2013-11-24 23:05:50
Φωτογραφία για Σε ύφεση η αγορά των Διαγνωστικών σε Ελλάδα και Ευρώπη
Συνολική μείωση της αγοράς της τάξης του 2,2 %, για το 2012, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Ιατρικών Διαγνωστικών (EDMA), σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για την Ευρωπαϊκή αγορά In Vitro Διαγνωστικών, στέλνοντας το μήνυμα ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί κυρίως στην πρόληψη. 

Η μείωση αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω των οριζόντιων περιστολών των δαπανών Υγείας . Αυτή όμως η μείωση της αγοράς των In Vitro Διαγνωστικών είναι πολύ πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Υγεία των κατοίκων της Ευρώπης.

Όλες οι ενδείξεις τείνουν στην διαπίστωση ότι αν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν μακροπρόθεσμα να εξοικονομήσουν χρήματα στον χώρο της περίθαλψης Υγείας, θα έπρεπε να επενδύουν περισσότερο στην πρόληψη και διάγνωση.

Οι συνέπειες των περικοπών των δαπανών Περίθαλψης Υγείας ήταν περισσότερο εμφανείς στην Πολωνία και στις χώρες του Νότου, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία όπου σημειώθηκαν διψήφια ποσοστά πτώσης. Στην Ελλάδα, σημειώθηκε σημαντική πτώση (-10%). 


Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας κ. Παύλος Αρναούτης: «Ο Σύνδεσμος έχει ήδη επισημάνει με ανακοινώσεις του ότι ανησυχεί ιδιαιτέρως για την επάρκεια των απαραίτητων αγαθών Υγείας στα Δημόσια Νοσοκομεία για τον εξής λόγο. Τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν εξαντλήσει τις φετινές τους πιστώσεις και δεν μπορούν πλέον να προμηθευτούν υλικά. Πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους σε Ιατροτεχνολογικό Υλικό το 2014 όταν οι πιστώσεις θα είναι μειωμένες κατά άλλα 260 εκατ € ( 2013: 1,86 δις 2014: 1,6 δις €).

Οι πολιτικές που αγνοούν τα πραγματικά οφέλη από την ορθή χρήση της Ιατροτεχνολογίας, ουσιαστικά διογκώνουν τις δαπάνες Υγείας και ασφαλώς δεν βοηθούν τον ασθενή. Και ορθή χρήση της τεχνολογίας δεν μπορεί να γίνει με το περίφημο Παρατηρητήριο Τιμών που ουσιαστικά λειτουργεί ως διατημητήριο διότι το μόνο που κάνει είναι να επιτρέπει την προμήθεια των προϊόντων μόνο με τις χαμηλότερες τιμές, ανεξαρτήτως ποιότητος και προδιαγραφής με αποτέλεσμα να στερεί από τον Έλληνα ασθενή σύγχρονα προϊόντα διάγνωσης και θεραπείας και βεβαίως να αυξάνει τελικά τις συνολικές δαπάνες Υγείας λόγω αστοχίας υλικών.

Τελειώνοντας να σημειώσουμε, αναφέρει ο κ. Αρναούτης, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, διαφαίνεται ότι φέτος η αγορά των IVD Διαγνωστικών θα είναι σε ύφεση, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με τα στοιχεία του φετινού Σεπτεμβρίου η μέση μείωση της Ευρωπαϊκή εκτιμάται σε -2,1% σε σύγκριση με το 2012, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αρναούτη, στην Ελλάδα η μείωση θα υπερβεί το -10%.

Πηγή: http://www.onmed.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ