκτησης και διακράτησης κρίσιμων ποσοστών σε τράπεζες ή ασφαλιστικές από τους ενδιαφερομένους επενδυτές.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην αύξηση της Eurobank έχουν εκδηλώσει το Fairfax, το σχήμα Eaglevale - Rothchild - Third Point και το Apollo.

Και οι τρεις ενδιαφερόμενοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια για να θεωρηθούν anchor investors καθώς το μεν Fairfax συμμετέχει σε σχήμα που έχει αποκτήσει και διακρατεί το 34,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Bank of Ireland, το δε Apollo είναι private equity που ειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις τραπεζών, ενώ το σχήμα Eaglevale - Third Point - Rothschild έχει τη συμμετοχή της επενδυτικής τράπεζας που αποτελεί έμμεσο διαβατήριο.

Μετατίθεται στον Ιανουάριο η νομοθετική κάλυψη

Με βάση την εκτίμηση, ότι η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου, οι όποιες τροποποιήσεις χρειαστεί να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο μετατίθενται για το ίδιο χρονικό διάστημα και θα έχουν πιθανότατα τη μορφή Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

Το ίδιο ισχύει και για την περίφημη νομοθετική κάλυψη στα μέλη του ΤΧΣ που θα υπογράψουν την απόφαση για κάλυψη της αύξησης από ιδιώτες επενδυτές σε τιμή χαμηλότερη της τιμής κτήσης (1,26 ευρώ ανά μετοχή), που έχει το Ταμείο.

«Πρώτα θα συμφωνηθούν οι όροι με τον στρατηγικό επενδυτή και μετά θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και αυτό εφόσον χρειασθεί» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία.

Οι δηλώσεις και οι διαρροές ότι το ΤΧΣ δεν θα δεχθεί να διενεργηθεί η αύξηση κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ με «υπερβολικό» discount εκτιμάται ότι γίνονται με στόχο αφενός να δημιουργηθεί κλίμα, αφετέρου να καταστεί σαφές ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική κάλυψη των μελών της διοίκησης του Ταμείου στην πιθανή περίπτωση που η τιμή διάθεσης υπολείπεται σημαντικά της τιμής κτήσης.

Με βάση ανώνυμη δήλωση στελέχους του Ταμείου στο πρακτορείο Reuters, η αύξηση κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ θα διενεργηθεί με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, κάτι όμως που ελάχιστη σημασία έχει καθώς ακόμη και αν εκδίδονταν δικαιώματα η τιμή τους θα μηδενιζόταν λόγω της μερικής ή μηδαμινής άσκησής τους από το ΤΧΣ.
dealnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ