2013-11-28 07:51:08
Φωτογραφία για Στουρνάρας: Προϋπολογισμός ανάκαμψης αυτός του 2014
«Όπως ο προϋπολογισμός του 2013 αποδεικνύεται ότι ήταν πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτός του 2014 θα είναι ο προϋπολογισμός της ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια ύφεσης», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η πραγματικότητα θα διαψεύσει όσους επιλέγουν να αμφισβητούν τη δυνατότητα της χώρας να ανακάμψει, αφού «από χώρα σε κρίση μετατρέπεται σε χώρα σε ανάκαμψη, από χώρα-εχθρός της επιχειρηματικότητας μετατρέπεται σε χώρα επενδυτικού ενδιαφέροντος», όπως είπε, προβλέποντας ανάκαμψη της τάξεως του 0,6%.

Απαντώντας πάντως σε βουλευτές, ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε να επιμένει στην γραμμή ότι οι πολίτες δεν υπερφορολογούνται στην Ελλάδα. Υποστήριξε ότι σύμφωνα με την Eurostat, οι φόροι στην Ελλάδα φτάνουν το 22,8%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 25,7%. «Σε συνολικά επίπεδα δεν υπερφορολογούμαστε», είπε, παραδεχόμενος πάντως τις στρεβλώσεις που υποκρύπτονται, με αποτέλεσμα οι συνεπείς φορολογούμενοι να επιβαρύνονται περισσότερο από όσους φοροδιαφεύγουν. Εξού και οι προβλέψεις για φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ στο μέλλον.


«Κάθε φορά που ορίζαμε αφορολόγητο, είχαμε το θλιβερό φαινόμενο οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα ακριβώς σε αυτό το ύψος», είπε, όταν σύμφωνα με μελέτη Ελλήνων επιστημόνων στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, πολλές φορές τα τοκοχρεολύσια που πλήρωναν ήταν μεγαλύτερα από τα εισοδήματά τους. Για αυτό και ενεργοποιούνται τώρα όπως είπε όλα τα εργαλεία φορολογικής διοίκησης, ώστε όλοι να μετέχουν κατά το ποσοστό που τους αναλογεί Αναφερόμενος στην οικονομία της χώρας, ο υπουργός σημείωσε ότι την χρονιά που πέρασε, εξέπληξε θετικά σε πέντε τομείς: τον προϋπολογισμό, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την πραγματική οικονομία, τις αγορές και το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς και τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει πλεόνασμα 1,6% του ΑΕΠ, ήτοι 3 δισ. ευρώ από 800 εκατομμύρια που φαίνεται να διαμορφώνεται φέτος. Μίλησε ακόμα για εξοικονομήσεις 4,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,6 από πρωτογενείς δαπάνες, αλλά και για ήδη ψηφισμένες και εγκριθείσες παρεμβάσεις 3,7 δισ. ευρώ, με το 1,5 εξ αυτών να αφορά στα έσοδα και το 2,2 στις δαπάνες.

Σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός ενσωματώνει τη μεγαλύτερη σιγουριά της εκτέλεσης εκείνου του 2013, και πως στο δεκάμηνο το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στο ένα δισ. ευρώ, πέραν κάθε προσδοκίας, δημιουργώντας ισχυρή βάση για το 2014, με τον νέο προϋπολογισμό να ενσωματώνει την φορολογική μεταρρύθμιση που έχουμε ήδη ψηφίσει και εγκρίνει.

Αναφερόμενος σε αυτήν, ο υπουργός υποστήριξε ότι διευρύνεται η φορολογική βάση και βελτιώνεται η φορολογική δικαιοσύνη, ενώ με τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών, εντάσσονται πλήρως όλες οι ομάδες, ώστε να μην περιορίζεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αποκαθιστώντας έτσι τις αδικίες του φορολογικού συστήματος που είχε χάσει την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Υποστήριξε ότι 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά λαμβάνουν για πρώτη φορά επίδομα, ενώ αυξήθηκε το αφορολόγητο από 5000 σε 9.500 για συνταξιούχους και μισθωτούς.

Επαναλαμβάνοντας τα περί ανάκαμψης 0,6% με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ μετά από 40 χρόνια αρνητικό πληθωρισμό, στο τέλος του έτους αναμένουμε θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Υποστήριξε ακόμα ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τρέχει και το 2014 θα είναι η καλύτερη χρονιά, “μακράν η αποδοτικότερη του προγράμματος”, όπως είπε, την ώρα που βρισκόμαστε στην 52η θέση σε διαρθρωτικές αλλαγές από την 60ή που ήμασταν πέρσι.

Σκιαγραφώντας το μέλλον της οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας μίλησε για αναπτυξιακό πρότυπο βασισμένο στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, με :

1. Πιο μικρό και ευέλικτο κράτος – λιγότερη γραφειοκρατία, απλούστερες δομές, ευκολότερη συναλλαγή του πολίτη με το κράτος , καλύτερη στόχευση των δημοσίων δαπανών, δημόσιο και ιδιωτικό περιουσιολόγιο, εθνικό κτηματολόγιο, ηλεκτρονικό ληξιαρχείο – μετάβαση στο νέο κράτος. Υποστήριξε βεβαίως ότι δεν πρόκειται για μία διαδικασία καταιγιστικών αλλαγών σε μία νύχτα. Η σοβαρή μεταρρύθμιση υλοποιείται με σειρά στοχευμένων τομών, είπε, κάνοντας λόγο για αλλαγή οργανωσιακής κουλτούρας.

2. Η Ελλάδα του μέλλοντος θα είναι ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με νέο πιο αναδιανεμητικό πρότυπο. Ο αριθμός των συμπολιτών μας –είπε- στα όρια της φτώχειας έχει αυξηθεί συνολικά, αλλά ταυτοποιούνται με τον αριθμό μητρώων κοινωνικής σύγκλησης και για πρώτη φορά έστω πιλοτικά εφαρμόζεται ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

3. Μίλησε για εξωστρεφή χώρα με στρατηγικές επενδύσεις και ολοένα μεγαλύτερη συμβολή του τουρισμού.

4. Τρίγωνο γνώσης σε τομείς έρευνας, εκπαίδευσης, καινοτομίας. Κάνοντας λόγο για εθνικούς στόχους, υποστήριξε ότι δεν θα περιορίζονται πλέον στη συνθήκη της Λισαβόνας, αλλά θα υπάρξει επαναπροσδιορισμός των στόχων της εκπαίδευσης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μελλοντικών πολιτών. Παράλληλα, έκανε λόγο για σοβαρή αξιολόγηση στα πανεπιστήμια.

«Ένα νέο οικονομικό πρότυπο αναδεικνύεται για την Ελλάδα», είπε, σημειώνοντας ότι όλοι οι Έλληνες έχουν συνδράμει στη διάσωση της χώρας. Ο ίδιος ξόρκισε τις διχαστικές λογικές που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν εκ νέου το μέλλον της χώρας, καλώντας την αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδείξει περισσότερη υπευθυνότητα. «Χρειάζεται γόνιμος πολιτικός διάλογος και όχι ισοπεδωτική λογική», είπε, και κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει να εμφανίζεται ως αρνητής των πάντων και να συμβάλει με εποικοδομητικές προτάσεις.

Σημειώνοντας για άλλη μια φορά ότι ο προϋπολογισμός του 2014 δεν περιλαμβάνει νέα οριζόντια μέτρα, υποστήριξε ότι πρέπει να υλοποιηθούν τα προηγούμενα, καθώς και ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με την υποστήριξη της Βουλής. «Όχι μόνο της πλειοψηφίας που ακολούθησε τον δύσκολο και ενάρετο δρόμο», όπως είπε, «αλλά και της αντιπολίτευσης». «Το 2014 μπαίνουμε ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά. Το 0,6% είναι η πρόβλεψη, πρέπει να δουλέψουμε για να την ξεπεράσουμε», είπε, κάνοντας λόγο για περισσότερες θέσεις εργασίας κάθε φορά που θα ξεπερνιέται αυτή. Ως πάγιο στόχο δε του προϋπολογισμού περιέγραψε την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ