2013-11-25 20:31:06
Φωτογραφία για Και επίσημα στη σχολική κοινότητα το 1ο Λύκειο Πεύκων
«Τα σχολεία φτιάχνονται για τους μαθητές. Όλοι εμείς έχουμε την υποχρέωση να φροντίζουμε ώστε τα παιδιά να έχουν τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες στη ζωή τους».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στη διάρκεια των σημερινών εγκαινίων του κεντρικού κτιρίου και της νέας πτέρυγας του 1ου Γενικού Λυκείου Πεύκων, όπου φιλοξενούνται συνολικά 480 μαθητές.

Το κεντρικό κτίριο του 1ου Λυκείου Πεύκων αποτελείται από δύο ορόφους, είναι κατασκευής Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων με προϋπολογισμό 4.640.000€. Το έργο δημοπρατήθηκε το 2009 από τον ΟΣΚ, αλλά εγκαταλείφθηκε από την κατασκευάστρια κοινοπραξία λόγω έλλειψης χρημάτων.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της η σημερινή διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών έθεσε ως προτεραιότητά της την ολοκλήρωση του κτιρίου. «Την άνοιξη του 2011, μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς, δεσμευτήκαμε ότι θα κινήσουμε γη και ουρανό ώστε το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς το σχολείο να είναι έτοιμο, και το πετύχαμε. Κινητοποιήσαμε τα τρία συναρμόδια υπουργεία, εξασφαλίσαμε 1,5 εκατ. ευρώ, δουλέψαμε Σαββατοκύριακα, ακόμα και Δεκαπενταύγουστο, και φτάσαμε σήμερα να χαιρόμαστε όλοι αυτό το σύγχρονο κτίριο», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.


Το κτίριο λειτουργεί από το 2011, ωστόσο λόγω κακού προγραμματισμού από την προηγούμενη δεκαετία δεν αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες που προέκυψαν εξαιτίας του τετραπλασιασμού του πληθυσμού στην περιοχή των Πεύκων. Για να φιλοξενηθεί το σύνολο των μαθητών, χρησιμοποιήθηκαν προσωρινά αίθουσες διπλανού κτιρίου που ανήκει στην εκκλησία.

Για το λόγο αυτό η δημοτική αρχή έθεσε το 2012 δυναμικά σε εφαρμογή το σχεδιασμό ενίσχυσης του κεντρικού κτιρίου, κατασκευάζοντας άμεσα την παρακείμενη νέα πτέρυγα, με δικές της μελέτες και αποκλειστικά με κονδύλια 650.000 ευρώ από το δημοτικό ταμείο. Το νέο κτίριο, όπου από τις αρχές του τρέχοντος Νοεμβρίου στεγάζονται τμήματα του λυκείου, είναι μια πτέρυγα βαρέως τύπου που κατασκευάστηκε βάσει των σύγχρονων αρχιτεκτονικών προδιαγραφών και πληροί όλες τις προϋποθέσεις λειτουργικότητας και ασφάλειας.

Στις τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας φιλοξενούνται 97 μαθητές της β΄ και της γ΄ τάξης σε τέσσερα τμήματα, δύο της β΄ και δύο της γ΄ λυκείου, και αντίστοιχα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Η νέα πτέρυγα διαθέτει, επίσης, γραφείο καθηγητών, τουαλέτες και για άτομα με αναπηρία, ευρύχωρο εσωτερικό χώρο παραμονής των μαθητών σε περίπτωση κακοκαιρίας κι άλλους βοηθητικούς χώρους. Το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χώρου έχει διαμορφωθεί με διαδρόμους περιπάτου με αντιολισθητικά πλακάκια και γκαζόν.

Μάλιστα, το έργο θα είχε παραδοθεί πολύ νωρίτερα αλλά, όπως τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών. «Ο ανελέητος πόλεμος που δεχθήκαμε και οι προσφυγές κάποιων προκειμένου να μην απομακρύνουμε δύο ξερά πεύκα, μας πήγε έναν ολόκληρο χρόνο πίσω. Όμως, με επιμονή, πείσμα και προσπάθεια ξεπεράσαμε τύπους και πολλά τεχνικά προβλήματα, και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Ντίνο Ζωγόγιαννη, τη διευθύντρια και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας μας, οι οποίοι λειτούργησαν και εργάστηκαν πέρα από τα τυπικά», επισήμανε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές ότι «κάποια θέματα είναι ιερά και όσια και δεν χρειάζονται αντιπολιτευτικές ή παρασκηνιακές τακτικές. Αποδείξαμε ότι η προσπάθειά μας είναι σαν τα μεγάλα καρφιά. Όσο πιο βαθιά μπαίνουμε, τόσο πιο γερά είναι».

Είναι μια ευτυχισμένη μέρα η σημερινή που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα, είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, ευχαριστώντας για τη συνεργασία τη διεύθυνση του σχολείου, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές. «Η καλύτερη, απαραίτητη και επιβεβλημένη προίκα που οφείλουμε στα παιδιά μας είναι η καλή μόρφωση, η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγησή τους. Θέλουμε σχολεία που να λειτουργούν ως παιδαγωγικά και πολιτιστικά κέντρα που να λειτουργούν απογεύματα και Σαββατοκύριακα για να υλοποιούνται δράσεις και προγράμματα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία», επανέλαβε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, η δημοτική αρχή έχει ήδη πετύχει την έκδοση ΦΕΚ για την ίδρυση δεύτερου λυκείου στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων, ενώ ταχύτατα δρομολογεί και τις διαδικασίες για την κατασκευή νέου δημοτικού και νηπιαγωγείου στο συνοικισμό Βυζάντιο.

Ικανοποίηση στη σχολική κοινότητα

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το κτίριο. Δεν περιμέναμε να γίνει τόσο γρήγορα και δεν περιμέναμε να γίνει τόσο ωραίο. Θέλουμε να το προστατέψουμε και για τα μικρότερα παιδιά που θα ακολουθήσουν. Δυσκολευόμασταν παλιά, αλλά τώρα είναι πιο εύκολα για εμάς», ανέφερε ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου Χάρης Τσαουσίδης.

Ως χώρο προσφοράς και ανέλιξης της γνώσης χαρακτήρισε το σχολικό συγκρότημα η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά. «Ο δήμος στηρίξει τις ανάγκες της μόρφωσης, την καλή λειτουργία των σχολείων την οργανωμένη εκπαίδευση», τόνισε.

«Περιμέναμε πολύ καιρό και η ώρα αυτή ήρθε. Η παιδεία είναι σε καλά χέρια στην περιοχή μας. Η δημαρχιακή αρχή είναι κοντά μας», ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου Κώστας Αγγελάκης, προσθέτοντας ότι οι μαθητές είναι άριστα παιδιά, ενώ στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις το σχολείο κατέγραψε εξαιρετικά ανοδική πορεία με 85% ποσοστό επιτυχίας για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Από το 2004 έχουμε έναν καλό άξονα συνεργασίας με τη διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, γιατί βλέπουμε την αγάπη και το πάθος που έχει για να βελτιώσει τα δεδομένα στην εκπαίδευση», δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος, εξαίροντας ειδικά τη δυνατότητα του δήμου να «βρει τα λεφτά ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε», όπως ανέφερε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημήτρης Σιδηρόπουλος επισήμανε ότι οι γονείς χαίρονται βλέποντας τις προσπάθειες αυτές, γιατί εκτός από τη σωστή απόδοση των εκπαιδευτικών, πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη υποδομή. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Ελπίζουμε τα παιδιά να διατηρήσουν το σχολείο όπως ακριβώς είναι –ένα κόσμημα. Οι γονείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε», σημείωσε.

Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος, ο οποίος συνεχάρη τη δημοτική αρχή για το έργο της, μεταφέροντας παράλληλα τις ευχές και την αγάπη του μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβα προς τους μαθητές και όλη τη σχολική κοινότητα.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κατώτατος μισθός 2.033 ευρώ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κατώτατος μισθός 2.033 ευρώ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ