2013-11-29 00:20:16
Φωτογραφία για Όχι από τις Χρυσές Σφαίρες στην φωνητική ερμηνεία της Σκάρλετ Γιόχανσον για την ταινία Her
Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει η γοητευτική ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον με αφορμή την... φωνητική της ερμηνεία στην ιδιαίτερη ταινία «Her» του Σπάικ Τζόνζι με τον Γιοακίν Φίνιξ που θα βγει στις αίθουσες των ΗΠΑ στα μέσα Δεκεμβρίου 2013.

Αν και η ερμηνεία της (η ίδια δεν φαίνεται καθόλου στην οθόνη) βραβεύτηκε στο πρόσφατο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ρώμης, εν τούτοις στην Αμερική δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται από όλους ως κανονική ερμηνεία που μπορεί να διεκδικήσει κάποιο από τα καθιερωμένα βραβεία όπως την Χρυσή Σφαίρα.

Όπως γράφει το e-go.gr, η 29χρονη Γιόχανσον υποδύεται στην ταινία «Her» τη «Σαμάνθα» ένα λειτουργικό σύστημα με γυναικεία φωνή που ο ήρωας (Γιοακίν Φίνιξ) εγκαθιστά στον υπολογιστή του και σταδιακά αναπτύσσεται μεταξύ τους μια ρομαντική διάθεση.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, αντικατέστησε σχεδόν την τελευταία στιγμή την ηθοποιό Σαμάνθα Μόρτον με την Γιόχανσον, καθώς έκρινε ότι η φωνή της πρώτης δεν ήταν αρκετά καλή για τον ομώνυμο ρόλο της ταινίας.


Τα βραβεία της Ακαδημίας Ακαδημίας (Όσκαρ) και εκείνα της Ένωσης Ηθοποιών, είναι γεγονός ότι επιτρέπουν στη Γιόχανσον τη συμμετοχή της στις υποψηφιότητες και θα λάβουν υπόψη τους την ερμηνεία της. Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις Χρυσές Σφαίρες της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Χόλυγουντ που είπαν ξεκάθαρα «όχι» στην υποβολή μιας τέτοιας υποψηφιότητας.

Τα βραβεία περιλαμβάνουν μέσα στους όρους συμμετοχής στις υποψηφιότητές τους, την προϋπόθεση της εμφάνισης του ηθοποιού στην ταινία. Το σκεπτικό αυτό βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι φωνές των πρωταγωνιστών φιλτράρονται αρκετά με ψηφιακά μέσα, ώστε από μόνη της μια φωνητική ερμηνεία δεν είναι αρκετά «αυθεντική» για να συγκριθεί με μια συνολική παρουσία.

Ανάλογες συζητήσεις είχαν γίνει με αφορμή τις εξαιρετικές stop – motion ερμηνείες του Άντι Σέρκις ως Γκόλουμ του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και Σίζαρ του «Πλανήτη των Πιθήκων». Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν σήμερα η Γιόχανσον μπορεί να διεκδικήσει ένα όσκαρ ή το βραβείο της Ένωσης Ηθοποιών, η στατιστική είναι εναντίον της: καμιά ερμηνεία αποκλειστικά φωνητική, ή υποβοηθούμενη από ηχητικά και οπτικά εφέ δεν έφτασε ποτέ στις τελικές υποψηφιότητες.

Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ ανακοίνωσε και τις 58 συνολικά μη Αγγλόφωνες ταινίες που έχουν προβληθεί στα μέλη της και μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση ανάμεσα στις υποψηφιότητες για τη Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας.

Ανάμεσά τους βρίσκονται «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου, επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για τα Όσκαρ όπου παίζει και η Πατρινή ηθοποιός Λίλα Μπακλέση και το «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, που είχε προβληθεί πριν από μερικούς μήνες στο Λος Άντζελες για τα μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών.

Ανάμεσα στις ταινίες της μακράς αρχικής λίστας βρίσκεται και το βαρύ πυροβολικό της κατηγορίας «Η Ζωή της Αντέλ» (που αποκλείστηκε από τα Όσκαρ λόγω προγραμματισμού διανομής), φαβορί όχι μόνο για την πεντάδα, αλλά και για το βραβείο, το εξαιρετικό «Κυνήγι» του Βίντερμπεργκ που πρόβαλλε στην Πάτρα η Κινηματογραφική Λέσχη, το χιλιανό «Gloria» και η «Τέλεια Ομορφιά» του Σορεντίνο, που προβλήθηκε στις Κάννες.

Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά της επερχόμενης τελετής των Χρυσών Σφαιρών τον Ιανουάριο, τα στοιχήματα για το αν ο Γούντι Άλεν, υποψήφιος φέτος για το τιμητικό βραβείο Cecil B. DeMille, θα εμφανιστεί στην απονομή, έχουν ήδη αρχίσει.

Είναι γνωστό ότι αγαπημένος auteur δεν προσέρχεται ποτέ στις τελετές των βραβείων και σύμφωνα με δημοσίευμα του Deadline, δε σκοπεύει κι αυτήν τη φορά να παραστεί, παρά και τις αναμενόμενες υποψηφιότητες της φετινής του ταινίας, «Θλιμμένη Τζάσμιν».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ