2013-11-26 03:55:07
Φωτογραφία για Σαλμονέλα σε μονάδα παραγωγής αυγών στην Πάφο
Στη θανάτωση 1800 ωοτόκων ορνίθων από μονάδα παραγωγής αυγών στην επαρχία Πάφου προχώρησαν οι... Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, μετά από εντοπισμό σαλμονέλας. Δεν αποκλείεται αυγά από τη συγκεκριμένη μονάδα να διοχετεύθηκαν στην αγορά, ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει λογος ανησυχίας, καθώς το βακτήριο εξουδετερώνεται στις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος.

Μιλώντας στο Sigmalive, ο Επαρχιακός Κτηνιατρικός Λειτουργός, Ραμόν Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι μετά από συνήθη έλεγχο των Κτηνιατριακών Υπηρεσιών, εντοπίστηκε σε συγκεκριμένη μονάδα, δείγμα μολυσμένο με το βακτήριο της σαλμονέλας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για σαλμονέλα Enteritis, έναν από τους πιο επικίνδυνους τύπους της ασθένειας αυτής, ο οποίος συναντάται κυρίως στ’ αυγά και προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, μετά τον εντοπισμό του μολυσμένου δείγματος, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες προχώρησαν στην προληπτική θανάτωση 1800 πουλερικών της μονάδας, ενώ τα αυγά κατασχέθηκαν με σκοπό να καταστραφούν
. Ο κ. Παπαδόπουλος πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μολυσμένα αυγά να κυκλοφόρησαν στην αγορά, ωστόσο, τόνισε ότι το μικρόβιο της σαλμονέλας εξουδετερώνεται σε θερμοκρασίες άνω των 65 βαθμών κελσίου. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του μικροβίου σε παραπλήσιες μονάδες.

O κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι σύνηθες φαινόμενο να εντοπίζεται το βακτήριο της σαλμονέλας σε μονάδες παραγωγής αυγών, καθώς αυτό πιθανότατα μεταφέρεται μέσω άγριων πτηνών.

Τι είναι η σαλμονέλα

Η Σαλμονέλα είναι μια ομάδα παθογόνων βακτηρίων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν διαρροϊκές ασθένειες στους ανθρώπους.

Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που έχουν μειωμένη άμυνα του οργανισμού, οι ανοσοκατασταλμένοι, κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν σοβαρές λοιμώξεις, σε περίπτωση που επιμολυνθούν από σαλμονέλα.

Τα συμπτώματα μιας τέτοιας λοίμωξης (μη τυφική Σαλμονέλωση) περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακούς πόνους. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται από 12 έως 72 ώρες μετά από τη μόλυνση. Διαρκούν από 4 έως 7 μέρες και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς να χρειάζονται θεραπεία.

Εάν ο ασθενής υποστεί σημαντική αφυδάτωση ή εάν η ασθένεια επεκταθεί εκτός του εντέρου, τότε χρειάζεται ενυδάτωση με ενδοφλέβια υγρά.Τα αντιβιοτικά δεν είναι χρήσιμα στις περιπτώσεις μη τυφικής Σαλμονέλωσης παρά μόνο εάν η ασθένεια εξαπλωθεί και εκτός του εντέρου όπως για παράδειγμα εάν υπάρξει προσβολή των οστών ή ακόμα σηψαιμία με ή χωρίς καταπληξία.

Τύποι σαλμονέλας

Η Σαλμονέλα μεταδίδεται από τα κόπρανα ανθρώπων ή ζώων σε άλλους ανθρώπους ή ζώα. Υπάρχουν πολλών ειδών βακτήρια Σαλμονέλας. Υπάρχει η Σαλμονέλα τύπου Typhimurium, τύπου Enteritis, τύπου Paratyphi όπως επίσης και διάφορες άλλες μορφές.

Η αναγνώριση και ταυτοποίηση της Σαλμονέλας στον ασθενή, γίνεται με καλλιέργειες κοπράνων και αίματος.

Πώς να προστατευθείτε

Η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία για την καταπολέμηση της σαλμονέλας. Τονίζεται ότι τα φαγώσιμα που έχουν επιμολυνθεί από Σαλμονέλα, φαίνονται και μυρίζουν φυσιολογικά. Τα τρόφιμα που μολύνονται είναι συνήθως ζωικής προέλευσης, όπως αυγά, βοδινό κρέας, κοτόπουλο, γάλα. Όμως και λαχανικά μπορεί να επιμολυνθούν από τα μικρόβια αυτά.

Ακολουθούν οδηγίες για σωστές προφυλάξεις:

Μην τρώτε ωμά ή όχι καλά ψημένα αυγά, κρέας ή κοτόπουλο. Το ωμό αυγό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά σκευάσματα και αυτός που τα τρωει να μη το καταλαβαίνει

Τα κρέατα και το κοτόπουλο, τα χάμπουργκερ, πρέπει να ψήνονται καλά και να μην είναι ροζ ή κόκκινα στο κέντρο. Το γάλα πρέπει να παστεριώνεται πριν την κατανάλωση, όπως επίσης και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όλα τα προϊόντα, τα λαχανικά, τα φρούτα πρέπει να πλένονται καλά πριν από την κατανάλωση.

Τα ωμά φαγώσιμα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με τα ψημένα, για να μην επιμολύνονται.

Τα χέρια πρέπει να πλένονται πάντοτε καλά, όπως επίσης και όλα τα μαγειρικά σκεύη και εργαλεία, ιδιαίτερα μετά από την επαφή τους με ωμά προϊόντα.

Πρόσωπα που έχουν μολυνθεί από Σαλμονέλα δεν πρέπει να προετοιμάζουν, ούτε να μαγειρεύουν φαγητό για άλλους, μέχρι που να καταστεί σαφές ότι δεν είναι πλέον φορείς του μικροβίου.

Πρέπει να πλένονται καλά τα χέρια μετά από επαφή με τα ζώα. Ιδιαίτερα τα χέρια πρέπει να πλένονται μετά από επαφή με χελώνες ή ερπετά.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ