2013-11-24 19:42:04
Φωτογραφία για Πολιτισμός και εξωστρέφεια στο επίκεντρο της συζήτησης στην εκδήλωση της Πολυφωνικής
Η αξία του πολιτισμού ως διέξοδο και «όχημα» για την καλλιέργεια των πολιτών αναδείχθηκε στην επιτυχημένη εκδήλωση, που οργάνωσε η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας, με επίσημο προσκεκλημένο τον διακεκριμένο συνθέτη Μίμη Πλέσσα, στα πλαίσια του FORUM Ανάπτυξης 2013 -16o ΜΟΝΕΥ SHOW το βράδυ του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου.

Η παρουσία του διαπρεπούς μουσικοσυνθέτη, η ποιότητα των εισηγητών, αλλά και η μικρή συναυλία που ακολούθησε από το μουσικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου, προκάλεσαν την αθρόα προσέλευση. Ο Μίμης Πλέσσας μοιράστηκε τις σκέψεις του με το ακροατήριο, εστιάζοντας κυρίως στο μήνυμα ότι «χρειάζεται να εγκαταλείψουμε το εγώ και να λειτουργήσουμε συλλογικά». Ιδιαίτερα στάθηκε στην έντονη δραστηριότητα της Πολυφωνικής, η οποία φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια από την ίδρυση της. Θερμά σχόλια εισέπραξε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολυφωνικής, Σταύρος Σολωμός, ο οποίος θέλησε να μοιραστεί τα εύσημα με τα μέλη του ΔΣ, όπως επίσης τους καλλιτεχνικούς και διοικητικούς συνεργάτες του οργανισμού.


Η εκδήλωση απέκτησε και πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς από το βήμα της Πολυφωνικής, η δημοτική σύμβουλος Βίβιαν Σαμούρη θέλησε να εστιάσει στον πολιτισμό ως «υπόθεση ολίγων», με τον τρόπο που προσφέρεται στην πόλη της Πάτρας. «Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας των πολιτικών προσώπων που είχαν μάθει να διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα απερίσκεπτα ή και προκλητικά» σχολίασε η πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Ορχήστρας Πατρών που -όπως παρατήρησε- «παρά τη διεθνή αναγνώριση, είχε άδοξο τέλος». Απέδωσε την πορεία της σε «προσωπικές πολιτικές ή και ύποπτες». Η κ. Σαμούρη, κατέθεσε τη δική της πρόταση για πολιτιστικές εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό. Πρότεινε να αξιοποιηθούν χώροι της δημοτικής περιουσίας και να διαμορφωθούν πολυδύναμα , πολιτιστικά κέντρα σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, όπου θα φιλοξενείται μέρος των πολιτιστικών δράσεων. ΄Μάλιστα από την διαδρομή της στο Δημοτικό Ωδείο, θεώρησε ότι θα μπορούσε να αναπτύξει τέτοιες δράσεις, αν προχωρήσει σε αναδιάταξη των πλάνων της και τον αριθμό των μαθητών. Αναλύοντας το σκεπτικό της πρότασης της τόνισε ότι στόχος είναι «να διευρυνθεί η πρόσβαση στον πολιτισμό , με το σύνολο των πολιτιστικών αγαθών να διατίθεται δωρεάν».

Για το «άνοιγμα» στην κοινωνία και κατ επέκταση την εξωστρέφεια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μίλησε ο Θεόδωρος Αμπαζής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα πολιτικής τριετίας του ΔΗΠΕΘΕ, που στηρίζεται στην καλλιτεχνική παραγωγή, αλλά και σε εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το θέατρο πολιτών με δωρεάν σεμινάρια προς το κοινό ή ακόμα και τα θεατρικά σεμινάρια τα οποία απευθύνονται σε άτομα που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την υποκριτική, την θεατρική πράξη, την θεατρική γραφή,, ενώ παρέχεται πια η δυνατότητα οι λυρικοί τραγουδιστές να προετοιμάζονται στο Δημοτικών Θέατρο «Απόλλων». Ο κ. Αμπαζής περιέγραψε τις συνεργασίες, οι οποίες βοηθούν το ΔΗΠΕΘΕ «να ακούγεται και πέραν της τοπικής κοινωνίας», ενώ κατέληξε με την παρατήρηση ότι η πόλη έχει πολλές δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί. «Με πίστη και σχεδιασμό, η πόλη μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αποτελέσει η Πάτρα, ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στον Πολιτισμό».

Να πλησιάσει την τέχνη κάλεσε το κοινό ο γνωστός Πατρινός γλύπτης Διονύσης Γερολυμάτος, θυμίζοντας παράλληλα ότι η Πάτρα έχει παράδοση στη μουσική. «Για ένα εισιτήριο για τη λυρική σκηνή, η ουρά έφτανε από τον Απόλλωνα ως την Ερμού» ανακάλεσε την εικόνα του παρελθόντος. Επέμεινε ότι χρειάζεται να λειτουργήσουμε με συλλογική συνείδηση, τονίζοντας: «Να ξαναβρούμε το χαμένο μας ήθος και τις σχέσεις που μας ενώνουν»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μελωδικά, με έργα του Μίμη Πλέσσα που απέδωσε το μουσικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου της Πάτρας, πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο αντιπρόεδρος της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, μαέστρος Σταμάτης Λέκκας.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ