2013-11-27 12:48:07
Φωτογραφία για Χωρίς οριζόντια μέτρα θα καλυφθεί το κενό του 1 δισ. ευρώ του 2014
Στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να προσδιοριστεί το δημοσιονομικό κενό για το 2014 μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και θα καλυφθεί χωρίς τη λήψη «οριζόντιων μέτρων», όπως νέοι φόροι και... περαιτέρω μειώσεις μισθών - συντάξεων.Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή».

Προσέθεσε πως η τρόικα «δεν έχει συμφωνήσει ακόμη ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, αλλά τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά». Είναι χαρακτηριστικό πως χθες η τρόικα επανέφερε το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων διά της πλαγίας οδού στις επαφές των τεχνικών κλιμακίων με στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Στη συζήτηση για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αναφορά στη σύνδεση των συντάξεων με άλλους παράγοντες (π.χ. εισοδήματα).

Το συνταξιοδοτικό

Οι σκέψεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά, ωστόσο είναι εμφανές πως για τους δανειστές το θέμα του συνταξιοδοτικού δεν έχει κλείσει οριστικά. Ενδεικτικά αναφέρεται το μοντέλο της Αυστραλίας, όπου το τελικό ποσό εξαρτάται από μία σειρά παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση (άγαμος, παντρεμένος) αλλά και η περιουσιακή κατάσταση του δικαιούχου!


Επίσης, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, ύστερα από πιέσεις της τρόικας αναμένονται αλλαγές και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων ώστε να μην απαιτείται η απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

Το θέμα είναι υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραπέμπεται στον Οργανισμό Μεσολάβησης ή σε ομάδα εμπειρογνωμόνων, ενώ θα έχει προηγηθεί αναλυτική πρόταση από τον εργοδότη (όπου θα καταγράφονται τα οικονομικά δεδομένα, ο αριθμός των εργαζομένων που θα απολυθούν κ.ά.). Οσοι απολύονται θα παίρνουν την αποζημίωσή τους, συζητείται η ένταξή τους σε επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει «ρήτρα» που θα προβλέπει πως θα δίνεται προτεραιότητα στην επαναπρόσληψή τους αν η επιχείρηση αυξήσει μελλοντικά τις θέσεις εργασίας.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο χρηματοδοτικό κενό. Οπως είπε, καλύπτεται χωρίς δάνειο υπό προϋποθέσεις, όπως το υπόλοιπο του ΤΧΣ, συμπληρώνοντας ότι η Γερμανία συμφωνεί.
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ