2013-11-26 05:14:06
Φωτογραφία για Παράθυρο εκτόνωσης στα Πανεπιστήμια
Έκκληση για το άνοιγμα του πανεπιστημίου Αθηνών έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος χαιρετίζοντας την απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος που νωρίτερα κάλεσε τους διοικητικούς υπαλλήλους να επιστρέψουν στην εργασία τους, προκειμένου να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο σε όλο του το εύρος.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Παιδείας:

«Η σημερινή απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μία σημαντική και υπεύθυνη απόφαση, για το άνοιγμα του Πανεπιστημίου».

Aπό κοινού με τις Πρυτανικές Αρχές και των 8 Ιδρυμάτων, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη διοικητική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων και την άμβλυνση των συνεπειών από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Με την άμεση έναρξη των μαθημάτων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές του ΕΚΠΑ».


Σύγκλητος ΕΚΠΑ: Θετική η πρόταση του υπουργείου

Παράθυρο αισιοδοξίας, άνοιξε η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας και έκρινε ως θετικές τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Σύγκλητος επανέλαβε τη σταθερή της θέση να επαναλειτουργήσει πλήρως το Πανεπιστήμιο Αθηνών ζητώντας:

* Επιστροφή του διοικητικού προσωπικού στις θέσεις του προκειμένου να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο σε όλο του το εύρος.

* Ανάκληση της παραπομπής στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, με άμεση Υπουργική Απόφαση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας

* Αναμοριοδότηση από το αρμόδιο Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο των απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων ύστερα από ταυτοποίηση των στοιχείων τους από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του Πανεπιστημίου

* Διευθέτηση του ζητήματος των διοικητικών υπαλλήλων που κατέχουν τα σχετικά προσόντα να ενταχθούν σε θέσεις της κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ).

* Δημιουργία οργανικών θέσεων στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση Οργανισμού του ΕΚΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν από διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας

* Μέριμνα της Συγκλήτου, ώστε έως την τελική διευθέτηση του θέματος των διαθεσιμοτήτων, να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ΕΚΠΑ, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), από κονδύλια τα οποία θα διεκδικήσει το Πανεπιστήμιο από το Υπουργείο Παιδείας.

Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας χαιρέτησαν την απόφαση της Συγκλήτου και διαβεβαιώνοντας ότι εφόσον το ίδρυμα ανοίξει τότε θα υπάρξει μέριμνα για να διασωθεί το εξάμηνο.

Διοικητικοί υπάλληλοι: Ανοιχτό πανεπιστήμιο χωρίς υπαλλήλους δεν νοείται

Στον αντίποδα, οι διοικητικοί υπάλληλοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Σήμερα το πρωί συνεδρίασε και πάλι ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών και απέρριψε το πακέτο προτάσεων του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέσω ΑΣΕΠ για την κατάρτιση των πινάκων, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση.

Διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ σχολιάζοντας την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου υποστήριξαν ότι «δεν αντιστρατευόμαστε τη διοίκηση του πανεπιστημίου, ωστόσο για να προσέλθουμε σε διάλογο πρέπει να αποσυρθεί η ΚΥΑ. Πανεπιστήμια ανοιχτά χωρίς υπαλλήλους δεν υπάρχουν.

Τι υποστηρίζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι

Απορριπτική στάση στη δέσμη πέντε μέτρων που ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Παιδείας τηρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ:

- 36 Υπηρεσίες χάνουν όλο το προσωπικό τους

- Άλλες 11 χάνουν από 75% και πάνω του προσωπικού τους

- Άλλες 42 Υπηρεσίες χάνουν από 50-75% του προσωπικού τους

- 43 Υπηρεσίες μένουν χωρίς προϊστάμενο

- Στις Γραμματείες Τμημάτων, που εξυπηρετούν το σύνολο των φοιτητών τους και όλες τις λειτουργίες των Τμημάτων, ο μέσος όρος απώλειας προσωπικού είναι 67%.

Συνεδριάζει το Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο της Συνόδου των πρυτάνεων. Το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Παιδείας είχε σήμερα συνάντηση με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλο. Ο πρύτανης του ΑΠΘ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις

Στο μέτωπο των καταλήψεων κλειστές παραμένουν η Νομική και Φιλοσοφική Σχολή στο πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Παιδαγωγικό και Πληροφορικής, ενώ υπό κατάληψη παραμένουν και τέσσερις από τις επτά Σχολές στο ΕΜΠ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ