2013-11-28 13:22:06
Φωτογραφία για Προβλήματα λειτουργίας στα σχολεία Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου
Τα προβλήματα λειτουργίας στην τεχνολογική εκπαίδευση του Ρεθύμνου αναδεικνύει με ερώτησή του ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. Ο κ. Ξανθός επισημαίνει ότι το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου συγκεντρώνει... τον μεγαλύτερο όγκο μαθητών της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Νομό Ρεθύμνου (620 μαθητές συνολικά). «Το Σχολείο δοκιμάζεται από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις που έχει σε καθηγητές ειδικοτήτων (λείπουν 8 καθηγητές πλήρους απασχόλησης από το ΕΠΑΛ). Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στις ειδικότητες που το Υπουργείο, αφού κατήργησε και έθεσε σε διαθεσιμότητα 13 καθηγητές, στην συνέχεια δεν φρόντισε να προσλάβει ούτε αναπληρωτές ώστε τουλάχιστον να γίνονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της 3ης Λυκείου.

Ολοκληρώνεται σε λίγο το 1ο τρίμηνο του σχολικού έτους και υπάρχουν ακόμα μαθήματα πανελληνίων εξετάσεων που δεν διδάσκονται, στην ΕΠΑΣ έχουν μείνει μόνο 2 καθηγητές και 1 ωρομίσθιος και το ερώτημα είναι πώς θα πάρουν οι μαθητές που φοιτούν πτυχίο. Στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρεθύμνου δεν υπάρχει καθηγητής ηλεκτρολόγος και δεν γίνεται καθόλου μάθημα στην ειδικότητα αυτή (που συγκεντρώνει το 1/3 των μαθητών), ενώ αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στο ΕΠΑΛ Γαράζου.


Υπάρχουν ακόμα ελλείψεις σε αρκετά σχολικά βιβλία και ανάγκη ανανέωσης του απαρχαιωμένου εξοπλισμού του Σχολείου (ιδιαίτερα στον τομέα της Πληροφορικής). Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις στην εύρυθμη εκπαιδευτική λειτουργία του Σχολείου υποβαθμίζουν την ποιότητα των πτυχίων των αποφοίτων του ΕΠΑΛ και απαξιώνουν συνολικά την Τεχνική Εκπαίδευση, γεγονός που πλήττει κυρίως μαθητές από φτωχά και λαϊκά στρώματα που δεν έχουν τη δυνατότητα άλλης επιλογής.

Επιπλέον δεν αντιμετωπίζεται το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, ενώ για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των 620 μαθητών του μετατρέπονται σε αίθουσες διδασκαλίας ακατάλληλα υπόγεια χωρίς φυσικό φωτισμό ή ακόμα και αποθήκες. Με τα δεδομένα αυτά η αναγκαιότητα δημιουργίας 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου είναι προφανής. Δυστυχώς παρά το ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου και τον Δήμο Ρεθύμνου, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό.

• Επειδή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για στήριξη και σοβαρή αναβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Νομό Ρεθύμνου η οποία έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα λόγω των μνημονιακών μέτρων περικοπής των δημόσιων δαπανών Παιδείας και δημιουργίας «δεξαμενής» διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.

• Επειδή το συγκεκριμένο σχολείο, με την ιδιαίτερη κοινωνική σύνθεση των μαθητών του, έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές του τόσο από άποψη ελλειμματικών κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού, όσο και από άποψη ανεπαρκούς στελέχωσης με εξειδικευμένους καθηγητές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Θα προχωρήσει στην άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης εκπαιδευτικών στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου;

2. Θα προχωρήσει στην πρόσληψη εκπαιδευτικού ειδικότητας Ηλεκτρολογίας για να καλυφθούν οι ώρες της συγκεκριμένης ειδικότητας στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρεθύμνου;

3. Θα καλυφθούν τα κενά ειδικοτήτων στο ΕΠΑΛ Γαράζου;

4. Θα προχωρήσει στην ίδρυση του 2ου ΕΠΑΛ στο Ρέθυμνο ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση στο Νομό Ρεθύμνου»;
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ