2013-11-27 10:48:06
Φωτογραφία για Για τις «σκληρές» διαπραγματεύσεις πήρε βραβείο ο ΓΑΠ
Γράφει ο Δημήτρης Παφίλας

Είναι δυνατόν τα ξένα Πανεπιστήμια να πληρώνουν για διαλέξεις στις οποίες αναλύεται πως μια ολόκληρη χώρα πέρασε στην κόλαση του μνημονίου;

Ναι, αν κρίνουμε από την περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ο οποίος δεν θα έδινε τις διαλέξεις – αν δεν κατάφερνε με την αδυναμία δανεισμού της χώρας να φθάσει το ευρώ στα 1,10 δολάρια. Η συγκεκριμένη τιμή ήταν το μεγάλο «στοίχημα» της Goldman Sachs στην Ευρώπη, αφού τα τότε στοιχεία δείχνουν πως πόνταρε στην πτώση του ευρώ. Όχι, δεν υπονοούμε ότι είναι άνθρωπος της Goldman διότι εκεί πηγαίνουν αετοί. Όμως, με την είσοδο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, η Αμερική έβαλε «πόδι» στον χειρισμό των χρεοκοπημένων κρατών. Αυτή ήταν η πραγματική προσφορά του προς το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ.

Να πάμε, όμως, στις απαντήσεις που δίνει από καιρό εις καιρό στους επικριτές ή στους εγχώριους αναλυτές, όπως αναφέρει το γραφείο του
. Μιλά για σκληρές διαπραγματεύσεις; Ποιες ήταν άραγε οι σκληρές διαπραγματεύσεις; Όταν άφηνε τις γερμανικές Τράπεζες να πουλάνε τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να τα ξεφορτωθούν και να μην εγγράψουν ζημιές στην συνέχεια. ( σ.σ Αφού προηγουμένως είχε κάνει ότι είναι δυνατόν για να φθάσει το spread στις 1000 μονάδες). Για ποιο λόγο άραγε βράβευσε στο Βερολίνο ο τότε Ceo της Deutsche Bank κ. Ackermann τον κ. Παπανδρέου με το βραβείο Quadriga; Για τις προσπάθειες που κατέβαλλε στην επίλυση της κρίσης ή γιατί ευνόησε τις γερμανικές Τράπεζες ; Δυστυχώς, δεν υπάρχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία με την συμφωνία του μνημονίου. Ότι, δηλαδή φόρτωσαν, εν μια νυκτί 110 δισ. ευρώ για να σωθεί από την χρεοκοπία μια χώρα, όπως υποστηρίζει ο Παπανδρέου. Καμία χώρα δεν σώθηκε. Απλώς, πήραν τα ελληνικά βιβλία οι ξένοι. Αν θέλαμε κι αν είχαμε άλλους ηγέτες θα ανακαλύπταμε εμείς οι ίδιοι πόσοι παίρνουν διπλές συντάξεις ή πόσοι δεν πληρώνουν ΦΠΑ.

Στην χειρότερη περίπτωση θα μας έσερναν στο μνημόνιο, όπως την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Το τελευταίο, το υποστηρίζουν επενδυτικοί τραπεζίτες με εμπειρία και όχι πτυχιούχοι του Harvard που γύρισαν εδώ με την ξένη αλωπεκή. Διότι, το πρόβλημα μας αυτό είναι κατά βάθος. Ορισμένοι που πήγαν στο εξωτερικό έμειναν εκεί και υποστηρίζουν πάντοτε την ξένη κριτική. Ότι η Ελλάδα είναι η Ψωροκώσταινα, ότι υπάρχει διαφθορά κλπ. Έτσι πήγαμε στο μνημόνιο άλλωστε. Με τις ύβρεις προς τους Έλληνες. Δυστυχώς, για αυτούς η Ψωροκώσταινα ήταν μια απλή Ελληνίδα που έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε για να σωθεί η πατρίδα. Όλοι αυτοί που ασκούν κριτική σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεν έχουν δώσει ένα δράμι. Αντίθετα, πάντοτε επιχείρησαν να στείλουν στην Ελλάδα στον γκρεμό (στην δραχμή λ.χ), για να επωφεληθούν οι ίδιοι.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ