2013-11-28 15:26:06
Φωτογραφία για Wall Street Journal: Τι μας έμαθε η κόντρα του ΔΝΤ με την ΕΕ για την Ελλάδα και το χρέος της
Μια σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα που μπορεί κανείς να αποκομίσει από την ελληνική κρίση χρέους εξάγει... η Wall Street Journal προβλέποντας πως μετά τη χώρα μας θα αλλάξει η στρατηγική με την οποία αντιμετωπίζονται οι υπερχρεωμένες χώρες.

«Το κυβερνητικό χρέος, έχει δέσει τις μοίρες των χωρών και των τραπεζών στην Ευρωζώνη, από την αρχή της κρίσης. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η μεγαλύτερη που έχει γίνει για κυρίαρχο κράτος, καθυστέρησε για δύο χρόνια μέχρι την άνοιξη του 2012, επειδή οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν ήταν έτοιμες να απορροφήσουν τις απώλειες που εμπεριέχονταν, όπως παραδέχθηκε το ίδιο το ΔΝΤ. Κατά την καθυστέρηση, το πακέτο διάσωσης το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη κατευθυνόταν στην πλήρη αποπληρωμή των δανειστών του ιδιωτικού τομέα, το οποίο ήταν ένας κακός τρόπος για να ξοδευτεί το δημόσιο χρήμα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εφημερίδας βρίσκεται η κόντρα του ΔΝΤ με την Ευρωζώνη αναφορικά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τη στρατηγική που θα οδηγήσει τη χώρα πίσω στην ανάπτυξη και τις αγορές. «Την ίδια στιγμή που οι χώρες της Ευρωζώνης βγαίνουν από την κρίση και δεν φαίνεται πως θα υπάρξει άλλη οικονομική ''έκρηξη'', οι ανησυχίες για τα μεγάλα χρέη και την στάση του ΔΝΤ είναι απίθανο να υποχωρήσουν» σχολιάζει η εφημερίδα.

«Η διαφωνία αυτή, είναι ένα παράγωγο όλων όσων έγιναν στην Ευρωζώνη και ειδικότερα στην Ελλάδα», υποστηρίζει ο καθηγητής Γκουλάτι από το πανεπιστήμιο Ντιούκ ο οποίος μιλά στην οικονομική εφημερίδα και σημειώνει πως το ΔΝΤ «παρασύρθηκε στο να χρηματοδοτήσει ένα κομμάτι του ελληνικού πακέτου διάσωσης, αν και φαινόταν ξεκάθαρα πως το χρέος δεν ήταν βιώσιμο» και τονίζει πως στο Ταμείο έχουν αποφασίσει πως αυτό δεν θα το ξανακάνουν προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους μέσα από τις εκθέσεις τους πως δεν θα ξαναδώσει εύκολα κι άλλη βοήθεια για να τους σώσει.

Η εφημερίδα σχολιάζει και τη στάση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, αντιστέκονται σθεναρά στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους και προσπαθούν να παρουσιάσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ως «μια ξεχωριστή και μοναδική εξαίρεση».

«Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό ότι η συνεχιζόμενη αντίθεση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης στο καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, θα ''σκοτώσουν'' τα σχέδια του ΔΝΤ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει το φάντασμα και άλλων οικονομικών κρίσεων», καταλήγει το δημοσίευμα.
koolnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ