2013-11-25 21:27:06
Φωτογραφία για Έλενα Ράπτη: «Δίκαιη μεταχείριση των εκπαιδευτικών με αναπηρία»
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κύριε Υπουργέ,

Υπάρχουν συχνά περιπτώσεις που καταδεικνύουν πως τα θέματα της αναπηρίας αντιμετωπίζονται πολλές φορές από το νόμο με τρόπο άδικο προς τους συμπολίτες μας.

Η εκπαιδευτική νομοθεσία δεν αποτελεί δυστυχώς εξαίρεση αφού παρατηρούνται και εκεί ανάλογα προβλήματα σε θέματα δίκαιης μεταχείρισης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Προεδρικού Διατάγματος 50/1996, ενώ αποτελούν ειδική κατηγορία μετάθεσης οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν παιδιά με συγκεκριμένες παθήσεις, συμβαίνει το παράδοξο να μην αποτελούν ειδική κατηγορία μετάθεσης οι εκπαιδευτικοί που φέρουν οι ίδιοι τις παθήσεις αυτές. Ταυτόχρονα δεν υφίσταται το νομοθετικό εκείνο πλαίσιο, που θα έδινε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, όταν η πάθησή τους δεν επιτρέπει να ασκούν απρόσκοπτα το διδακτικό τους έργο, να ασκούν συναφές διοικητικό έργο, ώστε να είναι αποδοτικότεροι στην εργασία τους.


Σε ανάλογη περίπτωση πολίτη, το θέμα του οποίου εκφράζει συνολικά ένα νομοθετικό κενό που οφείλει να αποκατασταθεί, η τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη, την οποία και επισυνάπτω ως σχετικό, ήταν απολύτως κατηγορηματική για την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης στο συγκεκριμένο πεδίο, προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί που επιφέρουν την άδικη μεταχείριση συμπολιτών μας με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Με δεδομένη την ευαισθησία που σας διακρίνει,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επιτρέπουν να αποτελούν ειδική κατηγορία μετάθεσης κατά προτεραιότητα, όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως ορθά συμβαίνει, αλλά και οι εκπαιδευτικοί που φέρουν οι ίδιοι τις παθήσεις, όπως αυτονόητα θα έπρεπε να προβλέπεται;

2. Προτίθεστε να προχωρήσετε στις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την προσθήκη σοβαρών παθήσεων οι οποίες, ασφαλώς από αβλεψία, δεν περιλαμβάνονται στο υπάρχον Προεδρικό Διάταγμα, με αποτέλεσμα άτομα με σοβαρή αναπηρία να μην αποτελούν ειδική κατηγορία με δικαίωμα μετάθεσης; Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ