2013-11-28 13:41:40
Φωτογραφία για Ιόνια Οδός: Η εκκρεμμότητα των απαλλοτριώσεων τορπιλίζει το χρονοδιάγραμμα του έργου
Στα 516 εκατ. ευρώ θα ανέλθει τελικά η επιπρόσθετη χρηματοδοτική συμβολή που θα καταβάλουν στην Ιονία Οδό και στον Ε65 το Δημόσιο και η Ε.Ε., αναλαμβάνοντας το χρηματοδοτικό τους κενό. Τα δύο έργα θα αποκτήσουν έναν κοινό «κουμπαρά» στον οποίο από το 2015 θα καταλήγουν τα έσοδα του Δημοσίου από τα διόδια, προκειμένου να καλύπτονται τα έξοδα, τα δάνεια και το κέρδος των κοινοπραξιών.

Μείζον ζήτημα πάντως παραμένει ότι τα δύο έργα θα ξεκινήσουν ξανά χωρίς να έχει ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος των απαλλοτριώσεων και των αρχαιολογικών ερευνών.

Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τα βασικά σημεία της συμφωνίας για την επανέναρξη των έργων στις δύο «παγωμένες» κοινοπραξίες, όπως περιγράφονται στην αλληλογραφία του Δημοσίου με τις κοινοτικές υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, στην Ιονία Οδό (Αντίρριο-Ιωάννινα και Μεταμόρφωση-Σκάρφεια) και τον Ε65 (Σκάρφεια-Ράχες και Ξυνιάδα-Τρίκαλα) οι βασικές αλλαγές είναι οι ακόλουθες:


- Κατασκευαστικά, η Ιονία Οδός θα παραμείνει ως έχει. Από τη σύμβαση θα δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης της γέφυρας στην Κλόκοβα με σήραγγα, με επιπρόσθετο κόστος 100 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, όπως έχει ανακοινωθεί, στον Ε65 θα κατασκευαστεί μόνο το τμήμα Ξυνιάδας - Τρικάλων και η τύχη του υπολοίπου θα αποφασιστεί έως το 2018.

- Δημιουργείται ένα είδος συνέργειας ανάμεσα στους παραχωρησιούχους των δύο έργων (Νέα Οδός Α.Ε. και Κεντρική Οδός Α.Ε.), οι οποίοι έχουν την ίδια μετοχική σύνθεση. Οπως εκτιμά το Δημόσιο, η προτεινόμενη προσέγγιση ελαχιστοποιεί το ρίσκο, συνδέοντας την κρατική επιδότηση της κυκλοφορίας του Ε65 (την οποία προέβλεπε η αρχική σύμβαση του Ε65, καθώς το έργο δεν «έβγαινε» οικονομικά ούτε με τα υπεραισιόδοξα σενάρια του 2007) με τα έσοδα της Νέας Οδού.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2015 τα έσοδα που το Δημόσιο θα ξεκινά να εισπράττει από τα «χρυσοφόρα» διόδια της Νέας Οδού (λ.χ. Αφίδνες), θα χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετούν τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας της Ιονίας Οδού και του Ε65, την αποπληρωμή των δανείων και τέλος την απόδοση κεφαλαίων και κέρδους στους δύο παραχωρησιούχους (ο Ε65 ανέλαβε υποχρέωση να πραγματοποιεί και κάποιες εργασίες συντήρησης στα ημιτελή οδικά τμήματα που μετατίθενται). Αν το μερίδιο του Δημοσίου δεν επαρκεί για την κάλυψη της απόδοσης κεφαλαίων και κέρδους των παραχωρησιούχων, τότε το ποσό θα «μεταφέρεται» στην επόμενη πληρωμή (accrued IRR) από το Δημόσιο. Το Δημόσιο μπορεί να κάνει ανάληψη μόνο αν υπάρχει πλεόνασμα, αφήνοντας πάντα ένα μικρό μέρος των εσόδων του στον λογαριασμό. Υπολογίζεται ότι σε βάθος 30ετίας το Δημόσιο θα δώσει 2,2 δισ. ευρώ στη Νέα Οδό και 1,3 δισ. ευρώ στον Ε65.

- Η απόδοση κέρδους στα δύο έργα διατηρείται σταθερή. Ο εσωτερικός δείκτης απόδοσης (IRR) στη Νέα Οδό είναι 7,94% (έναντι 7,93% της αρχικής σύμβασης) και 8,6% στην Κεντρική Οδό (έναντι 8,7% στην αρχική σύμβαση). Το IRR της Ολυμπίας Οδού είναι 6-10,9% και του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου 6-7,9%.

- Το χρηματοδοτικό κενό της Νέας Οδού υπολογίστηκε στα 279 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι περιλαμβάνει τα 100 εκατ. ευρώ του τούνελ της Κλόκοβας, προτού αποφασιστεί αν θα κατασκευαστεί. Το χρηματοδοτικό κενό του Ε65 είναι 237 εκατ. ευρώ. Αμφότερα (516 εκατ.) καλύπτονται από το Δημόσιο.

- Η Νέα Οδός, εκτός από τα 106,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων που συμφωνήθηκαν την άνοιξη, θα λάβει ακόμα 95 εκατ. ευρώ (απομένει η τελική έγκριση). Ο Ε65, εκτός από τα 83,5 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκαν την άνοιξη θα λάβει ακόμα 6 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Οδός έλαβε στο παρελθόν 3 εκατ. ευρώ για καθυστέρηση έναρξης παραχώρησης και η Κεντρική Οδός επρόκειτο να λάβει για τον ίδιο λόγο 767.078 ευρώ, τα οποία για άγνωστο λόγο δεν έχουν μέχρι σήμερα πληρωθεί. Επίσης το Δημόσιο κατέβαλε στην Κεντρική Οδό 4,9 εκατ. ευρώ για καθυστέρηση καταβολής των δόσεων της χρηματοδοτικής του συμβολής.

Πρόβλημα οι «σφιχτές» προθεσμίες

Υπάρχει όμως ένα σοβαρό ζήτημα, που δεν είναι γνωστό αν έχει προβλεφθεί από το Δημόσιο στις δύο υπό αναθεώρηση συμβάσεις παραχώρησης (αναμένεται να κατατεθούν αύριο Παρασκευή στη Βουλή). Τα δύο έργα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015, καθώς χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα συντελεστεί το 20% των απαλλοτριώσεων και οι αντίστοιχες αρχαιολογικές έρευνες στον Ε65 και περίπου το 15%-17% στην Ιόνια Οδό. Με δεδομένες, λοιπόν, τις ιδιαίτερα «σφιχτές» προθεσμίες ολοκλήρωσης των έργων, το Δημόσιο εκτίθεται και πάλι στον κίνδυνο να μην είναι συνεπές και να οδηγηθεί στην καταβολή εκατομμυρίων νέων αποζημιώσεων στους δύο παραχωρησιούχους. Χαρακτηριστικό των χρόνων που απαιτούνται είναι ότι τρεις μικρές παραλλαγές στη χάραξη της Ιόνιας Οδού, που εγκρίθηκαν από το Δημόσιο το 2010 (Βασιλική, Εύηνος, κόμβος Αντιρρίου), αδειοδοτήθηκαν περιβαλλοντικά μόλις την άνοιξη του 2013 Πηγή: kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ