2013-11-26 00:05:05
Φωτογραφία για Πάτρα: Η πρόληψη του εγκλήματος ως προϋπόθεση κοινωνικής ασφάλειας και οικονομικής ανάκαμψης
Σε περιόδους κρίσης και φτώχειας η εγκληματικότητα καλπάζει, το οργανωμένο έγκλημα (τρομοκρατία, εξτρεμιστική βία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος) λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, διαταράσσοντας την ασφάλεια των πολιτών και την κοινωνία.

Η Ελληνική Αστυνομία παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις δυσκολίες, καλείται να φέρει σε πέρας την αποστολή της, την εμπέδωση του κλίματος ασφαλείας στους πολίτες μέσω της πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος, της πάταξης της διαφθοράς σ’ όλους τους τομείς, απαντώντας σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας, όπως άλλωστε τόνισαν και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι Ενώσεις Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, το απόγευμα της Κυριακής 24 Νοεμβρίου 2012, στο πλαίσιο του Forum Aνάπτυξης 2013 / 16ο Money Show Πάτρας.


Χαιρετισμό στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Ασφάλεια ως Προϋπόθεση Ανάπτυξης» απηύθυνε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Χρήστος Φωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η πολιτεία έχει χρέος να διασφαλίσει το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη.

«Για να υπάρξει ανάπτυξη σε μια κοινωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει ασφάλεια. Εάν δεν υπάρχει ασφάλεια ό,τι μέτρα και να ληφθούν θα πηγαίνουν χαμένα. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση προς την κυβέρνηση και όλους τους πολιτικούς χώρους, να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα της ασφάλειας σε μια περιοχή και της διασφάλισης της ζωής του πολίτη. Η Αστυνομία είναι για την κοινωνία και της αξίζει μια καλύτερη αστυνομία και μπορούμε να την έχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, Μανώλης Αγγελάκας, ο οποίος αναγνώρισε πως την αρνητική επίπτωση της παραβατικότητας και του μεταναστευτικού προβλήματος στην ανάπτυξη, αλλά και το δύσκολο έργο που επιτελούν οι αστυνομικοί θέτοντας ακόμα και τη ζωή τους σε κίνδυνο και η πολιτεία δεν έχει κάνει όσα θα έπρεπε.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο οποίος τόνισε πως το έλλειμμα ασφαλείας επηρεάζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη, δεν βοηθάει στην προσέλκυση και δημιουργία νέων επενδύσεων και κατ’ επέκταση στην αναβάθμιση μιας κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, αστυνομικός υποδ/ντής, Χρήστος Μαζαρακιώτης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας ως βασική προϋπόθεση ανάπτυξης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Ειδικότερα, είπε πως επιβάλλεται επαναπροσδιορισμός αστυνομικού έργου και απεμπλοκή από «πάρεργα», δημιουργία ζωνών αστυνόμευσης, ορθολογική κατανομή αστυνομικών δυνάμεων με πιο ευέλικτες υπηρεσιακές δομές και κατάλληλη στελέχωση υπηρεσιών, έλεγχο και καταπολέμηση της διαφθοράς και την εξασφάλιση διαφάνειας, δια βίου εκπαίδευση, αξιολόγηση προσωπικού – υπηρεσιών, μηχανοργάνωση υπηρεσιών, περιορισμός αστυνομικών που υπηρετούν σε Υπουργεία ώστε να διατεθούν σε πεζές και εποχούμενες περιπολίες.

«Τασσόμαστε υπέρ μιας συνολικής μεταρρύθμισης που υπερβαίνει το πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης υπηρεσιών, για το οποίο απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές σε επίπεδο νομοθετικό, διοικητικό, οργανωτικό και υλικοτεχνικών υποδομών. Στοχεύουμε σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα, που θα στοιχίζει λιγότερο σε πόρους και θα είναι αποτελεσματικότερο στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με κατευθυντήριους άξονες τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αρχής της νομιμότητας, της αύξησης της ουσιαστικής αστυνόμευσης συμβάλλοντας στην δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας, κοινωνικής ειρήνης, νομιμότητας και δικαιοσύνης ώστε να προάγεται η πρόοδος και η ανάπτυξη του τόπου μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαζαρακιώτης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, Σταύρος Τσεκούρας ανέπτυξε το θέμα «Η διαφθορά στον Δημόσιο Βίο ως ανασταλτικός παράγοντας ανάπτυξης», παραθέτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος λέγοντας χαρακτηριστικά πως από το 2000 έως το 2012 το ΣΔΟΕ έχει κατασχέσει 5 δις ευρώ από πλαστά τιμολόγια!

«Η διαφθορά έχει άμεση σχέση με την οικονομική κρίση, συμβάλλει στην κατασπατάληση δημόσιων πόρων με στέρηση πόρων από το κοινωνικό κράτος, την υγεία και την ασφάλεια», ανέφερε. Και προσέθεσε πως η εξάλειψη της διαφθοράς πρέπει να αποτελέσει πρώτιστο μέλημα της πολιτείας, η οποία καλείται να αναλάβει δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου, σε επίπεδο πρόληψης και της καταστολής, εντείνοντας τους ελέγχους και επιβάλλοντας κυρώσεις στους επίορκους.

Στη συνέχεια, μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ Ανδρέας Βέλιος καθώς λόγω εκτάκτου κωλύματος δεν παρέστη ο πρόεδρος Δημήτρης Γεωργατζής, ο οποίος ανέφερε πως μία ασφαλής και δίκαιη κοινωνία αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Παρατήρησε όμως ότι «ο επιδιωκόμενος στόχος της ανάπτυξης δυναμιτίζεται από τα μέτρα και από το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης. Η ελαφριά εγκληματικότητα καλπάζει, η βαριά γιγαντώνεται. Οι αδυναμίες είναι τεράστιες. Κανείς δεν επενδύει σε περιβάλλον που δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα, όταν απειλείτε από τον τρομοκράτη, τον τσαντάκια τον πορτοφολά. Σε καθεστώς ανομίας δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη» και τόνισε πως η εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών δεν αφορά μόνον τους ένστολους αλλά τους πάντες.

ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι εισηγήσεις των εγκληματολόγων, οι οποίο σκιαγράφησαν τις μορφές του εγκλήματος σήμερα παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία.

Πρώτη μίλησε η εγκληματολόγος Δρ. Μαρία Αλβανού, η οποία αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που έχει για την ανάπτυξη μιας χώρας όταν η ασφάλειά της απειλείται, είτε μέσω της τρομοκρατίας, της εξτρεμιστικής βίας, της κοινωνικής αναταραχής αλλά και της κοινού τύπου εγκληματικότητας. «Κανείς δεν θα κάνει επένδυση σε μια χώρα όταν ξέρει ότι η υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό της θα στοχοποιηθεί. Η ανάπτυξη χρειάζεται οξυγόνο ελευθερίας», είπε μεταξύ άλλων.

Ο εγκληματολόγος, Άγγελος Τσιγκρής επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στη χώρα προκειμένου η Ελλάδα να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα, τον πολυπόθητο στόχο της ανάπτυξης. «Όσο αυξάνει η βία και η φτώχεια, αυξάνει το έγκλημα, δημιουργείται πρόβλημα στην κοινωνία και είναι χρέος όλων μας να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε.

Τέλος, ο πατρινός δικηγόρος Κώστας Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στο διεθνικό έγκλημα το οποίο -όπως είπε- καλπάζει και αποτελεί απειλή που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και περιέγραψε αναλυτικά τις μαφίες που δρουν.

«Η Αλβανική μαφία που μας απασχολεί πάρα πολύ και θεωρείται πολύ σκληρή, ασχολείται κατά 80% με τη διακίνηση ηρωίνης και με τα κυκλώματα trafficking. Μεγάλη δράση έχει επίσης η ρωσική μαφία, η τουρκική ιδίως στη διακίνηση μεταναστών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της διακίνησης των ναρκωτικών λόγω της κομβικής γεωγραφικής της θέσης, και κατέθεσε προτάσεις για την πρόληψη και καταστολή της διεθνικής εγκληματικότητας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Γ.Γ. Επικοινωνίας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο Γ.Γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας Βασίλης Χατζηλάμπρου, ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντής Δυτ. Ελλάδος υποστράτηγος Αθανάσιος Ματσίκας, ο αστυνομικός δ/ντής Αχαΐας Κώστας Κυριακόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., πλήθος αξιωματικών και αστυνομικών υπαλλήλων από την περιοχή, ενώ έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις από το πολυάριθμο ακροατήριο.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος και Διευθυντή Σύνταξης της εφ. «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Κων.Μάγνης.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΡΟΜΠΕΡΤΟ... ΓΙΑ ΟΛΑ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΡΟΜΠΕΡΤΟ... ΓΙΑ ΟΛΑ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ