2013-11-28 16:14:07
Φωτογραφία για Εισαγγελική έρευνα για το ακριβό αέριο της Gazprom
Η επίκουρη Εισαγγελέας για την Διαφθορά Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με δημοσίευμα στον Τύπο, παρήγγειλε την διενέργεια εισαγγελικής διερεύνησης ευθυνών σχετικά με... το υψηλό κόστος με το οποίο η ΔΕΠΑ προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom.

Από το εν λόγω δημοσίευμα προκύπτει ότι η Εισαγγελία διαπίστωσε παραβάσεις που αφορούν στον ανταγωνισμό, όπως η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης -εκ μέρους της ΔΕΠΑ- στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου Η παρέμβαση της Εισαγγελίας γίνεται κατά τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για τροποποίηση της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής, την παράταση της ισχύουσας σύμβασης, την τροποποίηση όρων για ποσότητες που θα αγοράζονται κ.ά.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τις ενδείξεις, η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την πορεία των διαπραγματεύσεων, που θα πρέπει άλλωστε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλους τρέχοντος μηνός –αν και οι Ρώσοι έχουν ζητήσει παράταση ενός μηνός.


Η ρωσική πρόταση

Η ρωσική πλευρά προτείνει μείωση της τιμής στο 12% έναντι της σημερινής, ποσοστό που δεν κρίνεται ικανοποιητική. Για το θέμα, έγινε παρέμβαση και σε πολιτικό επίπεδο, με επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Στον αντίποδα, οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων πελατών της Gazprom, που ξεκίνησαν από πρόπερσι, κατέληξαν σε σημαντικές αναδρομικές μειώσεις της τιμής που αυτοί αγοράζουν το ρωσικό αέριο, ενώ η ρωσική εταιρεία επέστρεψε συνολικά πάνω από 3 δισ. δολάρια στους πελάτες της κατά το 2012 και περίπου 1 δισ. δολάρια το 2013.

Δικαίωμα προσφυγής

Όπως συνέβη με την περίπτωση της γερμανικής RWE που, λόγω μη επίτευξης συμφωνίας, προσέφυγε στη διεθνή διαιτησία από την οποία και δικαιώθηκε και της καταβλήθηκαν σημαντικά ποσά, έτσι υφίσταται και για την ελληνική πλευρά η προοπτική προσφυγής και της ΔΕΠΑ στη διεθνή διαιτησία, εφόσον δεν υπάρξει τελική συμφωνία με τη Gazprom.
dealnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ