2013-11-30 03:02:05
Φωτογραφία για Χάθηκε η 9η Δεκεμβρίου και επίσημα
Μετά τις 10 Δεκέμβρη θα κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι δεν τον προβληματίζει η αναβολή της επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών.

Ολόκληρη η συζήτηση του Γ.Στουρνάρα με τους δημοσιογράφους:

Δημοσιογράφος: Σας προβληματίζει καθόλου αυτή η απόφαση των δανειστών να αναβάλλουν κατά μία εβδομάδα, τουλάχιστον, την άφιξή τους στην Αθήνα;

Ι. Στουρνάρας: Όχι, δεν με προβληματίζει γιατί δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Ακόμα δεν καταλήξαμε σήμερα σε συμφωνία, σε ορισμένα ζητήματα, αλλά θα έρθουν οι τεχνικές ομάδες την επόμενη εβδομάδα. Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup και κατόπιν, μετά από το Eurogroup, θα έρθει η τρόικα, με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δημοσιογράφος: Τι είναι αυτό που παραμένει ανοιχτό μέχρι τώρα;


Ι. Στουρνάρας: Είναι 2 – 3 διαρθρωτικά θέματα κυρίως και λιγότερο τα δημοσιονομικά.

Δημοσιογράφος: Η τρόικα θα έρθει μετά...

Ι. Στουρνάρας: Μετά το Eurogroup. Θα έρθουν, όμως, οι τεχνικές ομάδες της τρόικας από τη Δευτέρα.

Δημοσιογράφος: Στο Eurogroup δεν θα δημιουργηθεί ένα θέμα, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει λύση; Με δεδομένο ότι, όπως με την κα Merkel, όλοι και η Κυβέρνηση ήθελαν να υπάρχει μία λύση μέχρι την...

Ι. Στουρνάρας: Ναι. Δεν τα βρήκαμε. Δεν τα βρήκαμε. Διαφέρουμε σε ορισμένα ζητήματα ακόμα.

Δημοσιογράφος: Η δόση του 1 δισ. ευρώ κινδυνεύει; Αυτή που εκκρεμεί από τον Ιούνιο.

Ι. Στουρνάρας: Όχι, αυτή η δόση έχει προϋπόθεση τα προαπαιτούμενα. Αυτά πάμε να τα κλείσουμε σύντομα. Έχουν μείνει πολύ – πολύ μικρές διαφορές πια.

Δημοσιογράφος: Άρα, πηγαίνουμε μετά τις 10 του Δεκέμβρη.

Ι. Στουρνάρας: Ναι, βέβαια.

Δημοσιογράφος: Θα προλάβουμε μέχρι τέλος του χρόνου;

Ι. Στουρνάρας: Έτσι πιστεύω, ναι.

Δημοσιογράφος: Το να δοθεί η δόση τμηματικά το εξετάζει η τρόικα;

Ι. Στουρνάρας: Όχι, όχι.

Δεν έρχεται η τρόικα

Ακύρωσε την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επιστροφή της στην Ελλάδα η τρόικα, σηματοδοτώντας μια πιθανή καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, η επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στη χώρα ακυρώθηκε διότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί στο πλαίσιο του μνημονίου.

Οι ελεγκτές είχε προγραμματιστεί να επιστρέψουν στη χώρα προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς, αν η ακυρωθείσα επίσκεψη σημαίνει πως ίσως δεν μπορέσει να εγκριθεί η επόμενη δόση της βοήθειας στην Ελλάδα, αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters μέσω email: «Σωστά». Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα πότε ακριβώς θα επιστρέψει η αποστολή», πρόσθεσε.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με την τρόικα προκειμένου να κλείσει η ημερομηνία επιστροφής της. «Σε σχέση με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση (review) του προγράμματος» τόνισε σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ