2013-12-01 17:32:05
Φωτογραφία για Ο διάβολος θα φορέσει Prada στο Μεγανήσι
Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο λόγος για την επένδυση μαμούθ των 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην περιοχή «Κεφάλι» στο Μεγανήσι.

Μια επένδυση που ξεκίνησε όταν στα μέσα του 2006 ολοκληρώθηκε η αγορά 2850 στρεμμάτων από τον λόρδο Τσαρλς Τζέικομπ Ρότσιλντ, έναν από τους ισχυρότερους Βρετανούς τραπεζίτες, η οικογένεια του οποίου συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες του πλανήτη.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Νικολάου, στη συγκεκριμένη έκταση πριν από λίγους μήνες η ιέρεια της μόδας Μιούτσια Πράντα, (ΦΩΤΟ)αγόρασε οικόπεδο έναντι τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία Gmax του Ρότσιλντ με σκοπό να κτίσει δυο πολυτελείς κατοικίες με πισίνα. Ήδη στην εταιρεία του Βρετανού τραπεζίτη έχουν απευθυνθεί και άλλοι διάσημοι, όπως ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς, η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας, ο Βρετανός γλύπτης Α. Καπούρ, αλλά και η ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν, οι οποίοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.


Η εταιρεία του Ρότσιλντ έχει αναθέσει την κατασκευή πολυτελών κατοικιών, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, αλλά και μαρίνων στο βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Seilern Architects το οποίο ήδη στην ιστοσελίδα του παρουσιάζει τα πρώτα σχέδια του σημαντικού αυτού project το οποίο θα δώσει οικονομική ανάσα στην περιοχή αλλά και μεγάλη προβολή στην Ελλάδα.

Όπως είπε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο δήμαρχος Μεγανησίου κ. Ευστάθιος Ζαβιτσάνος «ήδη γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει μια τεράστια επένδυση η οποία θα βοηθήσει οικονομικά την περιοχή. Έχουμε μιλήσει με ανθρώπους που θα προχωρήσουν αυτήν την επένδυση οι οποίοι μας ρωτούσαν κάποια γραφειοκρατικά θέματα ώστε να ξεκινήσουν και να καταθέσουν άμεσα τη μελέτη τους ώστε μόλις πάρουν την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές να ξεκινήσουν τις εργασίες τους».

Σύμφωνα με το master plan τους βρετανικού αρχιτεκτονικού γραφείου η περιοχή «Κεφάλι» που βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού έχει χωριστεί σε δυο μέρη. Στη μια πλευρά θα κτιστούν οι πολυτελείς κατοικίες ενώ στο άλλο θα κατασκευαστούν δυο ξενοδοχεία πέντε αστέρων το ένα με θέα την Κεφαλονιά και το άλλο θα βλέπει προς τα νησιά Κάλαμος και Καστός.

Οι πολυτελείς κατοικίες οι οποίες θα πουληθούν σε ανθρώπους του διεθνούς jet set θα βρίσκονται σε 8 οικόπεδα που κυμαίνονται από 40 μέχρι 400 στρέμματα. Καθεμία από τις βίλες αυτές θα είναι απομονωμένη από τις υπόλοιπες διατηρώντας έτσι την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των ιδιοκτητών τους. Τα οικόπεδα έχουν θέα 360 μοιρών και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο υπόλοιπο νησί μέσω του οδικού δικτύου. Ηδη, έχει ολοκληρωθεί ο βασικός δρόμος που θα οδηγεί στο συγκρότημα με τις βίλες, η δαπάνη του οποίου έφτασε τα 4 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τις βίλες και τα δυο ξενοδοχεία έχει προβλεφθεί να κατασκευαστούν και δυο μαρίνες για τα mega yacht και τα άλλα σκάφη αναψυχής των ιδιοκτητών αλλά και των παραθεριστών. Επίσης, στα σχέδια των κατασκευαστών υπάρχει και ένα μικρό χωριό πολυτελών κατοικιών από 100 έως 500 τμ η καθεμία ενώ θα χτιστούν καταστήματα, εστιατόριο, σούπερ μάρκετ, εκκλησία μέχρι και μικρό ξενοδοχείο όπου θα μένουν οι υπάλληλοι και οι εργάτες.

Από το αρχιτεκτονικό γραφείο έχει προβλεφθεί η κατασκευή αγροκτήματος για βιολογικά προϊόντα ενώ θα υπάρξει και η δυνατότητα εκτροφής ζώων. Στα επιπλέον συγκαταλέγεται και η δημιουργία χώρου spa πολυτελείας για τους πελάτες των δυο ξενοδοχείων αλλά και τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

Εκτός από τα μαγαζιά το εστιατόριο και το σουπερ μάρκετ θα υπάρχει ένα μικρό ιατρείο αλλά και χώρος όπου θα βρίσκονται άτομα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ ακόμη μελετάται αν θα κατασκευαστεί και ελικοδρόμιο και αυτό γιατί πολύ κοντά στο Μεγανήσι βρίσκεται το Άκτιο όπου κάλλιστα μπορούν να προσγειωθούν τα ιδιωτικά τζετ και τα ελικόπτερα των διαφόρων κροίσων που θα αποφασίσουν να αγοράσουν βίλα στο χώρο αυτό. Η οικογένεια Ρότσιλντ εκτός από την περιοχή στο Μεγανήσι έχει αγοράσει και το νησί Κυθρός έκτασης 800 στρεμμάτων το οποίο θα αξιοποιήσει και αυτό. Ήδη στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Λονδίνου εξετάζουν την κατασκευή γηπέδου γκολφ αλλά και λιγοστών πολυτελών κατοικιών, όπως και ενός κέντρου θαλασσοθεραπείας και spa.

Δισεκατομμυριούχοι «κατακτητές» στα Επτάνησα

Ούτε δύο αιώνες δεν έχουν περάσει από την επίσημη ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα -έγινε στις 21 Μαΐου του 1864- και όλα δείχνουν πως έχει ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για μια νέα «κατοχή» των Ιονίων νήσων. Μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για Ενετούς ή Άγγλους κατακτητές, αλλά για δισεκατομμυριούχους επενδυτές. Η επένδυση της κυρίας Πράντα στο Μεγανήσι έρχεται να συμπληρώσει το παζλ στο Ιόνιο Πέλαγος και στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έχει ήδη ονομαστεί «το Εμιράτο του Ιονίου», από τις αγορές γης και νησιών που έχουν κάνει ξένοι δισεκατομμυριούχοι.

Στην ίδια γειτονιά βρίσκεται ο Σκορπιός που την περασμένη Άνοιξη άλλαξε χέρια και από την Αθηνά Ωνάση πέρασε στην οικογένεια Ριμπολόβλεφ. Λίγο μίλια νοτιοδυτικότερα βρίσκονται οι Εχινάδες νήσοι όπου ανήκει η Οξυά την οποία πριν από περίπου δυο χρόνια αγόρασε ο σεΐχης Αλ Θάνι.

Εκεί σκοπεύει να μετατρέψει το νησί σε art island, ένα νησί δηλαδή για τον πολιτισμό, στο οποίο θα δημιουργηθούν μουσείο, αίθουσες τέχνης και κατοικίες που θα φιλοξενούν τα πιο γνωστά ονόματα του πολιτισμού παγκοσμίως. Το έργο αναμένεται να κοστίσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Στην ίδια περιοχή, και συγκεκριμένα στην Ιθάκη, έχουν κατατεθεί προτάσεις για την ανάπτυξη μεγάλων παραθεριστικών συγκροτημάτων. Η εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε. έχει ήδη καταθέσει φάκελο προς έγκριση στο Invest in Greece για την ένταξή της στις διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων - fast track, με σκοπό την αξιοποίηση ιδιόκτητης έκτασης συνολικής έκτασης 12.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους εκεί θα κατασκευαστεί ένα 5άστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα, κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο και κτίριο λέσχης γκολφ, μαρίνα, συνεδριακούς χώρους αλλά και παραθεριστικές κατοικίες. Παράλληλα, για την Ιθάκη υπάρχει πρόταση Αυστραλών επενδυτών για την ανάπτυξη έργου συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ σε μία έκταση συνολικής επιφάνειας 3.000 στρεμμάτων.

Τέλος και η νήσος Σοφία, «άλλαξε» χέρια και ανήκει πλέον σε Νοτιοαφρικανό αγοραστή. Σύμφωνα με πληροφορίες τα δυο αδέρφια, ομογενείς που ζουν στη νότια Αφρική, ήθελαν να λύσουν τις κληρονομικές τους διαφορές και για το λόγο αυτό προχώρησαν στην πώληση του νησιού. Ο πλειστηριασμός της Σοφίας πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, διότι εκεί διαμένουν οι Έλληνες ιδιοκτήτες του. Η τιμή πώλησης δεν ξεπέρασε τα 2,8 εκατ. ευρώ, αν και η αρχική εκτίμηση ήταν περίπου στα 3,5 με 4 εκατ. ευρώ. Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως η προσφορά του Νοτιοαφρικανού ήταν και η μοναδική που έπεσε στο τραπέζι, αν και τουλάχιστον 100 υποψήφιοι αγοραστές είχαν δηλώσει αρχικώς ενδιαφέρον. Οι ομογενείς που πούλησαν το νησί των 170 στρεμμάτων είναι η οικογένεια Κωνσταντίνου που μέσω της εταιρείας τους Europa Shipping Trust αποφάσισαν να δώσουν το νησί. Η Σοφία ανήκει στο σύμπλεγμα νησιών Εχινάδων που βρίσκονται μεταξύ Ιθάκης και Αστακού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος ιδιοκτήτης του από την Αφρική έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για το νησάκι χωρίς ωστόσο όμως να έχει καταθέσει κάτι επίσημο σε κάποια από τις τοπικές αρχές.

Η επανάσταση της Πράντα στην Κίνα του Μάο

Η Μαρία Μιούτσια Πράντα γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1948 στο Μιλάνο. Ήταν το δεύτερο παιδί που απέκτησαν οι γονείς της. Η μητέρα της Λουίζα ήταν κόρη του ιδρυτή της εταιρείας Μάριο Πράντα και ο πατέρας της Λουίτζι Μπιάνκια ασχολιόταν με τη ναυτιλία.Η Μιούτσια μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον αυστηρό που τηρούσε τις παραδόσεις των καθολικών και πολύ παραδοσιακό. Χρόνια αργότερα η ίδια θυμόταν την ακαμψία και την προσοχή στους τύπους που έδιναν οι γονείς της. Ο κανόνας της επιστροφής στο σπίτι το αργότερο στις 7 το απόγευμα και ο υποχρεωτικός μεσημεριανός ύπνος ιδιαιτέρως την περίοδο των διακοπών ήταν πράγματα που έφερε βαρέως επί χρόνια.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε πει: «ο τρόπος ζωής μου ήταν επίπεδος, χωρίς έντονα συναισθήματα. Δεν είχα πολλούς φίλους γιατί τα άλλα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μένουν έξω περισσότερο ενώ εμείς οφείλαμε να επιστρέφουμε στην ώρα μας για να φανούμε συνεπείς». Η επιθυμία της να φοιτήσει στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μπρέρα δεν έγινε πραγματικότητα μιας και οι γονείς της το αρνήθηκαν. Έτσι επέλεξε να σπουδάσει μιμική στη φημισμένη Σχολή του Ρiccolo Τeatro στο Μιλάνο.Παράλληλα γράφτηκε και στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. Αρχές του ΄70 η πολιτικοποίηση βρισκόταν στο απόγειό της και την ίδια την ενδιέφερε ένα τμήμα που δεν απαιτούσε υποχρεωτική παρουσία διότι είχε πράγματι πολλά να κάνει... Σχεδόν την ίδια εποχή ένα ταξίδι στην Κίνα του Μάο άφησε βαθιά χαραγμένο το σημάδι του. Η Μιούτσια στρατεύθηκε στην Αριστερά και ταυτόχρονα στις διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος. Ωστόσο η αγάπη της για τη μόδα παρέμενε σταθερή και απαρέγκλιτη.

Μετά την εσωτερική μάχη που είχε με τον εαυτό της για το εάν θα ακολουθήσει την πολιτική ή όχι, κυριάρχησε η επιθυμία της για δικό της εισόδημα και προτίμησε τον δρόμο της οικογενειακής επιχείρησης. Το 1987 παντρεύτηκε με τον Πατρίτσιο Μπερτέλι ύστερα από 8 χρόνια σχέσης. Το παρόν στο γάμο τους έδωσαν 100 άτομα μεταξύ των οποίων συγγενείς, φίλοι και υπάλληλοι της εταιρείας. Το 1988 γεννήθηκε ο πρώτος γιος του ζευγαριού ο Λορέντζο και δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε ο Τζούλιο . Η αφοσίωση στα παιδιά της αποτελεί, κατά την ίδια, το πιο «ιταλικό» χαρακτηριστικό της. Όσο για τη σχέση του ζευγαριού; Παρέμεινε ζωντανή παρά τις κατά καιρούς συγκρούσεις.
fpress.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ