2013-11-25 09:42:11
Φωτογραφία για Πάτρα: Πρόσκληση της Εθνικής Τράπεζας στους επιχειρηματίες της περιοχής
Κάλεσμα στους επιχειρηματίες να αναπτυχθούν και να επενδύσουν απεύθυναν τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους για όσες ευκαιρίες υπάρχουν μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία. Η ενημερωτική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο πλαίσιο του FORUM Ανάπτυξης 2013- 16o MONEY SHOW.

«Να πάρουμε πρωτοβουλίες μόνοι μας. Το άνοιγμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ξεκάθαρο» τόνισε προς τον επιχειρηματικό κόσμο ο Χρήστος Ασημακόπουλος, Περιφερειακός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων της Εθνικής Τράπεζας και συνέχισε: «Θέτω στη διάθεση σας όλον τον μηχανισμό, για να προχωρήσουν τα έργα». Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην πρωτοβουλία

JESSICA που συγχρηματοδοτεί ανταποδοτικά έργα αστικής ανάπτυξης. Πόροι διαθέσιμοι που θα πρέπει άμεσα να απορροφηθούν, καθώς η υλοποίηση τέτοιων έργων έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης την 30η Ιουνίου 2015
. Στη χρηματοδότηση έργων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας JESSICA αναφέρθηκε διεξοδικά ο Κωνσταντίνος Σταυρίδης, ειδικός συνεργάτης της Διεύθυνσης Μεγάλων Έργων (Project Finance). Εξήγησε τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, επισημαίνοντας ότι μπορεί να προχωρήσει σύμπραξη με ΟΤΑ ή οι συμβάσεις προμήθειας και υπηρεσιών. «Αυτός που υποβάλει το πρόγραμμα, πρέπει να έχει και τη δυνατότητα να το εκτελέσει» ανέφερε ο κ. Σταυρίδης και προσδιόρισε έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν, όπως ο οδοφωτισμός. «Ξεκινά το έργο ο Δήμος και μέσω σύμβασης ο ιδιώτης αναλαμβάνει την προμήθεια και τη διαχείριση του συστήματος» ανέφερε ο ίδιος κι επεκτάθηκε σε άλλα παραδείγματα που αφορούν την περιοχή, «Ο Δήμος επιδιώκει να αξιοποιήσει μια παλιά ξενοδοχειακή μονάδα. Το έργο προχωράει κι έχει ενταχτεί στο Jessica. Στη συνέχεια θα προκηρύξει διαγωνισμό για μακροχρόνια μίσθωση. Ο ανάδοχος που θα προκύψει θα προχωρήσει στην τελική σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα» παρέθεσε ένα πραγματικό έργο που προωθείται, ενώ συζητήσεις έχουν γίνει για αρκετά ακόμα, όπως ένα οινοποιείο, αξιοποίηση παλιών εργοστασίων, κτίρια βιομηχανίας που μπορούν να μετεξελιχθούν σε χώρους προς ενοικίαση για νέες σύγχρονες δραστηριότητες, ενώ υπάρχουν ιδέες για συνολικές παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές που στόχο έχουν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία. Ο κ.Σταυρίδης αναφέρθηκε και στο ΕΠΕΡΑΑ, μια άλλη πρωτοβουλία που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην οποία μπορεί να ενταχθεί οποιοδήποτε έργο μπορεί να βελτιώσει αστικές υποδομές ή να επιλύει προβλήματα πόλεων. Τέτοια έργα μπορεί να είναι η διαχείριση της λυματολάσπης ή η εγκατάσταση αντιρρυπαντικών κινητήρων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τις ευκαιρίες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέλυσε ο Σπύρος Φλώρος, διευθυντής Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Διέκρινε ότι «βρισκόμαστε στο τελευταίο σκαλοπάτι, πριν την ανάκαμψη» κι επέμεινε ότι όσες επιχειρήσεις άντεξαν στην κρίση της πενταετίας, σημαίνει ότι αντεπεξήλθαν κι έχουν τη δυνατότητα πλέον να αναπτυχθούν, αρκεί να δώσουν έμφαση σε τέσσερις τομείς στρατηγικής σημασίας που είναι:

 Το προϊόν (επανατιμολόγηση - διαφοροποίηση)

 Πελάτες (στροφή σε νέες αγορές)

 Οργάνωση (μείωση λειτουργικού κόστους μέσω νέων τεχνολογιών ή εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού)

 Προσωπικό (εκπαίδευση – ποιότητα)

«Μπορεί οι μικρομεσαίες να είναι εκείνες που έπαθαν μεγάλη ζημιά από την κρίση, είναι ταυτόχρονα όμως κι εκείνες που μπορούν να επιβιώσουν» παρατήρησε ο κ.Φλώρος. Ο διευθυντής πιστοδοτήσεων ΜΜΕ, αναφέρθηκε σε λανθασμένες μορφές χρηματοδότησης που υπήρξαν στο παρελθόν και εξήγησε γιατί σήμερα οι Τράπεζες είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε σχέσεις με τον έλεγχο στοιχείων και τις προϋποθέσεις δανειοδότησης: Κι εμείς ελεγχόμαστε» επεσήμανε ο κ. Φλώρος.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ