2013-11-30 17:20:04
Φωτογραφία για Μετά την κατάργηση του Λ/Σ Παλουκίου υποβαθμίζεται και το Λιμεναρχείο Κυλλήνης
Στις δημοτικές αρχές και την τοπική κοινωνία, προσβλέπουν πλέον οι εργαζόμενοι του Λιμενικού Σώματος και στις αντιστάσεις τους, προκειμένου να ανατραπούν οι σχεδιασμοί που προωθούνται μέσω του «Λιμενικού Καλλικράτη». Βάσει του νέου Οργανισμού του υπ. Ναυτιλίας, όπως γράφαμε στο προχθεσινό φύλλο της « Π» προβλέπεται η οριστική κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Παλουκίου, αλλά και η μετατροπή του Λιμεναρχείου Κυλλήνης σε Λιμενικό Τμήμα! Αντ΄ αυτών, θεσπίζεται «μία κεντρική Λιμενική Αρχή στο νομό, ήτοι το Λιμεναρχείο Κατακόλου.

Παράλληλα, όπως τονίζεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεφαλονιάς –Ιθάκης- Ζακύνθου- Ηλείας, προωθείται επίσης : Η υποβάθμιση του Λιμεναρχείου Κυλλήνης σε Λιμενικό Τμήμα και η υποβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Νικολάου Βολιμών Ζακύνθου σε Λιμενικό Φυλάκιο (που θα λειτουργεί κατά πως φαίνεται εποχικά).

Πρακτικά, οι προωθούμενες αλλαγές από το υπουργείο Ναυτιλίας στο νομό μας, σημαίνει ότι από το Αρκούδι και τα Λεχαινά ως το Καλό Νερό, στα 350χιλ χιλιόμετρα ακτών και ο θαλάσσιος χώρος, θα εποπτεύονται από το προσωπικό και τα μέσα που θα έχουν την έδρα τους στο Κατάκολο.


Για τους περίπου πέντε εργαζόμενους στο Λιμενικό Σταθμό Παλουκίου και τους είκοσι του Λιμεναρχείου Κυλλήνης ήδη έχει κτυπήσει το «καμπανάκι» της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το εργασιακό τους μέλλον. Κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι από αυτούς θα παραμείνουν στις περιοχές που υπηρετούν σήμερα, πόσοι και που θα αποσπασθούν ή θα μετατεθούν και ποιες υπηρεσίες θα καλύψουν.

Θεωρούν επιπροσθέτως ότι θα κρίνεται κάθε φορά, από τον εκάστοτε λιμενάρχη ποια θα είναι η «τύχη» τους. Μιλώντας για «εργασιακό Μεσαίωνα» δεν γνωρίζουμε τι άλλο έχουν κατά νου, πάντως η ανησυχία και η αβεβαιότητα στο εργασιακό περιβάλλον δεν είναι και ο καλύτερος «σύμβουλος» και σαφώς θα επηρεάσουν την απόδοσή τους.

Πέρα ωστόσο από όλα αυτά που έχουν να κάνουν με την αναδιάταξη του προσωπικού ( στην εξοικονόμηση 700 εργαζομένων πανελλαδικά προσβλέπει ο κ.Βαρβιτσιώτης) το θέμα έχει να κάνει πριν από όλα με την εξυπηρέτηση του πολίτη και τις προσφερόμενες προς αυτόν υπηρεσίες.

Είναι απορίας άξιον πως ένα λιμάνι όπως αυτό της Κυλλήνης, που σήμερα κατέχει την τέταρτη θέση στην κατάταξη των λιμανιών της χώρας, σε σχέση με την κίνηση επιβατών, που εξυπηρετεί δυο μεγάλα νησιά του Ιονίου και σαφώς έχει να εξυπηρετήσει επίσης μεγάλο φόρτο εμπορευμάτων από και προς τα νησιά, αλλά και έναν αξιοσημείωτο στόλο αλιευτικών σκαφών υποβαθμίζεται σε Λιμενικό Τμήμα ! Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι στην δικαιοδοσία του, σήμερα έχει μια σειρά από τις πλέον πολυσύχναστες ακτές του νομού μας, ενώ είναι αλλεπάλληλα τα περιστατικά διακίνησης λαθραίων, αλλά και δουλεμπορικών.

Είναι επίσης απορίας άξιον πως όταν σήμερα δύσκολα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του το Λιμεναρχείο Κυλλήνης, με ένα ναυαγοσωστικό και μέσα για τα οποία προκειμένου να κινηθούν απαιτείται να «ζητιανεύουν» την βενζίνη, πώς, με το νέο σχεδιασμό θα μπορούν να εγγυώνται την ασφάλεια όλης της περιοχής θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής από την Κουρούτα έως τα Λεχαινά.

Ταλαιπωρία μεγάλη περιμένει επίσης και τους πολίτες, είτε επαγγελματίες αλιείς είτε ερασιτέχνες, που για οποιαδήποτε υπόθεση πρέπει να διευθετήσουν, θα αναγκάζονται να απευθύνονται στο Λιμεναρχείο του Κατακόλου.

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο με ποιους ακριβώς γίνεται η διαβούλευση επί των προωθούμενων αλλαγών στο όνομα του εξορθολογισμού της λειτουργίας των Λιμενικών Αρχών, γιατί ο υπ. Ναυτιλίας, εμφανίζει ως τετελεσμένους αυτούς τους σχεδιασμούς, σύμφωνα και με την ενημέρωση που υπάρχει από την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Το γεγονός πάντως είναι ότι μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχθεί ο νομός μας, από την κατάργηση υπηρεσιών ή τη συγχώνευση και μεταφορά τους στην πρωτεύουσα του νομού ή ακόμα και στην Πάτρα, τώρα προστίθεται ένα ακόμα: υποβάθμιση του Λιμεναρχείο Κυλλήνης και κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Παλουκίου.

Οι δήμοι Ανδραβίδας –Κυλλήνης και της Ήλιδας, οι φορείς του τόπου και ιδιαιτέρως οι εμπλεκόμενοι με τις λειτουργίες των Λιμεναρχείων και των Λιμενικών Σταθμών, θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα και να συνδράμουν τον αγώνα των εργαζομένων στις υπηρεσίες αυτές , ώστε να μην βρεθούμε άλλη μια φορά προ τετελεσμένων.

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ