2013-11-29 03:05:12
Φωτογραφία για Γενέθλια για Ηρακλή και Μπαρτσελόνα [Video]
Σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου, γεννήθηκαν δύο ιστορικοί σύλλογοι και πιο συγκεκριμένα η Μπαρτσελόνα και ο Ηρακλής .

το 1908 κατά την γενική συνέλευση των μελών καταρτίζεται το πρώτο καταστατικό του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που είναι από τα πρώτα ελληνικά σωματεία. Ο σύλλογος χρονολογείται από το 1899 όταν ιδρύθηκε ο “Όμιλος Φιλομουσών”, ως σωματείο γραμμάτων και μουσικής και το 1903 ενέταξε στις δραστηριότητές του τον αθλητισμό, ενώ καταγράφεται και επίσημος αγώνας στις 23/4/1905.

Τρία χρόνια μετά τον αγώνα αυτό, τα μέλη του ομίλου θα ιδρύσουν τον σημερινό Ηρακλή, ο οποίος όμως, λόγω της τουρκικής κατοχής, έφερε τον υποχρεωτικό τίτλο “Οθωμανικός Ελληνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Ο Ηρακλής”, που θα τροποποιηθεί μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912.

Στις 29 Νοεμβρίου του 1899 Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα από τον Ελβετό επιχειρηματία Hans Gamper.


Ο Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής κατάγεται από τον Όμιλο «Φιλομούσων», μουσικού και φιλολογικού σωματείου που ιδρύθηκε το 1899. Από το 1902 μέλη του ομίλου αποφασίζουν να εντάξουν τον αθλητισμό στον όμιλο τους και, σε συνεννόηση με την Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (σημ.: η Θεσσαλονίκη βρισκόταν υπό Οθωμανικό ζυγό), παραχωρήθηκε στους αθλητές του ομίλου το γυμναστήριο της ελληνικής κοινότητας, ώστε να μπορούν να αθλούνται. Ανάμεσα στα άλλα αθλητικά τμήματα που δημιούργησε ο Όμιλος, το τμήμα ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο τμήμα του συλλόγου που δημιουργήθηκε και συνάρπασε πολλούς αθλητές και θεατές.

Το νέο αυτό άθλημα εισήγαγαν στη Θεσσαλονίκη οι αλλοδαποί κάτοικοι, που είχαν ήδη ιδρύσει τη δική τους ομάδα, την Ουνιόν Σπορτίφ. Ο Όμιλος Φιλομούσων προσπάθησε να συγκροτήσει μια αμιγώς ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα, με στόχο περιβλημένο από εθνικό γόητρο, να αντιμετωπίσει την αντίστοιχη των ξένων. Ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας ποδοσφαίρου στη Θεσσαλονίκη έλαβε χώρα στις 23 Απριλίου 1905, μεταξύ του Ομίλου Φιλομούσων και της Ουνιόν Σπορτίφ. Οι Έλληνες της Θεσσαλονίκης αναρρίγησαν όταν η ελληνική ομάδα κέρδισε με σκορ 3-0 Ουνιόν Σπορτίφ.

Από την αρχή όμως ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν με την συνένωση του ομίλου με την ομάδα Ολυμπία που σχημάτισαν το 1908 έναν νέο σύλλογο. Στις 29 Νοεμβρίου του έτους συγκλήθηκε γενική συνέλευση, στην οποία ψηφίστηκε καταστατικό για τον καινούριο σύλλογο με το όνομα «Μακεδονικός Γυμναστικός Σύλλογος». Πρόεδρος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου ανέλαβε ο γιατρός Α.Μάλτος, γραμματέας ο Ι.Αντωνιάδης και μέλη οι Π.Κοντογιάννης, Αιμ.Κόπανος, Δ.Χατζόπουλος, Δ.Κοντορέπας και Ι.Κύρου. Οι άνθρωποι του συλλόγου, μετά την πρώτη αυτή γενική συνέλευση, ενημέρωσαν τις τουρκικές αρχές και, όπως αναφέρουν μερικά χρόνια αργότερα το 1914 σε επιστολή τους στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, η τουρκική αστυνομία επέτρεψε τη λειτουργία του συλλόγου με μια απλή άδεια.

Την περίοδο αυτή στην πόλη ανελίχθηκε το τουρκικό κίνημα των Νεότουρκων και οι πολιτικές συνθήκες ήταν ρευστές. Οι κάτοικοι των μη τουρκικών παροικιών της Θεσσαλονίκης δέχονταν έντονες πιέσεις για να αποβάλουν σταδιακά τα εθνικά χαρακτηριστικά και σύμβολα από τις δραστηριότητές τους. Κάθε σύλλογος της πόλης όφειλε να επανιδρυθεί υπό λιγότερο εμφανή εθνικά χαρακτηριστικά. Η λέξη Μακεδονικός στον τίτλο του συλλόγου ενοχλούσε τις οθωμανικές αρχές, αφού παρέπεμπε στις αλυτρωτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας αλλά και στην ελληνικότητα της περιοχής. Τέσσερα μέλη του συλλόγου, οι Μάλτος, Κοντορέπας, Κύρου και Κόπανος ανέλαβαν την ευθύνη για την επανίδρυση του συλλόγου και σε συνεννόηση με τις αρχές διαφοροποίησαν τον κανονισμό λειτουργίας του συλλόγου, μετατρέποντας παράλληλα το όνομά του σε «Οθωμανικός Ελληνικός Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής».

Στις 13 Μαρτίου 1911 εξελέγη νέο ΔΣ και στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε παρουσιάστηκε το νέο καταστατικό του συλλόγου. Όμως, η επίσημη αναγνώρισή του από τις ελληνικές αρχές καθυστέρησε. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 281 περί Σωματείων, ο σύλλογος έπρεπε να προσκομίσει πρακτικό ιδρύσεως και πίνακα ονομάτων ιδρυτών. Τα έγγραφα αυτά όμως δεν ήταν διαθέσιμα, αφού ο Ηρακλής ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας, και εκτός από το καταστατικό υπήρχε μόνο η απλή άδεια που εκδόθηκε από την τουρκική αστυνομία. Τελικά, μετά από ανταλλαγές εγγράφων με τον πρόεδρο Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής αναγνωρίστηκε ως ελληνικός αθλητικός σύλλογος και εγκρίθηκε το καταστατικό του με την απόφαση 1106 του 1914 του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Ο Ηρακλής καταχωρήθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων με αριθμό 1720 (παλαιός αριθμός 18) στις 11 Ιανουαρίου 1915, δηλαδή σχεδόν δυόμιση χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

greveniotis.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ