2013-11-28 18:49:06
Φωτογραφία για Ποιά είναι η κεφαλαιακή τρύπα των τραπεζών
Στα επίπεδα των 3,5 δις Ευρώ αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των δανειακών χαρτοφυλακίων από την Blackrock.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρύπα από τα προβληματικά δάνεια των 4 τραπεζών διαμορφώνεται στα επίπεδα των 10 δις ευρώ αλλά δεν θα χρειαστεί μιας τέτοιας έκτασης κεφαλαιακή ενίσχυση δεδομένου ότι λαμβάνονται υπό όψιν τα κεφαλαιακά οφέλη που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση (πωλήσεις συμμετοχών κλπ) αλλά και οι επιδόσεις σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας που θα προκύψουν από το επιχειρησιακό σχέδιο της κάθε τράπεζας.

Ο έλεγχος των προβληματικών δανείων των 4 μεγάλων ελληνικών τραπεζών ολοκληρώθηκε και έχει πρωτοφανή έκταση καθώς έχουν μελετηθεί αναλυτικά δάνεια ύψους 205 δις Ευρώ επί συνολικού ύψους χορηγήσεων 240 δις Ευρώ. Ουσιαστικά η Blackrock έχει μια πλήρη εικόνα των δανείων και των επισφαλειών των ελληνικών τραπεζών και από την εικόνα αυτή είναι ξεκάθαρο πως τα αποτελέσματα που θα προκύψουν παρέχουν ασφαλή στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
. Παράλληλα η Blackrock στο πλαίσιο των stresstests έχει πραγματοποιήσει και ποιοτικό έλεγχο που αφορά στη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η κάθε τράπεζα για τις αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων.

Και αυτό σε αντιδιαστολή με την εικόνα που υπάρχει για τις μεγάλες συστηματικές Ευρωπαϊκές Τράπεζας (όπως πχ η DeutscheBank) όπου ο έλεγχος που πρόκειται να διενεργηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα θα έχει καθαρά δειγματοληπτικό χαρακτήρα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη μέτρηση του συστημικού κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον μια ελληνική τράπεζα τελικά θα προκύπτει από τα stresstests ότι δεν έχει καμία κεφαλαιακή ζημία και κατά συνέπεια θα αξιολογηθεί ότι δεν χρειάζεται καμία κεφαλαιακή ενίσχυση ή στη χειρότερη των περιπτώσεων ενίσχυση ολίγων δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ η οποία είναι άνευ σημασίας. Η εν λόγω τράπεζα φαίνεται ότι ευνοείται από τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει σε επίπεδο συνεργιών αλλά τις υψηλές προβλέψεις που κληρονόμησε από τις διαδικασίες μετασχηματισμού μέσω συγχωνεύσεων.

Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα των stresstests θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο και το δυσμενές σενάριο που αναμένεται να έχει ληφθεί υπό όψιν για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών αναγκών προβλέπει ύφεση της τάξεως του 2% το 2014, αρνητική ανάπτυξη 1,1% το 2015 και επιστροφή σε θετικό πρόσημο στην εξέλιξη του ΑΕΠ σε ποσοστό 0,8% το 2016.

Το "μπλόκο"

Εν τω μεταξύ μείζον θέμα προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ στις Ελληνικές Τράπεζες με βάση το Μνημόνιο ο ελάχιστος δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CoreTier 1) πρέπει να είναι 9% η ΕΚΤ ανακοίνωσε εν όψει και των Πανευρωπαϊκών stresstests που ξεκινούν τον Ιανουάριο και ολοκληρώνονται το Νοέμβριο του 2014 όλες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την 1.1.14 δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (CoreTier 1) άνω του 8%.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φτάσουμε στον τραγέλαφο εντός του 2014 να εκδοθούν τα Ευρωπαϊκά stresstests και οι ελληνικές τράπεζες ενώ θα τους ζητηθεί τον Ιανουάριο κεφαλαιακή ενίσχυση να προκύπτει είτε η ενίσχυση που χρειάζονται είναι μικρότερη είτε κατά περίπτωση να υπάρχει σημαντικό πλεόνασμα κεφαλαίων.

Το θέμα ήδη έχει τεθεί από τις ελληνικές τράπεζες που επισημαίνουν ότι ουσιαστικά παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η Blackrock έχει ελέγξει εξονυχιστικά τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Επισημαίνεται ότι η απαίτηση του Μνημονίου για υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας έχει ως συνέπεια τη δέσμευση πρόσθετων κεφαλαίων το ακριβές ύψος των οποίων δεν μπορεί να υπολογιστεί αλλά εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 2 δις Ευρώ.

Αν γίνει δεκτό ότι είναι περίπου στο 1,5 δις Ευρώ και με δεδομένο και με δεδομένο ότι οι τράπεζες πρέπει να διακρατούν περίπου το 10%, ως κεφαλαιακό απόθεμα, του δανείου που χορηγούν , τότε θεωρητικά θα μπορούσαν να δοθούν πρόσθετα δάνεια της τάξεως των 15 δις Ευρώ και να βελτιώσουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας σε ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο όπως η τρέχουσα. Επισημαίνεται ότι χρηματοδότηση 15 δις ευρώ αντιστοιχεί περίπου στο 6% του υπολοίπου των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι η τρόικα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση αυξημένη πιστωτική επέκταση έχοντας μάλιστα επισημάνει εμφατικά ότι πρέπει να συμβαδίζει με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και δεν αποκλείεται η τιμωρητικού χαρακτήρα διάταξη του 9% να έχει αυτή τη σκοπιμότητα.

Επισημαίνεται πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δανειστές τηρούν σκληρή στάση έναντι των ελληνικών τραπεζών καθώς η προηγούμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που πραγματοποιήθηκε από την BlackRock έπρεπε οι εγχώριες τράπεζες να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για το δυσμενές σενάριο βάσει του οποίου προσδιορίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες άνω του 7% ενώ στο πανευρωπαϊκό stresstest που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά από την το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 5%.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να θέτουν το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς η τακτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι πιθανόν στο μέλλον να αφορά και στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Επιπλέον φαίνεται να τονίζουν το πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση την οποία καλούν το θέσει σε επίπεδο τρόικας ώστε να εφαρμοστεί η αρχή της ίσης αντιμετώπισης ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα επιτυγχάνει τους στόχους της και δείχνει να εξέρχεται από τη μακρά ύφεση.

Πιέζουν οι τράπεζες για αλλαγές στα warrants

Ταχύτερη απόσυρση των warrants θέλουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Απαραίτητη η έγκριση της τρόικας. Δεν έχει βρεθεί ακόμα οριστική φόρμουλα.

Σε συζητήσεις με τις ελληνικές ρυθμιστικές αρχές για ταχύτερη απόσυρση των warrants βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί προς το παρόν μια φόρμουλα για την λύση του ζητήματος.

"Οι αρχές (σ.σ. ΤΧΣ) αναγνωρίζουν πως υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ μιας ταχύτερης απόσυρσης των warrants" δήλωσε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στο Reuters.

Ωστόσο οποιαδήποτε αλλαγή στα warrants θα έπρεπε να εγκριθεί από την τρόικα των διεθνών δανειστών.

Τραπεζικό στέλεχος που γνωρίζει την θέση του ΤΧΣ ανέφερε ότι οι προτάσεις προέρχονται κυρίως από επενδυτικές τράπεζες.

"H πρόταση αυτή έγινε ξαφνικά, δεν είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί με το υπάρχον πλαίσιο", σημείωσε σχετικά με την συμφωνία που έγινε κατά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

"Η ιδέα είναι πως το ΤΧΣ μπορεί να καταθέσει προσφορά για την επαναγορά των warrants, προσφέροντας στους κατόχους τους μετοχές, ρευστό ή νέα warrants που θα έχουν μεγαλύτερη ωρίμανση ή τιμή εξάσκησης" πρόσθεσε.

"Υπάρχει μια πλειάδα δομών που θα μπορούσαν να εξεταστούν για τα νέα warrants, αλλά είναι ακόμα σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο. Η προσοχή μας δεν βρίσκεται εκεί αυτή την στιγμή", επισήμανε.

Εκπρόσωπος της Εθνικής δήλωσε πως η τράπεζα δεν συμμετέχει σε οποιαδήποτε επίσημη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση των warrants. Όπως τόνισε, σε περίπτωση που οι αρχές έδιναν το πράσινο φως για αλλαγές στα warrants, "θα τηρούνταν η αρχή της ίσης μεταχείρισης των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών".

Προς το παρόν, οι κάτοχοι των warrants των ελληνικών τραπεζών παραμένουν επιφυλακτικοί. "Είναι ξεκάθαρο ότι αυτήν την στιγμή οι συζητήσεις είναι καθαρά θεωρητικές, δεδομένου ότι η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Q1" υποστήριξε ο Αχιλλέας Ρίσβας, CEO της Dromeus Capital.
banksnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ