2013-11-27 01:02:31
Φωτογραφία για Αναμνήσεις από τους αγώνες για την εγκατάσταση Πυροσβεστικής στα Γρεβενά
Γράφει ο Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Παρακολουθώντας μέσω... του greveniotis.gr το βίντεο με την άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών, στην οποία προΐσταται ένας εξαιρετικός άνθρωπος και αξιωματικός, ο κ. Θόδωρος Καίσαρης, ήρθαν στο νου μου μνήμες από το παρελθόν. Τότε που τα Γρεβενά δεν είχαν Πυροσβεστική Υπηρεσία, πληρώνοντας οι κάτοικοι ένα βαρύ τίμημα από πυρκαγιές, χάνοντας σπίτια, περιουσίες ενώ και τα δάση το καλοκαίρι ήταν απροστάτευτα. Είχαμε τις προσωπικές εμπειρίες στα μαθητικά μας χρόνια στα Γρεβενά να καλύψουμε δημοσιογραφικά και πυρκαγιές, όπου οι κάτοικοι, οι αστυνομικοί, ακόμα και ο στρατός έδιναν την άνιση μάχη με τις φλόγες με κουβάδες, πρωτόγονα μέσα και με ένα βυτιοφόρο όχημα του Δήμου Γρεβενών (που ήταν να καθαρίζει τους δρόμους και την πλατεία) να ρίχνει απλά νερό κάνοντας και χρέη…. Πυροσβεστικού οχήματος. Και όταν ερχόταν τα πυροσβεστικά οχήματα από Κοζάνη και Τρίκαλα, απλά έσβηναν τα αποκαΐδια. Με το οδικό δίκτυο της δεκαετίας του ’70 για να έρθει ένα πυροσβεστικό όχημα από την Κοζάνη χρειαζόταν τουλάχιστον μιάμιση ώρα.


Το ότι δεν θρηνήσαμε και θύματα, ήταν μάλλον θέλημα Θεού. Τουλάχιστον στα χρόνια που κάλυπτα το νομό Γρεβενών ως ανταποκριτής σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. Και πραγματικά βλέποντας το βίντεο με την οργάνωση και την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών αισθάνθηκα σαν Γρεβενιώτης ένα αίσθημα ικανοποίησης, γιατί δεν είναι πλέον τα Γρεβενά που ξέραμε κάποτε, που γινόταν γνωστά όταν έβγαιναν οι αρκούδες στη Σαμαρίνα, ή όταν έκλεινε ο δρόμος από το χιόνι! Αχρείαστη να είναι η πυροσβεστική, αλλά είναι αναγκαία.

Ας μας επιτραπεί προσωπικά ένα μικρό ιστορικό, για τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν πριν από πολλά χρόνια, κάπου στα 1977 για να ιδρυθεί και στα Γρεβενά πυροσβεστική Υπηρεσία. Μπορεί να γινόταν διαβήματα από φορείς του τόπου, αλλά χωρίς δημοσιότητα, έπεφταν στο καλάθι των αχρήστων. Το πρώτο συγκλονιστικό γεγονός που πήρε δημοσιότητα στις εφημερίδες και έφτασε μέχρι το… κράτος των Αθηνών, έγινε στις 25 Ιανουαρίου 1977 όπου πήρε φωτιά ο ξενώνας αξιωματικών στα Γρεβενά (εκεί που είναι και τώρα στην οδό Παλαιολόγου) και καταστράφηκαν 7 διαμερίσματα ξεσπιτώνοντας πολλές άλλες οικογένειες. Στις ανταποκρίσεις μας στον «Ελληνικό Βορρά» και στη «Μακεδονία» τονίζαμε την άμεση ανάγκη εγκατάστασης πυροσβεστικής στα Γρεβενά.

Ακολούθησε σειρά ανταποκρίσεων στις εφημερίδες διατηρώντας σε καθημερινή σχεδόν βάση αυτό το καυτό αίτημα που αφορούσε τους κατοίκους όλου του νομού. Οι φορείς της πόλης, ο νομάρχης, ο βουλευτής, άρχισαν να πιέζουν πιο δυνατά και πιο αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή.

δημοσίευμα (της 13ης Φεβρουαρίου 1977)

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 1977 ο «Ελληνικός Βορράς» φιλοξένησε ένα δικό μας ρεπορτάζ από τα Γρεβενά όπου ο Δήμαρχος Γρεβενών Στέργιος Βρέντζιος, ο Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γρεβενών Μάνθος Γιώτας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών Γιώργος Κανιστράς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κνίδης Γιάννης Παπαγόρας και ένας αξιωματικός που διέμενε στον καμένο ξενώνα (για ευνόητους λόγους κράτησε την ανωνυμία του) έκαναν δηλώσεις στην εφημερίδα και περιέγραφαν την τραγική κατάσταση και τους εφιάλτες που βίωναν οι κάτοικοι από το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς. Απαιτώντας την άμεση επίλυση αυτού του προβλήματος.

Πλέον η ίδρυση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Γρεβενά είχε πάρει τη μορφή ενός παλλαϊκού αιτήματος. Ανάμεσα στα τόσα άλλα καυτά προβλήματα που υπήρχαν εκείνα τα χρόνια στην περιοχή. Δώδεκα μέρες μετά, στις 25 Φεβρουαρίου 1977 μέσω του «Ελληνικού Βορρά» απάντησε στο δικό μας δημοσίευμα (της 13ης Φεβρουαρίου 1977) προσωπικά ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Κ. Γκίκας που ενημέρωνε την εφημερίδα αλλά και την κοινή γνώμη ότι ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση Πυροσβεστικής στα Γρεβενά και ότι αυτό εστάλη προς έγκριση στον Υπουργό των Οικονομικών. Κι αν θυμόμαστε καλά, λίγα χρόνια μετά , το 1980 εγκαταστάθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία στα Γρεβενά.

Ίσως να είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να ιδρυθεί η Πυροσβεστική στα Γρεβενά, αλλά τα γεγονότα που συνέβησαν και περιγράψαμε παραπάνω, όπως και η σειρά των δημοσιευμάτων συνέδραμαν σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση αυτή. Ο «Ελληνικός Βορράς» μπορεί να ήταν τότε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, αλλά σε ότι είχε να κάνει με τα προβλήματα των κατοίκων της ξεχασμένης υπαίθρου τα προέβαλε περισσότερο και από τις αντιπολιτευόμενες τότε εφημερίδες. Παραθέτουμε από το προσωπικό μας αρχείο και αποκόμματα του «Ελληνικού Βορρά» για τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

δημοσίευμα (της 25ης Φεβρουαρίου 1977)

greveniotis.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ