2013-11-27 21:33:06
Φωτογραφία για Ζευγάρια άλμπατρος του ίδιου φύλου μεγαλώνουν τα μωρά τους
Μετά την εκκόλαψη, το ζευγάρι αναθρέφει τον νεοσσό μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος αναπαραγωγής.

Όταν συμβεί αυτό, οι γονείς, το αρσενικό και το θηλυκό άλμπατρος, πετούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις και επιστρέφουν την επόμενη χρονιά για να ζευγαρώσουν και πάλι, δημιουργώντας μια σχέση που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες.

Ωστόσο, στο νησί Οάχου δεν υπάρχουν αρκετά αρσενικά άλμπατρος για τον σχηματισμό ζευγαριών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την εκκόλαψη και ανατροφή του νεοσσού.

Έτσι, συχνά τα θηλυκά άλμπατρος γίνονται ζευγάρι με άτομα του ίδιου φύλου για να μεγαλώσουν τα μικρά τους.

Την περίοδο αναπαραγωγής πολλά θηλυκά άλμπατρος του νησιού, τα οποία δεν έχουν σύντροφο, ζευγαρώνουν με αρσενικά που έχουν άλλες μόνιμες συντρόφους και δεν είναι διαθέσιμα.

Στη συνέχεια, αυτά τα θηλυκά, που έχουν γονιμοποιηθεί, σχηματίζουν ζευγάρια μεταξύ τους για να γεννήσουν και να εκκολάψουν νεοσσούς.


Επειδή και στην περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών η εκκόλαψη γίνεται εναλλάξ ανά τρεις εβδομάδες και από τους δυο γονείς, δεν είναι δυνατόν να εκκολαφθούν και τα δυο αυγά που θα γεννήσουν τα θηλυκά, οπότε το ένα πεθαίνει.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, και τα δυο θηλυκά με τη σειρά θα αποκτήσουν απογόνους.

Δηλαδή τη μια χρονιά θα επιβιώσει το αυγό του ενός θηλυκού, ενώ την επόμενη θα ζήσει ο νεοσσός του άλλου θηλυκού.

Επιπλέον, η σχέση των δυο θηλυκών θα κρατήσει χρόνια, όπως ακριβώς και στην περίπτωση των ετερόφυλων ζευγαριών άλμπατρος.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες παρακολούθησαν 145 θηλυκά άλμπατρος του νησιού Οάχου από το 2003 ως το 2012.

Όπως προέκυψε, τα ζευγάρια των θηλυκών άλμπατρος αναθρέφουν με επιτυχία κατά μέσο όρο έναν νεοσσό ανά τέσσερα χρόνια.

Τα ετερόφυλα ζευγάρια άλμπατρος από την άλλη αναθρέφουν με επιτυχία δυο νεοσσούς ανά τρία χρόνια.

Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, τα θηλυκά άλμπατρος των ομόφυλων ζευγαριών ζουν λιγότερο, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι αναγκάζονται να εκκολάψουν τα αυγά τους αμέσως μόλις τα γεννήσουν αντί να πάνε στη θάλασσα για να τραφούν, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ετερόφυλων ζευγαριών που την πρώτη περίοδο της εκκόλαψης την αναλαμβάνει το αρσενικό.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και τα ζευγάρια των θηλυκών άλμπατρος δεν είναι τόσο επιτυχημένα, τα οφέλη της συνεργασίας τους είναι καλύτερα για την αποικία από το να μην αναπαράγονταν καθόλου επειδή δεν έχουν σύντροφο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ