2013-11-28 07:17:06
Φωτογραφία για Η κρίση έχει επιπτώσεις και στα πρόωρα νεογνά
Τις επιπτώσεις της κρίσης σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, στα πρόωρα μωρά, επισήμαναν οι... ειδικοι στη διάρκεια συνέντευξης τυπου με αφορμή την (παρελθουσα) Παγκόσμια Ημέρα για τα Πρόωρα Νεογνά που εορτάζεται στις 17 Νοεμβρίου.

Στην Ελλάδα περίπου το 20 τοις εκατο των τοκετων αφορα μωρά που χρειάζονται νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Το 8-10 τοις εκατο αυτών των νοσηλειών αφορα πρόωρα μωρά, δηλαδή μωρά που γεννήθηκαν κυριως πριν απο την 32η εβδομάδα κύησης καθώς σε αυτήν την περίπτωση η προωρότητα συνδέεται με επιπλοκές που καθιστούν αναγκαία τη νοσηλεία σε Μονάδα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού "Ηλιτομηνον", κυρία Ελένη Βαβουρακη, το συστημα Υγείας της χώρας διαθέτει 7 Μονάδες για πρόωρα στο ΕΣΥ του λεκανοπεδίου, ενώ στην Αττική υπάρχουν και 5 Μονάδες ιδιωτικές. Υπάρχουν επίσης μαιευτήρια κυρίως ιδιωτικά στην περιφέρεια, που διαθέτουν και μονάδες νοσηλείας νεογνών.


Προσκόμματα ωστόσο αντιμετωπίζουν οι γονείς των πρόωρων παιδιών απο τη νησιωτική Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει ΜΕΝΝ. Σύμφωνα, με την ίδια, σημαντικές δυσκολίες καταγράφονται σήμερα για την κάλυψη όλων των γονιών με πρόωρα νεογέννητα καθώς οι υπάρχουσες κλίνες δεν επαρκούν. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι γονείς αναγκάζονται να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να βρουν θερμοκοιτιδα σε Μονάδα για το μωρο τους.

Οι δυσκολίες αυτές σε συνδυασμό με τα προσκόμματα του ΕΟΠΥΥ σε ότι αφορά την οικονομική κάλυψη της νοσηλείας νεογνών σε ιδιωτικές μονάδες και την σχετική διαδικασία επιβαρύνουν περαιτέρω τους ήδη πεις νέους ψυχολογικά και οικονομικά γονείς.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ